Adatok
Főzzvelem
11 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Horváth Ilona szakácskönyve már nagyanyáink polcáról is lekacsintott ránk, s már akkor tudtuk: ebből egyszer, ha nagyok leszünk, mi is főzni fogunk.
Az elsőként 1955-ben megjelent szakácskönyv szerzője éppen 115 éve, 1906. augusztus 25-én látta meg a napvilágot Brassóban.
Mit csinált…..
Nem mondom, hogy büszke vagyok erre a receptre, de annyi halrudacska halmozódott fel, hogy csinálni kellett velük valamit, és egy állati finom hamburger sikeredett. Természetesen lehet készíteni saját gyártású buciból és halból is, de akkor nem hívnák gyorskajának :-)
Hozzávalók:
- 1…..
Ebben az a jó, hogy meggyszezonon kívül is készíthető, de a legjobb nyilvánvalóan friss meggyből és léből készíteni.
Hozzávalók:
A tésztához:- 45 dkg liszt (liszttől függ, lehet 55 dkg is)- fél csomag sütőpor- fél kávéskanál só- 12 dkg cukor- 1 csomag vaníliás cukor- 25 dkg margarin- 2 tojás-…..
Ha már minden cseresznyés süteményt megsütöttünk, annyi gyümölcslevest ettünk, hogy már a fülünkön jön ki, akkor érdemes elrakni télire. Számtalan elkészítési módja van, én most egy olyat mutatok, amihez nincs szükség tartósítószerre.
Hozzávalók:
- 800 gramm cseresznye
- 6 dl víz
- 5 csapott…..
Még elcsíphetjük az eperszezon végét, és üvegbe zárhatjuk a tavasz egyik hírnökének ízét. Nem ördöngösség lekvárt főzni, akár egy, vagy két kiló gyümölcsből is nekiállhatunk!
Hozzávalók:- kb. 1 kg eper
- 30-35 dkg cukor (35 annak, aki édesebben szereti)
- szalicil
- fél zacskó Dr. Oetker…..
Nem csak jól néz ki, és mennyei, hanem ténylegesen majdnem diétás, ugyanis csupán a méz (vagy ízlés szerint juharszirup) van benne, amitől édes lesz - meg persze a málna! Ideális, ha az ember keres valami fogára valót, de nem egy tábla csokit akar betolni.
Hozzávalók:
- 120 gramm kókuszzsír + 2…..
Sosem szerettem igazán a túrógombócot. (Jó indítás egy túrógombócos recepthez, tudom). Valahogy mindig száraznak és ízetlennek éreztem. Aztán kiderült, hogy nem a sima túrós gombócból és a zsemlemorzsából áll a világ, hanem lehet tölteni is, a zsemlemorzsát le lehet váltani finom, pirongatott…..
Végre érik az eper, lehet ötletelni, hogy mit készítsünk belőle! Én mindig ezzel a likőrrel nyitom meg a szezont, mert valami elképesztően finom! Pláne, ha az ember külön üvegben hagy likőrben álló epret, és a a poharakba tesz belőle kínálás előtt... mámorító.
Hozzávalók:- 70 dkg eper- 25 dkg…..
Isteni pisztáciakrém, hozzá eper, aminek még tejszínhab is van a tetején: tömör gyönyör. Íme a recept:
Hozzávalók: - 40 gramm sótlan pisztácia (+ pár összetört darab a díszítéshez)- 2x25 gramm cukor- 50 ml tejszín- 30 ml víz- 10 dkg eper- tejszínhab a tetejéreElkésztés:
Az epreket megmosom,…..
Ezt a házi, a cékla színeiben pompázó tésztát mi is elkészíthetjük, és akár anyák napjára is adhatjuk!
Hozzávalók:
- 1 tojás
- liszt (a tojás súlyának kétszerese: ha a tojás 55 gramm, a lisztnek 110-nek kell lennie)
- 1 evőkanál céklapüré
- + liszt
Elkészítés:
Két kisebb céklát megtisztítok,…..
A Mama. Több utánozhatatlan - vagy nehezen utánozható - fogása van. Szinte mindig ugyanazt főzi, de ez a pár étel mind olyan, amit egy életen át tudnék enni. Húsleves, rántott hús, lencsefőzelék, tökfőzelék, Miller-féle hús (erről majd később), puliszka, és a bableves. S hogy mitől olyan különleges?…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Ugyan így is beszippantotta az üvegek tetejét, kipróbálom így is!