Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Аврора

27 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legyen ezen írás egyfajta gondolatkísérlet egy sokak által tárgyalt jelenségről, a kiégésről. Nálam okosabb, műveltebb és minden bizonnyal szebb emberek nyilvánvalóan pontosabb leírást adhatnak e jelenségről, jómagam inkább egyfajta személyes tapasztalatból adódó betekintést nyújtanék a kiégésről.…..
A 2000-es évek a magyar filmkészítés mélyrepülése volt: belterjes, önnön zsenialitásuktól, szellemi felsőbbrendűségükbe vetett hitüktől megrészegült szekta gyártotta szabványfilmjeit. Kopár díszletek, élettelen látványvilág, lélektelen történet, teátrális alakítások - melyek néha még operett…..
Szóval, az történt, hogy a Partizán nevű youtube-csatorna Gulyás Mártonnal az élen ellátogatott minden tanártüntetésen egy március idusát iskolai ünnepélyén Petőfi Sándort rekreáló kisdiák elhivatottságával „noáros” pulcsiban pózoló, körúton termesztett ideológuspalánta által áhított legfelsőbb…..
Lelkes várakozás után 2022 augusztus 22-én megérkezett a Trónok Harca  spinoff sorozata, a Sárkányok Háza. Grandiózus, vagány, drámai – talán ezek a szavak jutnak az ember eszébe először. Remek sorozat, kétségtelen, ám megvannak a maga gyermekbetegségei. A kérdés igazából az, hogy megugorja-e a nagy…..
A szomszédunkban dúló háború, kialakulóban (elmélyülőben?) lévő gazdasági világválság, megszűnőben lévő KATA, tovamúló rezsicsökkentés okán egyre több írás, cikk követeli az augusztus 20-ai tűzijáték bojkottját, akár teljes megszüntetését. Jómagam nem is tudnám ezen törekvéseket jobban ellenezni.…..
Аврора 2022.07.19 22:17:51
@masterpiece1: Köszönöm a visszajelzést, sebtiben javítom
Egy nemrégiben kiszivárgott határozattervezet újfent felszította az abortusz-vita tüzét Amerika szerte. A szóban forgó tervezet teljesülése esetén tagállami szintre helyeznék az abortusz szabályozását, ami a konzervatív vezetésű államokan akár a mesterséges terhesség-megszakítás teljes tilalmát is…..
Fehérember probléma (angolul: First World Problem): Egy olyan, általában kismértékű, bagatell probléma vagy bosszúság, amit viszonylag jómódú, esetleg kiváltságos körülmények közt élő emberek tapasztalnak, kontrasztban a világ alkalmasint szegény részein élő emberek problémáival. E definíciót…..
Oroszország Ukrajna elleni offenzívájának egyik ürügye az ország demilitarizálása és „nácitlanítása” volt. Ennek morális helyénvalóságáról elemzések garmadája született, így e téren nem kívánok pálcát törni. Azonban felszínre hozott egy mindinkább aktuális témát – mégpedig a nacionalizmus jövőjét…..
Аврора 2022.04.22 19:14:09
@arthurthedent: Nem haragszom! :) A keleti és nyugati típusú nacionalizmusokat történetesen szakirodalomból szereztem, számos könyv, írás foglalkozik a témával.
A szomszédunkban dúló háború visszaterelte a történelmet megszokott medrébe; mintha kidobták volna az emberiséget a maga programozta virtuális valóságból. A szavaknak hirtelen súlya lett, a döntések valódi következményekkel járnak. Mindenkinek rendelkezik véleménnyel a dologról, melyet nem átall a…..
„Azt hiszed  a te életed nehéz? Harmadikos gimnazista vagyok és 46-os Nike-t hordok. FÉRFI 46-os Niket!” Ezzel a felütéssel veszi kezdetét a 2019-es „A magas lány” c. film. Régóta terveztem egy élménybeszámolót a Netflix eme állatorvosi lováról, s mivel megérkezett a második része, adott az…..
A napokban Boredpandát böngészvén belebotlottam egy cikkbe, egy bizonyos „antiwork” reddit-oldal kezelője került az írók célkeresztjébe. Nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, így gyors átolvasást követően el is kattintottam, gondolván, hogy csupán egy raklapnyi szociológus-remete…..
Jobboldali médiumok és harmadik utas újságírók (Puzsér Róberttel az élen) gyakori vesszőparipái a biztonságos terek (angolul safe spacek). Lelki szemeik előtt felborotvált színes hajú feminácik bőrtangában vonagló melegekkel és transzvesztita előadóművészekkel karöltve küzdenek egy orwellibb…..
„Mikor a pénz a ládikába hullik, a lélek a tűzből menten kiugrik." - Johannes Tetzel Nehéz idők erős embereket szülnek, azok virágkort teremtenek, ami gyenge embereket nevel, akik végül újra nehéz időket hoznak. E bölcselet érvényes a világ megannyi színterén, képlete természettudományokban is…..
  Időről időre a feminizmus kapcsán felmerül médiaszerte, hogy a transzneműek érdekvédelmi egyleteinek céljai nem ütköznek-e a feminizmus eddig elért eredményeivel? Nőknek fenntartott, elméleti és fizikai tereket elárasztó hímek hordái sejlenek fel ilyenkor a szüffrazsettek emlékét féltők…..
