Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AttHunter

0 bejegyzést írt és 80 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Szabadság szobor és a háttérben Budapest. Mindenki által ismert kép, de vajon tudnád, pontosan hol készült a felvétel, ha levágnám róla a szobrot?  Nos, pont a címkép alatt feltett kérdésről szól ez a kvíz! A következő képeken olyan várakra, templomokra, kilátókra kérdezek rá, amelyekről már…..
AttHunter 2024.04.16 06:51:36
@horvabe: Mérges is voltam magamra, amikor megláttam a buszt az utolsó képen. Akkor már megnyomtam a küldést. Késő bánat, ebgondolat. Nem szabad már ilyen korban kapkodni. :)
AttHunter 2024.04.16 14:30:14
@horvabe: Kb. másfél éve voltunk fent a Nejjel és beégett a retinámba. :)
Tudom, az árnyéka a toronynak sokkal árulkodóbb.
Kilátás a dombokról Egerszalókra, valamint az Eger melletti Vár-hegyre és Nagy-Eged-hegyre A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 79,29 km (kerékpár computerrel mérve)-…..
AttHunter 2024.04.10 06:58:45
2022. nyarán még írtak róla:
www.turistamagazin.hu/blog-bejegyzes-1/misztikus-es-lenyugozo-elhagyott-siugrosanc-a-matrai-erdok-melyen
Pajor István(85 éves!) és tanítványai: Gellért Gábor és Fischer ?, még emlékszem rájuk.
A fő központ a mátrai sánc volt, mert Mátraházán volt a Honvéd üdülő és a Honvédnak volt síugró és sífutó szakosztálya. Ifjú koromban (tudjátok három kor létezik: ifjúkor, felnőtt kor és a "de jól nézel ki") nagyon sokat voltam Parádsasváron és onnan gyakran eltúráztunk a sánchoz.
Persze hó is kellett hozzá, ami mostanság sajna nincs. Igaz már nyáron is tartanak síugró versenyeket műfüvön, rövidnagrágban. :)
AttHunter 2024.04.11 07:45:03
@gigabursch: Köszi, valóban Ő az.
A Gellértet láttam is személyesen ugrani, talán Mátraházán, de lehet hogy Galyatetőn.
A Fischert még TV-ben is láttam.
Galyatetői sánc: filmhiradokonline.hu/watch.php?id=11798

Konfár Tibi cikke a sáncokról: www.turistamagazin.hu/blog-bejegyzes-1/misztikus-es-lenyugozo-elhagyott-siugrosanc-a-matrai-erdok-melyen
A söröslovak miniszobra a Dreher Sörgyár épületei előtt Figyelmes járókelőként már évek óta rendszeresen összefutok Budapesten a Magyarországon élő, ukrán származású szobrászművész, Kolodko Mihály (Mihajlo Ivanovics Kolodko) köztéri miniszobraival, de egészen addig nem gondoltam arra, hogy…..
Fót, Sikátorpuszta - templomrom  2020. november ** Az interneten olvastam erről a helyről és nem túl sok információt találtam róla.  A hálózaton talált források főleg Szent Márton templomromként jelölik meg ezt a helyet, így én is abban a tudatban voltam, hogy az említett elnevezésű templom…..
AttHunter 2024.03.08 07:01:56
A templomromot azóta kitakarították.
A térképen lévő Rossztemplomot a II.vh-ban szétlőtték, köveit széthordták.
Itt egy levél a kitakarító csapattól:

www.facebook.com/people/F%C3%B3ti-Szent-M%C3%A1rton-romtemplom/100067439696040/?sk=photos

"Igen, a "Habsburg" kataszteri térképen három helyen is fel van írva a sikátorpusztai területre, hogy "templom", azonban már ott is csak ezen a konkrétan behatárolható helyen szerepel tényleges építmény ("rossztemplom" néven, tehát már ebben az időben is romos volt a templom, amit elmondásból tudunk, hogy a II. világháborúban lőttek teljesen szét és a 60-s, 70-es években, a kommunizmus alatt hordták szét a helyiek a megmaradt köveket, a kisalagi építkezések egy részéhez). Ez az építmény a Fóti Szent Márton Romtemplom, legalábbis a régészeti és helytörténész források szerint az, ezért mi így is tiszteljük.

