Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Eszperantó

33 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindenkinek ezzel a dallal kívánok nagyon boldog Valentin-napot! ..
i.d.c., egy Németországban élő francia zenész Berlinről szóló számával, s szövegének fordításával kívánok boldog születésnapot!    Eric Languillat Fordította: Én / Eszperantó   Berlino sen vi Berlin nélküled   Se vi dirus tion pli frue Eble mi irus ĝis la stacidom'…..
Egyik gyakori félreértés, hogy az eszperantó a többnyelvűség ellen lenne, hogy mindenki, aki él, egy nyelvet beszéljen. Nem, az eszperantó pont a nyelvek megőrzésében segít. Miért? Ezt mutatom most be röviden.Ha kommunikációra egy nemzeti nyelvet használunk, akkor annak a megtanulására,…..
"Az eszperantó egy, a nemzetközi kommunikációra nagyon alkalmas nyelv." Ez az alcíme az ezen az oldalon található rövid áttekintésnek, amiben ízelítőt kaphatunk az eszperantó nyelv fontosabb tulajdonságairól, történelméről, nyelvtanáról, sőt, még a nyelvet is el lehet kezdeni tanulni ezen az…..
Eszperantó 2021.07.20 17:04:59
@midnight coder: Köszönöm szépen a megjegyzést. A pár százzal kicsit alábecsülte a számokat, most van pl egy online találkozó 1500 résztvevővel. Én meg Önnek válaszolok épp, lehet, inkább oda kéne mennem. ;)

Egyébként azzal egyetértek, hogy a jelenlegi helyzetben, ha az ember szeretné kimaxolni a lehetőségeit, akkor eszperantóul és angolul tanuljon, manapság a két nyelv nagyon másra jó.
Nem terveztem ma is blogolni, de az e-mailjeimet szortírozva megint egy Nature cikken akadt meg a szemem, ami szintén foglalkozik a nyelvi kérdésekkel a tudományban. Mármint leginkább azzal, hogy a tudósok döntő többsége nem tud elég időt a tudományos munkájának szentelni, mert nyelvtanulással kell…..
Eszperantó 2021.07.20 16:38:22
@weirdo: fentebb válaszoltam buszrajongónak
Eszperantó 2021.07.20 16:46:41
@Benbe: @tulapruton: A kommentjeikben mind a ketten megjegyezték az angol esetén azt, hogy a kisgyermekkori körülmények mennyire fontosak. Benbe szerint felesleges később megpróbálni megtanulni angolul, mert úgyse fog menni. Azaz mind a ketten arról írtak, hogy mennyire fontos a mai világban, hogy az ember kisgyermekkorában megtanuljon angolul.

Namost, arról, hogy ki milyen körülmények közé születik, a kisgyermekkori környezetéről nem az illető tehet, az ember anyanyelve, ugyanúgy mint pl. a bőrszíne, nem választott tulajdonság. Tehát nem az ő szabad választása, viszont a jelenlegi helyzetben behozhatatlan előnyökkel jár, ha valaki angol környezetbe vagy olyan családba született, ahol van erőforrás az angol nyelv tanítására.

Az eszperantót azonban felnőttkorban is el lehet sajátítani anyanyelvi szinten. Azaz az eszperantó használatával megszűnne ez a születési helytől, gyerekkori körülményektől függő alapvető, behozhatatlan igazságtalanság.
Eszperantó 2021.07.20 17:00:53
@Benbe: @tulapruton: Ha jól értettem, Tulapruton azzal kapcsolatban írt, hogy néha ténylegesen az angol anyanyelvet létesítik előnyben az angol magas szintű tudása helyett. S ez tényleg így van, leírva vagy csak a sorok között, mint egy angol ismerősöm mesélte, mivel ő angol, ezért angoltanárként többet keresett Vietnámban, ahol tanított, s könnyebb is volt munkát találnia, mint olyan társainak, akik tényleg tudtak tanítani (mert volt pedagógus végzettségük), s hihetetlen magas szinten tudtak angolul, csak hát nem angol volt az anyanyelvük.

@tulapruton: Ilyen álláshirdetésekre gondolt, mint pl ez? www.linkedin.com/jobs/view/2654519027/ Ha jól tudom, ezeket be lehet jelenteni valahol az ombudsmannál, mert az anyanyelv megkövetelése diszkriminatív, az anyanyelvi szintű nyelvtudás megkövetelése már nem az.