Néhány éve Svédországban jártamban, egy ingatlanközvetítő kirakata mellet vezetett utam, s jó szokásomhoz híven megnéztem egynéhány hirdetését, hogy látleletet vegyek Uppsala lakáskínálatáról.  Ama híres „bezzegország” kevéssé népszerű tulajdonsága - turisták körében legalábbis – annak meglehetős…..
Az elégtétel terminusa keserédes ízt hagy az ember szájában. Egyfelől ott van a bosszú édes íze, másfelől a veszteség utáni űr fanyar nedve elegyedik vele. A jóvátétel megfizettetett, mégsem a megbékélés nyugtatóan ható eufóriája járja át az embert ilyenkor; a lélek továbbra is háborog. Tán mégsem…..
Аврора 2021.12.09 18:03:57
@Drag: Minden bizonnyal hatalmas, teljesen jogosan - nem csak a blackface felelevenítése miatt. Azért is aggályos lenne egy ilyen lépés, mert sok kiváló fekete színész van Hollywoodban, akik el tudnák őket játszani (hacsak nem művészi kifejezőeszköz lenne a szereplőválasztás). Nyilván igyekeznek mindig hasonló karakterű és rasszú színészt választani adott karakter megszemélyesítésére, de figyelmet szentelnek arra, hogy kellően ismert legyen, promóciós szempontból. A blackface szokása nem kizárólag a rasszista előtörténete miatt aggályos, hanem mert kiveszi az önreprezentáció eszközét az érintettek kezéből, így akarva-akaratlanul gyerekstátuszba lökve őket.
Аврора 2021.12.10 19:14:55
@TSandor Toth: Alapvetően semmi. Viszont ez egy olyan szociokulturális mémnek az egyik megnyilvánulása, ami magyar viszonyokra is ráilleszthető. Mindemellett érdekesnek találtam a jelenséget, kialakult róla egy gondolatmenetem, így érdemesnek találtam írni róla egy bejegyzést.
Kisember. Kis ember. kisember. Mit is jelent e puritán terminus? Értelmező szótárak behemót kötetei, a világháló szójegyzékei bár kismértékben eltérő leírást adnak, általánosságban elmondható, hogy alacsony jövedelmű, gyenge érdekérvényesítő erővel bíró, alacsony társadalmi státuszú személy.…..
Аврора 2021.12.06 12:14:55
@midnight coder: Én sem ezt állítottam, de a polgári magatartást mások is elsajátíthatják. A probléma az, amire bejegyzésemben is próbáltam reflektálni, hogy az oktatási rendszer és gazdasági-kulturális környezet olyan, hogy nem erre motiválja az embereket, sőt, egyenesen elveszi a lelkesedést, kreatív energiákat, melyek a társadalom javára válnának.
Miért nem szeretnek az emberek múzeumba járni? – tettem fel magamnak a kérdést, midőn málhás szamárként, szatyroktól terhesen elhaladtam a Szépművészeti Múzeum új kiállításának plakátja mellet. Jómagam szívesen áldozok e tevékenységnek, s gyakori múzeum-látogatóként néminemű rálátásom van a témára.…..
Meg akartam nézni az „Elxrtuk” címmel ellátott izgalmas politikai thrillert, de mivel hozzám hasonlóan emberek tömegei kíváncsiak az ötvenes évek óta elsőként megjelent propagandafilmre, kénytelenvoltam beérni a Diana hercegnő legújabb életrajzi filmjével. Vérbeli királyi fürkészőként (róluk készült…..
Csillagánizs, fahéj és szegfűszeg illata lengi körbe a szobát, a tűzhelyen forraltbor rotyog, papírmacska, boszorkány és csillagok díszítik a falakat, vattahálón mászik a műanyag pók; az asztal meg van rakva boszorkányujjakkal, sírkő alakú kekszekkel, „múmiavirslivel”, meg egyéb kísérteties…..
Október utolsó hetei az ezer színben pompázó lombkoronákon, Halottak napján és idejekorán árusítani kezdett csokimikulásokon kívül a szalagavató-szezon kezdetét is jelzik. Vannak, akik az esküvőjükhöz hasonló jelentőséget tulajdonítanak neki, míg mások vágják a centit, amíg túl nincsenek az…..
Baknyúl Körülbelül egy hete futótűzként terjedt el a médiában annak híre, miszerint a Playboy magazin amerikai kiadásának címlapján első ízben szerepel nyíltan meleg férfi. Önmagában persze nem keltene ez akkora hullámverést – hisz már kétszer is díszítette hímnemű egyén e prominens lap borítóját,…..
A minap youtubeon szörfözvén rátévedtem a Hír Tv Troll című műsorára, és az élmény leírhatatlan.  Konkrétan nem értettem, mi történik. Ott ült öt ember, s miután sikerült tárgyiasítaniuk a társaság egyetlen női résztvevőjét, papírból kivágott politikusfejeket ragasztgattak random tárgyakra,…..
Tizenkét esztendeje Augusztus utolsó hetében, midőn az újonnan vásárolt tankönyveimet vizslattam, megakadt a szemem a hatodikos irodalomkönyv címlapján, ahol egy kommunista férfiarchetípus a lábánál fogva üt egy farkassal egy másikat. A grafika vészjósló volt, sötét energiát árasztott, mégis…..
Óperenciás tengeren innen, üveghegyen túl, ott, hol a kurtafarkú malac túr, félreeső sikátorokban, utcaszéleken, bércek magaslatán, barlangok mélyén van egy közösség. Reddit, tumblr és egyéb fórumokon szerveződik, tagjai mindenhol ott figyelnek, aktívak, s egymásról mit sem tudva készülnek…..