Persze, semmi sem biztos és bár érdekes a találgató felvetése a blogger Lengyel Balázsnak (aki Tímár Péter neves topográfus találgató felvetésére alapoz), de mivel ezek a találgatások egyelőre mindenféle konkrét szakforrást nélkülöznek, így mi addig, amíg más forrás nincs, addig megmaradunk az eredeti verziónál.

Ez nem azt jelenti, hogy mi tudjuk a tutit, mert nem, csak hallgatunk arra a három szakemberre, akik forrásként ezt publikálták. Persze, lehet, hogy az UFO-k építették a piramisokkal együtt és lapos a föld, de mi ezt sem tudjuk kinyomozni (lehet, hogy egyszer lesz rá időnk, de most a templommentés a prioritás).

Viccet félretéve, egyébként megkeresésemre és a találgató felvetések tisztázására, a tények felkutatására egyikőjük sem volt nyitott (az ő találgató felvetéseik tisztázását tőlünk várnák el, hogy tisztázzuk :) ), csak az érdekes felvetést tartották fontosnak megosztani egy hozzászólás és egy poszt erejéig és pont.

Tehát a helyzet jelenleg - talán - elég tiszta és ha valaki más forrással áll elő, mint a jelenleg elérhető, akkor lesz érdekes :)

Köszönjük a gratulációt és a bíztatást, ránk fér! :)

Istené a dicsőség!

Tisztelettel:

Gyimesi Kende"
AttHunter 2024.03.08 11:02:46
@l.balays: Oké.
Én csak a További templomromok Magyarországon teljesítése miatt kerültem ide, de látom már rég óta folyik a vita a Szent Márton Templom hollétéről.
tulajdonképpen ebbe nem is akarok belefolyni, csupán a mozgalomban az áll, hogy felkeresendő a Fóti templomrom.
Én is ez alapján a blog alapján indultam el (a mozgalom könyvében még a Cora áruház buszmegállója szerepel :) ) és meglepődve találtam meg egy kitakarított és amennyire lehet felépített templomromot. Kár, hogy eddig egy kis táblácskára nem jutott, de legközelebb viszek egyet, ez lesz az én hozzájárulásom a "felújításhoz".
Azért ha ez, ha nem ez a Szent Márton templom romja, tiszteletre méltó a kezdeményezés és a munka, amit elvégeztek.

Nekem ennyi elég is, bár érdekel a régészet, de nem vagyok szakember.

Azért egyszer körül nézek a Szent Márton hegyen is.
AttHunter 2024.03.08 12:32:24
@l.balays: Köszi.
Az Alagpuszta már meg volt.
A piocás dűlő még várat magára, de úgyis visszamegyek a Szent Márton hegy miatt.
Kilátás Dunaszentmiklós mellett a dombhát pereméről a Dunára A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 95,90 km (turista GPS-sel mérve)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel…..
AttHunter 2024.02.29 07:58:16
@olahtamas-: Az nyereg kérdése is. Sokat ki kell próbálni, mikorra megleled a jót. Nem biztos, hogy a zselések a legjobbak, például én kifejezettem utálom, mert túl puha.
Nekem a mások szerint mazochista, önsanyargató kemény és keskeny nyereg jött be.
Bár azt mondják, a popsi és a nyereg olyan mint a kutya és gazdája: előbb utóbb egymáshoz idomodnak. :)
Kilátás a Panoráma útról a Dunakanyarra A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 75,45 km (turista GPS-sel mérve)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1316/1285 m…..
AttHunter 2024.02.23 07:19:30
@horvabe: Fészbukk, ugyan már! A naptáram, no az mindent tud arról, akiről akarom, hogy tudja. Te ilyen vagy. Ez nem tudom, hogy Neked jó, vagy nem, de benne vagy az biztos. :)