Egy ezzel foglalkozó közgazdász ki is számolta, hogy mennyit adakoznak a többi EU-s országok az Egyesült Királyságnak csak azzal, hogy az angolt használják, s ha jól emlékszem, évente nagyságrendileg annyit, amennyit egyszeri alkalommal az EU kifizetett, hogy Ciprust kihúzza a slamasztikából. Az egyikből ügy lett, a másikat viszont évente fizetjük. Itt a link az eszperantó nyelvű Wikipedia cikkhez: eo.wikipedia.org/wiki/Raporto_Grin
Nem egy eszperantó témájú blogba tartozik, hogy mennyire érdekes tudománynépszerűsítő könyvről írtak a Nature-ben, így azt nem részletezem, viszont beidézek egy paragrafust a cikkből, eredetiben, szabad fordításomban, majd a cikkben nem kivesézett, de a sorok között megbújó problémára megoldást is…..
Mai blogbejegyzésemben a Magyar Ifjúsági Eszperantó Szövetség felhívását tolmácsolom, amit Facbookon láttam. _______________________________________________________ Sziasztok! A vírushelyzet csillapodásával szeretnénk ismét aktív programokat szervezni az eszperantó után érdeklődő fiataloknak.…..
Itt és most a Prágai nyilatkozatból fogok idézni, ahol megfogalmazták és elfogadták az eszperantó mozgalom céljait. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem mindenki ért egyet ezzel, aki eszperantóul beszél, sőt. De most ne menjünk bele az eszperantó mozgalom és az eszperantóul beszélők halmazának a…..
A lényeggel kezdem: a legújabb albumot itt lehet meghallgatni: https://initialsdc.bandcamp.com/album/fulmerford .  Akit régebbi számai is érdekelnek, azoknak ezt a három videót tudom ajánlani.  ..
Először is, megpróbáltam lefoglalni az eszperanto.blog.hu címet, aztán pedig az esperanto.blog.hu címet, de mindkettő foglalt volt, bár teljesen üres. Gondoltam, írok az adott blogok szerzőjeinek (vagy szerzőjének? - furcsa, hogy ugyan másról szól a két blog, ugyanúgy néz ki), hátha szívesen átadná,…..
Eszperantó 2021.05.31 19:04:43
@eventoj: Köszönöm szépen a megjegyzést, az ötleteket és hogy megosztotta velem a véleményét. Kapcsolatot fel lehet venni a blog.hu felületén keresztül. A névtelenséggel kapcsolatban értem a hozzáállását, azonban a választásom nem a névvel blogolás és a név nélkül blogolás között, hanem a név nélkül blogolás és a nem blogolás között van, s én inkább blogolok.
Pont ez, hogy miért is más az eszperantó, a címe Norman Berdichevsky angol nyelvű cikkének, amit melegen ajánlok olvasásra mindazoknak, akik tudnak angolul. Kommentelőim között volt, aki írta, hogy csak az nem tanul meg angolul, aki nem elég kitartó, akit nem érdekel. Hát, ez az angol anyanyelvű…..
Sokszor halljuk, hogy az eszperantó a béke nyelve, mert ha az emberek tudnának egymással rendesen beszélni, akkor nem lennének háborúk, s eszperantóul folyákonyan tudnak kommunikálni emberek egymással a világ minden tájáról.Míg az előbbiben kételkedek, ez utóbbit először tíz évvel ezelőtt…..
Ugyan az utóbbi években több igencsak érdekes állásról olvastam, amihez eszperantó nyelvtudás volt szükséges, de ez egy különleges állás, hiszen itt szerintem az egyik legjobb eszperantó újságnak keresnek új szerkesztőt. Miért is olyan minőségi egy újság? Képzeljünk el egy társadalmi-kulturális…..
Vajon miért van az, hogy a vasutasok között viszonylag sokan beszélnek eszperantóul? Én se értettem először, aztán rájöttem, hogy hát persze, aki nemzetközi vonalon szolgál, az bizony gyakran találkozik nyelvi nehézségekkel, s látja, hogy hiába tölthetné mindenki azzal minden idejét, hogy nyelvet…..
Hát, az attól függ, melyik eszperantó-együttest szereti az ember. Nekem az egyik első eszperantó CD-m a Pafklik együttestől volt, akiknek "Fek' al Esperanto" (a dal címének szalonképes fordítása ilyesmi lehet: "Menjen a fenébe az eszperantó") című dala nagy klasszikus:   . De ennél az ízlésemnek…..
Kommentelőim kérdezték, hogy vajon lehet-e, s ha igen, hol, híreket eszperantóul a nagyvilágból. Meg is adtam néhány linket (esperanto.cri.cn , eo.mondediplo.com , pola-retradio.org/novajoj-2/ , eo.globalvoices.org), ahol ezt megtehetik, de a kedvencemről még nem meséltem: ez a Monato nevű újság,…..
Mai blogbejegyzésemhez a moneytime.hu cikke adta az ötletet, amiben többek között a QWERTY billetyűzetről mesélnek. Mi a gond ezzel a billentyűzettel? Hát, leginkább az, hogy a mai kor követelményeinek és igényeinek nem a legmegfelelőbb billentyűzetkiosztás.Sebaj, lehet máshogy is, vannak…..
"A nők nem olvashatnak híreket. Gileád vagy a valóság?" Így szól A szolgálólány meséjének beharangozója, ami ennek a blogposztnak a születését inspirálta.Hogy miért foglalkozik ezzel a témával egy, az eszperantóról szóló blog?Azért, mert ugyan nem vesszük észre (hiszen azok, akik ebben a…..
Eszperantó 2021.05.04 19:26:19
@Balogh Zsolt: köszönöm a példát, jót nevettem rajta :D Lehet, mire kiutalták végre a pénzt, addigra már bevezették az eurót ;)
Eszperantó 2021.05.05 12:02:41
@МАХVАL bircaman közíró: Ilyet nem írtam.

