Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Konyhavirtuóz

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben! Kérdésre tehát fel! Üdv, Macska-fogó LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, ha tetszett egy cikk, vagy rendszeresen…..
Konyhavirtuóz 2021.03.23 17:58:32
Kedves Macska-fogó! 

Szeretnék tanácsot kérni egy régóta fennálló és meglehetősen zavaró problémával kapcsolatban. Párom hobbija az állatmentés, és eleinte próbált ugyan gazdit szerezni a talált cicáknak, néhányat sikerült is örökbe adni. Ám az utóbbi időben talált állatokat megtartotta, így jutottunk el odáig, hogy jelenleg 10 macskánk van. A probléma az, hogy rendszeresen találunk pisifoltokat a házban. Akkor is zavart, amikor "csak" a padlón, a bútorokon vettem észre a friss, vagy már rászáradt vizeletet, de az utóbbi hetekben teljesen elkeseredtem, ugyanis a gardróbban, a komódok fiókjában, sőt a konyhapulton is felfedeztem!  

A blogodon olvasottak alapján próbáltam átgondolni, mi lehet a probléma, az alábbiakban leírom a témához kapcsolódó információkat: 
- A cicák közül 6 nálunk van pár éve, 4 az utóbbi 10 hónapban került hozzánk, ők mind 1 év alattiak. A 10-ből 3 macskát láttam már jelölni, két idős kandúrt, és egy 3 év körüli nőstényt. 9 cica ivartalan, a 10. még fiatal a műtéthez, de nyilván rá is ivartalanítás vár, ha eljön az ideje.
- A két idős kandúr évekig utcán élt, párom szerint az is okozhatja a problémát, hogy ott megszokták hogy bárhol "elengedhetik" magukat, ezért inkább annak örüljünk hogy megtanulták használni az almot, csak hát nem mindig ott végzik...
- Kertes házban élünk, a teraszajtón van egy cicaajtó, ezen keresztül szabadon kijárhatnak a kertbe, a házban 3 alomtál van, ezenkívül a kertben is végzik a dolgukat. Alomcsere nem történt, régóta ugyanazt az almot használják, az alomtálak helye sem változott. Ajtó nincs rajtuk, párom szerint ugyanis akkor nem mennének bele, tető viszont igen. Az almot rendszeresen tisztítjuk. 
- Amikor új cica kerül a házba, akkor egy darabig elzárva tartjuk az egyik szobában, majd hagyjuk hogy ő fedezze fel a környezetet. 
- A cicák mellett van egy mentett kutyusunk is, de ő nagyon jámbor, nem félnek tőle a cicák. 

Felmerült bennem a cikkben olvasottak alapján, hogy akár "bosszú, territórium jelölése" vagy féltékenység is lehet a kiváltó ok: pl. "eddig 5 macskával osztoztam a területen/a gazdin, most 9 másikkal kell osztoznom... hát nesze, ez a véleményem"! Megjegyzem, a probléma akkor is fennállt, amikor "csak" 6 macskánk volt, de akkor emlékeim szerint ritkább volt a jelölés.
Azt gondolom, 1 cica esetén se könnyű megtalálni a probléma gyökerét, de több esetén (mint írtam, eddig 3 macskát láttam jelölni) rettentő nehéz. 
Minden nap attól félek, hol fogok meglepetést találni,  hol érzem a szúrós szagot, vajon mi lesz a következő célpont, az ágyunk? A csepegtetőtálcán száradó edények? A kanapé?

Párommal sajnos sok konfliktusunk van emiatt, a helyzet mindkettőnket zavar, de egyikünk sem tud rá megoldást. Amikor nagy ritkán a szemem láttára történik és rákiabálok a jelölő macskára, a párom velem veszekszik, hogy ezt nem szabad, így csak megfélemlítem a cicát. 
Van ötleted, hogy mit tudnánk tenni jelen helyzetben, hogy élhetőbbek legyenek a mindennapok és a környezetünk? 
Segítségedet előre is köszönöm!