u.i.: Nagyon ritkán törlök a naptáramból.
Pilisvörösvár és a Pilis gerincének panorámája a Zsíros-hegy kilátópontjáról A  TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI -   Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 22,57 km (turista GPS-sel mérve)- Szintemelkedés/lejtés…..
Kilátás napkeltekor a Pilisi Boldogasszony kápolnától A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 17,67 km (turista GPS-sel mérve)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt:…..
AttHunter 2024.01.09 11:09:44
@horvabe: Igen, elsőre nekem is ez jött ki a számításokból. Aztán találkoztam Mizser Attila csillagásszal és Ő mondta, hogy át kellett állítaniuk a távcsöveik óraműveit és figyeljem a napkelték irányát. Lehet, hogy ez a 1-1,5 fok ez a rendes(precessziós, ami 2,5 fok, igaz 25 ezer évre) és a rendellenes összege lehet? Minden esetre a napkelte iránya nálam elég érdekesen alakult és a házamat esküszöm nem forgattam el. :)
Azt is kiszámoltam egyszer, hogy ha ez igaz lenne, akkor kb. Róma klímája jutna hamarosan nekünk. Ebből már egy kicsit ide is ért.
Megérkeztem Gyula várához A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 94,88 km (kerékpárcomputer)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 69/49 m (GPS)- Nehézség: 8/10 (Teljes napos kerékpártúra gyakorlatilag…..
A Nagyhideghegyi turistaház egy októberi hétvégén A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 40,42 km (turista GPS-sel mérve)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt:…..
A Szentháromság tér és a Mátyás templom 1945-ben és most Budapest régen és most címmel még június végén kezdtem bele egy sorozatba, ennek első részében a budapesti hidakról mutattam meg nyolc fotómontázst, melyek régi, esetenként több mint száz éves fekete-fehér képek és a saját magam által…..
AttHunter 2023.09.29 07:10:54
@horvabe: A múltkor a Kőbányai Pincerendszerben én is pont ezen gondolkodtam. Amit két kézzel kifaragtak, azt mi most gépekkel sem biztos.
Vagy a Tisza-tó gátrendszere, aminek minden méterén áttoltak több tízezer kubikos taligát és ezzel tökéletesen betömörítették. Most meg a gépekkel egymásra rakjuk a földet és azt hisszük kész van. Aztán jön a víz és a víz nagy úr.
Aztán az Agyagkatonák kiállításon Szegeden láttam, hogy anno a Kínai Nagy Fal építésekor napi 1,3km-t haladtak. No jó, ők sokan voltak.
Ha mi ezt tudnánk autópálya építésnél! :)
Séta a késő őszi erdőben a Körtvélyes gerincútján A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 17,60 km (turista GPS-sel mérve)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 494/493…..
AttHunter 2023.08.29 07:38:27
Jó volt egy kis didergést olvasni ebben a kánikulában. :)
A biztosítókról meg annyit, hogy a teljes alsó szintem elázása után (sumák csőrepedés a csempe mögött) annyit mertek fizetni, hogy a kőműves azért le sem hajol. Szerintem azt használják ki, hogy az emberek megnyugtatják magukat mintha védve lennének, de amikor fizetni kell...

Szóval szép vidék, ahol jártál, én is sokat megyek arra, az egyik kedvenc területem (közel van).

A Szép Ilonkához anno még cégesen is kirándulgattunk nyársalni. Akkor még a régi berendezések voltak meg. Ezt az új foglalást és padokat kb. 10 éve csinálhatták. Akkor kaptam életem első állandó gyógyszerét (vérnyomás) és már egy hete szedtem, amikor a kutyával arra kirándultunk. Egy kicsit meghajtottuk magunkat, úgy kb. 6-7km-es tempóval (akkor még ment) és kifáradva, szédelegve értem a forráshoz. Leültünk, ittunk-ettünk de éreztem, hogy szédelgek. A doktornő azt mondta, hogy itt ez a másik gyógyszer, ha esetleg rosszul lennék, szédülnék, akkor tegyem a nyelvem alá, és kész (ez ismerős lehet). Így is lett, kész voltam. Egy gombászó pár ébresztett fel nagy kutyaugatás közepette, hogy jól vagyok-e, mert húsz perce is itt feküdtem a padon. Ajajj, kimaradtak dolgok, de felállva éreztem, hogy minden mehet tovább. Hogy a Bütyök kutya addig mit csinált, a fene tudja (a fene a régi magyar nyelvben farkast, kutyát is jelentett, nem csak betegséget).

