Regisztráció Blogot indítok
Adatok
toliabt

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aligha akad olyan ember, aki ne tudna semmit sem arról, ami most Ukrajnában történik. Az egykori uralkodó dinasztiák közül kettő olyan van, amelyik valamilyen módon direktebb módon érintett. Az egyik az orosz nagyhercegi család, a másik pedig a Habsburgok...
toliabt 2022.02.27 21:16:25
@gigabursch: Köszönöm ezt a videót is meg Zoltánnak az alapbejegyzést!
A második visszatéréssel kapcsolatban nagyon sok üzenetet kaptam. Néhány gondolat olyan jellegű, illetve annyira sokan megírták, hogy szeretnék itt reagálni rájuk...
A történet november 2-án, egy szerdai nappal folytatódik, de most csak egyetlen szál marad a fókuszban, a trónfosztás több napra nyúló megvalósítása...
toliabt 2021.11.09 21:58:35
@Praefectus Gallorum: Az együttes törvényhozás a királyi szentesítést jelenti. Azonban az ügyektől való visszavonulás éppen ezt fejezi ki. Az állam működésének biztosítására a kormányzó helyettesítette a tavaszi jogszabály alapján. Így igaz, hogy nem dönthetett egyedül, de nem is döntött, mert a kormányzó a "nevében" járhatott el. Szóval véleményem szerint jogilag ez helyén van. A vázolt helyzet csak akkor lett volna jogilag megoldhatatlan, ha éppen őneki kellett volna szentesítenie a saját trónfosztását. De nem így volt.
toliabt 2021.11.10 12:17:05
@Praefectus Gallorum: Kicsit a szavakon való lovaglásnak érzem. A szentesítés annyit tesz, mint egy törvényt érvényre jutattni, jogerőre emelni, elfogadni. Az aláírás aktusa és hatása a jog szempontjából szerintem nem különbözik a köztársasági elnök, vagy a kormányzó aláírásától. Mindössze egy bónusz szakrális jelentése van, mintha ő a Szent Korona nevében tenné együtt a nemzetgyűléssel. Azzal, hogy a törvény kimondja, h nincsen szentesítési joga, azzal csak ezt a szakrálitást védelmezi. Ma is hasznalja a köznyelv a köztársasági elnök aláírását szentesítésnek annak ellenére, h hiányzik a szakrálitási oldala. Törvényhozó hatalma a királynak magában meg már régóta nincsen a magyar történeti alkotmány szerint. (Ezért nem abszolút monarcha.)
Az olasz trónviszály egy új mérföldkőhöz érkezett. Olyan megoldás látszódik körvonalazódni, amely nagyjából senkinek nem fogadható el, de a dinasztikus acsarkodást lezárja...
toliabt 2021.06.09 20:46:16
Nyilván@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nyilván beleláthatunk egy cicaharcot, nem vitatom. Viszont része szerintem a láthatónak maradni kérdése is. Tudatosítani mind a rokonokban, mind a társadalomban, hogy vannak. Ez azért lényeges, mert amit Zoli is ír a kapcsolati tőke bevétellé alakítása kapcsán, ezen láthatóság nélkül generációról generációra csökkenne. Így talán biztosíthatja a leszármazottak számára is a megnyíló ajtókat.

Nekem valahogy eszembe jutott a hozzászólás kapcsán a francia Bourbon-ház. 1268-ban ágazott le a Capetingekről és csak XVI.században lépnek Franciaország trónjára. Kb. 3 évszázadon keresztül (mondjuk 10 generáció) őrzik a tudatot, hogy felmenőik francia királyok. Nyilván tudva tudják a XIII., XIV.századi ősök, hogy nem sok esélyük van a főág, meg a Valois-ház (másik oldalága a Capetingnek) árnyékában. Mégis a tudatot fönn tartják az ivadékaikban és nyilván a mindenkori kortárs elit tudatában is, különben ki hinné el az adott korban.

Lehet, hogy sántít itt-ott, de remélem érződik a gondolat mögötte.
toliabt 2021.06.09 21:01:49
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Egyrészt itt nem grófi, bárói címről, van szó, hanem királyi, bár a kapcsolati háló náluk is játszik. Másrészt ezen elvet: megváltozott a világ már semmi értelme, hogy ki lenne a címzetes uralkodó tovább gondolva: A Bonaparte és a Bourbon család is visszatért, pedig volt köztársaság is, meg más uralkodó, meg miegyéb. De a tudat fönntartása hozott eredményt a számukra (mégha csak a leszármazottaknak is).
Hetven évvel ezelőtt házasodott meg Regina hercegnő és Habsburg Ottó. Az évforduló okán indokolt, hogy szó essen arról a valakiről, akit sokan magyar királynéként tiszteltek...
toliabt 2021.05.21 10:08:02
@nayzoli: Azért megnyugtatom nem csak Önnek nem felel meg ez a fajta konszenzus. Véleményem szerint az utódpárt visszatérése 1994-ben, vagy a Medgyessy féle pénzosztás, vagy a 2006-os események, vagy éppen az utána következő 2/3, vagy hogy másik oldalit mondjak valamiképp a taxisblokád és a nolimpia is éppen azt jelzi számomra, hogy a társadalom egy jelentős részének sem.

Ahogy látom nagyon hasonlóan gondoljuk. Mindössze talán annyit tennék hozzá, hogy az előbb sorolt eseményeket valahol természetesnek gondolom és annyira nem látom szomorúnak ezektől a helyzetet. Vagyis a konszenzusok kialakulásának ezeket a rögös útjának gondolom. Még ha végtelenül demagóg és populista is volt ez a 30 év. De hát ennek meg szerintem a széles és erős önálló egzisztenciával bíró középosztályunk hiánya a fő oka (mely elég régre nyúló probléma).

Jó végre olyannal beszélgetni aki nem indulatból és nem személyeskedve teszi. Ezt nagyon köszönöm.
toliabt 2021.05.22 07:48:43
@budai fellegvár: Ezek szerint akkor Hollandia nem demokrácia vagy nem monarchia? ;)
toliabt 2021.05.30 10:37:16
@meditans: Az én definícióm szerint minden demokrácia tömegdemokrácia amelyikben általános (nemi, vagyoni, kulturális cenzust nélkülöző, vagyis mindenkire kiterjedő) választójog van. Önnek más a definíciója? Vagy a többi európai monarchiában és nem monarchiában nem ugyanez a berendezkedés alapja, csak én tudom rosszul? Félreértés ne essék nem a tömegdemokrácia kritikáját szeretném kritizáloni, hanem azt hogy ennek semmi köze a monarchia kérdéséhez szerintem.
IV. Károly tavaszi visszatérési kísérletének történetét nem könnyű rekonstruálni. Ezzel kapcsolatban szeretnék néhány konkrét felvetésre reagálni. ..