Amit írtam, hogy eszperantóból 5-10x rövidebb idő alatt el lehet érni ugyanazt a nyelvi szintet, mint más nyelvekből, s ezért nyelvvizsgáznak Magyarországon sokan eszperantóból, hiába nem tanulták az iskolában.

Ön erre azt írta, hogy azért tart rövidebb ideig a felkészülés az eszperantó nyelvvizsgára, mert a megkövetelt nyelvi szint alacsonyabb.

Én erre azt mutattam meg, hogy sem a saját tapasztalatom, sem a nyelvvizsga átláthatósága, sem az akkreditációja nem támasztja alá az Ön feltételezését, épp ellenkezőleg, minden jel arra mutat, hogy a megkövetelt nyelvi szint nyelvenként ugyanaz.
Eszperantó 2021.05.05 13:35:16
@МАХVАL bircaman közíró: Azt értem, hogy Ön ezt írja, s ismétli, amit nem látok, hogy ezt a véleményét milyen tényekre s logikai érvekre alapozza.

Az általam ismert (s fentebb megosztott) tények pont, hogy a véleményének a megalapozatlanságát mutatják.

Amit tudunk, hogy a nyelvtudás, a nyelvi szint, amit el kell az adott nyelven érni, hogy az ember sikeresen letegye a nyelvvizsgát, nagyon pontosan szabályozott, alapfokú nyelvvizsga esetén ez a B1-es, középfokú nyelvvizsga esetén B2-es, felsőfokú nyelvvizsga esetén a C1-es szint, nyelvtől függetlenül.
Szombati blogbejegyzésem több olyan kérdést is kapott, amik nagyobb érdeklődésre is számot tarthatnak, így blogbejegyzés formájában (is) válaszolok. Kik használják az eszperantót? Nagyrészt olyan emberek használják az eszperantót, akik valamiért megtanulták a nyelvet, mivel az eszperantó…..
Április 28-én lesz 113 éves az Eszperantó Világszövetség. Mit is csinál egy ilyen világszövetség, s pláne ilyen hosszú ideje? Mivel az eszperantóul beszélők szétszórtan élnek a világban, így már az internet kora előtt is hatalmas igény mutatkozott a nemzetközi koordinációra, hogy a könyvek, zenék,…..
Ma, április 24-én ünnepeljük a rendőrség napját. Hogy egy szigorúan csak az eszperantó nyelvvel és kultúrával foglalkozó blog miért emlékezik meg erről a jeles napról, kérdéses lehet. Talán az eszperantó miatt lett volna lehetőségem megismerni a rendőrség működését belülről? Nem, szerencsére…..
Miért tanul meg valaki Szibéria közepén eszperantóul? Én is pont ezt kérdeztem attól a családtól, akiket egy párizsi reptéren vártam.  A válaszuk megdöbbentett, bár elméletileg tudtam, hogy ez igenis valós helyzet: a szülők nagyon szerettek utazni és felfedezni, s szerették volna megismerni a…..
Én itt elhatároztam, hogy sok apró infót megosztok az eszperantóról, hiszen olyan keveset hallunk erről a nemzetközi nyelvről és a közösségéről, erre ilyen cikkek jellennek meg róla: https://szabadfold.hu/orszag-vilag/egy-nyelven-beszelni-avagy-az-eszperanto-csodaja-287089/ ...