Bocs ezért a kis untatásért, de ez jutott eszembe a Szép Ilonka-forrásról. :)
Kilátás észak felé a Homok-hegy csúcsának rétjéről A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 22,07 km (turista GPS-sel mérve)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 808/808…..
AttHunter 2023.07.31 15:01:31
@horvabe: Ismerős is volt egy kicsit az útvonal. :)

Engem csak az zavar a toronyban, hogy kissé kilóg a magasságával.
Például Pozsonyban nagyon jól megoldották, mert csináltak egy irodanegyedet a magas épületekből és felhőkarcolókból.
azonnali.hu/cikk/20181211_felhokarcoloja-lesz-pozsonynak

Vagy például Berlinben a Postdamer Platz környékén.
berlin2010.blog.hu/2013/06/25/potsdamer_platz_cscs
Mondjuk Berlin számomra egy igazán élhető város.
Pihenő a Vértes fennsíkján az erdőgazdasági út szélén A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 41,88 km (kerékpár-computer)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 412/452…..
AttHunter 2023.07.26 13:56:44
@horvabe: De bizony akkor, 2011. február eleje.
Nem főztünk igazából, csak melegítettünk. Egy kis forralt bort, mert elhűlt és egy kis szalonnát égettünk, a jó kedv végett. De a forrás működött, ahogy a Szarvas-kút is.
Amúgy az OKT 10. szakaszát nyomtuk Szárliget és Bodajk között, két nap alatt.
Hú de rég volt ez már, te jó Isten!
A martonvásári Brunszvik kastély a tópart felől nézve A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 77,57 km (kerékpár-computer)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 651/714…..
AttHunter 2023.07.13 09:37:21
@horvabe: Gondolom az Üllőin lévő, de nevében tényleg Nagyvárad téri Református templomra gondolt a kolléga.
hu.wikipedia.org/wiki/Nagyv%C3%A1rad_t%C3%A9ri_reform%C3%A1tus_templom
Kerékpáros pihenő Etyek és Gyúró között a dombtetőn A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 64,77 km (kerékpár computer)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 581/587 m (GPS)- Nehézség: 8/10 (félnapos…..
AttHunter 2023.07.05 06:35:50
@horvabe: Szerintem is a befejezés lenne a jó.
Ha jól emlékszem, - rég jártam arra - Pettendtől már meg van a bringaút, Pesttől Érdig biztos van valami. Szóval egy leugrom fürdeni akcióhoz tényleg ez lenne a jó.
Anno sokat jártunk esténként úszni a Kőszárhegy-Polgárdi-Füle-Balatonakarattya útvonalon. Szűk másfél óra alatt letekertünk (fiatalság bolondság), úszás, vizipóló, és vissza. Remek emlékek és még bringaút sem volt (igaz ennyi autó és ilyen forgalom sem). :)
A Szabadság híd és a Gellért-hegy a Corvinus Egyetemtől (régi Fővámháztól) nézve Hogyan készült? Néhány éve jelentek meg először olyan fotómontázsok, amelyek ugyanarról a helyről, azonos beállításokkal, de két különböző időpontban készült kép összeszerkesztésével készültek. Akkor arra gondoltam,…..
Az Esztergomi Bazilika a Duna túlpartjáról, Párkányból nézve Azt hiszem, senki sem tudja pontosan megmondani, hogy hány templom található Magyarországon! Ha elfogadjuk azt, hogy hazánkban nagyjából 3150 település van, és ezek mindegyikében van legalább egy templom - de inkább több, hiszen minden…..
AttHunter 2023.06.20 10:04:02
@horvabe: Bizony, bizony ott, de mégis "hegyen".
A település a Balatel telefonhálózatához tartozott és természetesen ezt is én terveztem. :)
AttHunter 2023.06.20 10:21:40
AttHunter 2023.06.20 10:33:05
@olahtamas-: Ezt honnan fotóztad? Földvár-Kishegy felől? A távezeték és a szintkülönbség miatt gondolom.
Magyarországot és Szlovákiát köti össze az Esztergom és Párkány között épült Mária Valéria híd Rajtuk járunk, de sokszor már észre sem vesszük őket. Pedig nagyon sok közülük igazi mérnöki bravúr, ahogy sokszor több száz méter hosszúságban feszülnek a folyóink két partja, vagy egy mély völgy két…..
AttHunter 2023.06.05 10:09:04
@horvabe: Húúú, azt nagyon várom. Templomromokról is lehetne, bár az nagyon nehéz, túl sok van belőlük.
AttHunter 2023.06.06 13:47:05
@gigabursch: Alföldi, bocsánat jászsági "gyermek" vagyok, a Karcagi-hídhoz még mondások is társultak gyerekkoromban.
pl.: "Hozz mán egy freccset, mert kiszáradok, mint a Karcagi híd!" :)
AttHunter 2023.06.19 09:27:05
Most dobta fel a Fortepan ezt a hidas összeállítást:
hetifortepan.capacenter.hu/budapesti-hidak/

