Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sunka

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kutyaszánozás Fogd be! 2010.05.06 07:46:00
  Nem szóltam még a kutyafogathajtás egyik igencsak lényeges eleméről, pedig megérdemli.  Addig rendben van, hogy az ember vérrel-verítékkel, sok lemondással, áldozattal összeszedi a megfelelő kutyákat, felszerelést, ráadásul a sors különös kegye folytán végre…..
sunka 2010.06.06 00:45:21
  Ebben a hónapban nekem nem a péntek tizenharmadika bizonyult szerencsétlen napnak.  Hanem a csütörtök tizenkettedike. Mivel a 80 kilós, négykerekű edzőkocsink jobb hátsó kereke épp gyengélkedik, az ázott talaj pedig nehézzé tette volna a kispolszki húzását, ezért…..
9288,2 kilométer: pontosan ennyit kell megtennie azoknak a bátor utazóknak, akik vállalkoznak az egész Oroszországot átívelő vasútvonal megtételére. A transzszibériai vasút méltán legendás: a Föld leghosszabb vasútvonala a Moszkvát és Vlagyivosztokot összekötő sínpár. A…..
sunka 2009.11.12 16:40:26
www.jaffa.hu/?c=2&p=2&pmin=J&pmax=K

Badár és Horváth még anno '87 -ben nyomták le a Habarovszk -Nahodka szakaszt, melyet a teljesen elmebeteg könyvükben (Jappán)igen részletesen leírnak.Érdemes őket elolvasni.:):)
Egy olyan fagyos őszi napon,mint a mai, az ember ahogy kinéz az ablakon, egy fura érzés fogja el. Már hideg kék az égbolt, a szürke felhők sietve jönnek-mennek a dolgukra és én arra gondolok, hogy a Hargitán már havazik. Valószínű, hogy a Bucsinon is fehérbe borult a táj.…..
Ebenci Klopédia Sport! 2009.03.24 18:54:00
 Kutyás sportok. Rengeteg van belőlük. És egyre több keletkezik, hiszen valahogy rá kell venni a mai eltunyult emberiséget a mozgásra, és mivel az az aerobic céltalan és bugyuta, a futás unalmas és fárasztó, a többi sporthoz meg ügyesség kell, sokaknak a kutyával való…..
sunka 2009.03.24 20:24:40
Üdv !
Néhány dolgot szívesen pontosítanék a szánhúzással...helyes magyar terminológiával....: kutyaszánhajtással kapcsolatban. Nos a kutyaszánhajtás bizony elég kemény fizikai és mentális követelményeket ró a hajtóra. Más paraméterek szükségesek egy 4 kutyás 6 km-es sprintversenyhez és természetesen teljesen más, mondjuk az Iditarod cirka 1700 km -es távjának fizikai kondícionálása. Ez érvényes mins a kutya atlétákra , mind pedig a humán versenyzőre. :) A -mushing - szó a sportág angol nyelvű megfelelője. A szó eredete francia a -marches -menetel szóból torzult, angolosodott el.A kutyaszánhajtó neve : musher (maser ).A sport mai terminológiája megkülönbözteti a Nome stílust ...itt a kutyák párosan vannak befogva a szán vagy a kerekes kocsi elé....ez lehet 2 kutyás fogat , de lehet akár 22 kutya is. Ilyen nagy csapatok jelenleg csak a nagy nyílt észak -amerikai sprintversenyeken futnak ( FurRondy, ONAC ) az Iditarod versenyen néhány éve már csak max.16 kutyával lehet indulni, a másik nagy hosszútávú (distance ) versenyen a Yukon Questen pedig 14 kutya az induló limit. Ezen kívül , mindig az adott verseny stílusa, szabályrendszere határozza meg a kategóriák nagyságát és a megteendő kilométerek számát...és a skandináv stílust, mely két számból áll, a síjöring és a pulka kategóriából. A jöringnél egy sífutó van összekötve a kutyával (esetleg két -vagy három kutya, de ez a ritkább) a pulka pedig nem más , mint egy laposfenekű, de csúszótalpakon sikló , kisméretű szán, mely elé 1-2 vagy 3 kutya van egymás mögé befogva, a hajtó pedig hasonlóan a jöringhez a pulkához van rögzítve kötélzettel és sífutólécen fut .
Az előző rész tartalmából: megtudhattuk, miért érdekes, hogy miképp utaznak az oroszok, és mit csinálnak, ha a városon belül, vagy környékén akarnak költségtakarékosan közlekedni.Mai posztunkban azt boncolgatjuk, hogy mit tesz az átlagos orosz ember, ha egy kicsit távolabbra van…..