Nekem nagyon érdekesnek tűnik (pedig nem vagyok Pesti), mennyit változtak a dolgok.
Esztergom várának falait és a Bazilika kupoláját látjuk a Prímás-szigetre vezető Kossuth hídról Közöttük járunk, de sokszor észre sem vesszük már őket. Sokból már csak romok maradtak ránk, mert csúnyán elbántak velük a viharos évszázadok. Párat közülük éppen most próbálnak megmenteni az utókornak -…..
AttHunter 2023.05.16 14:07:13
@gigabursch: Régen én is kevertem ezt a kettőt, de tavaly előtt megnéztük mindkettő felújítási állapotát és azóta megy a dolog.
Az erőmű főépülete és a hűtőtornyok a hajdani széntérről nézve Másfél éve már írtam egy posztban a céges csapatépítésen megismert Tatai Fényes tanösvényről, pár napja pedig egy másik ugyanilyen megmozduláson látogatást tettünk a már több mint két évtizede végleg leállított és bezárt Inotai…..
AttHunter 2023.05.12 07:42:02
@horvabe: Meg a biciklikormány két vége, ha a fémet fogod. Bár, ha jól tudom, akkor ez a potenciálkülönbségből adódik. Egyszer gondosan vigyázta a távvezeték alatt, hogy ne a fém részt fogjam, de sajnos a rövidnadrágom szára felcsúszott, így máshol csapott le a "ménykő". :)
Kirándulók a Madár-szirt tetején végigfutó turistaúton A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 20,87 km (GPS)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 813/813 m (GPS) -…..
AttHunter 2023.05.03 07:14:32
@horvabe: Igen, több volt, de én nem a vasúttól indultam, hanem a Viadukttól és oda is értem vissza, valamint a katonai bázisra akkor nem lehetett bemenni. Érdekes, előtte két évvel voltam ott civil kirándulóként.
AttHunter 2023.05.04 07:09:01
@horvabe: Öregszel, érzékenyebb lettél a szépre! Éreztem én ezt már a "csókolomos" lépcsőházi példánál is. :)

A növényeknél, ha nem akarsz könyveket lapozgatni (én ezt szeretem), akkor ott a gugólónak a képfelismerője (egyre javulgat, hiszen közösségi tanuló), az sokat segít. Régebben minden túrámon meghatároztam és megtanultam kettő növény, aztán a következő túrán elfelejtettem. Így két növény van mindig a fejemben, az egyik az Erika (ezt nem felejthetem el), a másik ... ajajj! nem jut eszembe.