Regisztráció Blogot indítok
Adatok
feketehun44

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Három évtizednyi Balaton-tapasztalat birtokában kijelenthetem: eddig sajnos rendre zátonyra futott a Balaton négyévszakos kikapcsolódássá fejlesztése. Néhány tófagyasztóan zimankós téltől eltekintve javarészt 2-3 hónapra korlátozódik a szezon, amikor a helyi szolgáltatók bevételt realizálhatnak az…..
feketehun44 2021.03.17 15:55:17
Ventillálni szeretnék, ugyanis a tavalyi év során bődületesen rossz tapasztalatokra tettem szert a magyar emberek általános vendégszeretetét illetően.

A következő folyamatra emlékszem: március-április környékén, tehát a járvány megjelenésekor számos, turisztikailag frekventáltnak nevezhető település fogta magát, és egyszerűen bezárt. Ha emlékeim nem csalnak, Badacsonytomaj területére kizárólag helyi lakcímkártyával rendelkező emberek léphettek be, szóval még azok sem, akiknek hétvégi telkük van arrafelé. Az első reakció tehát a pánik és az önzés keveréke volt.

Májusban már persze derengeni kezdett a helyieknek, hogy az egyébként mélyen megvetett, vírusterjesztő budapesti panelprolikon múlik a megélhetésük, s aggódtak, hogy elmarad a nyári szezon. Aggódni kezdtek, hogy a korábban közigazgatásilag kitiltott városi népség hiányában becsődölnek a helyi vállalkozók. Ilyen esetben természetesen a magyar gazdaságot amúgy fenntartó budapesti / városi adófizetők támogatása az állami újraelosztás útján is kívánatosnak tetszett már.

Júniusra azonban átmenetileg elmúlt a hisztéria, az emberek mégiscsak megindultak, erre pedig a balatoni ingatlantulajdonosok/vállalkozások bődületes áremeléssel reagáltak, kihasználva a külföldi utazás körülményesebbé válását.

Most ismét március van, ismét aktuálisak a lezárások, jelenleg a turisztikaliag frekventált területek újfent nemkívánatosnak tartják a városi proletariátus jelenlétét. Az a benyomásom, hogy nagyon hamar fog változni az attitűd, ha bejön a jóidő.

Nem szeretném kizárólag a balatoni embereket dehonesztálni mindezzel, mert hasonlót tapasztaltam Nagykovácsi esetében, de még a szülőfalumhoz közeli Pilisszentkereszten is. Nem számít semmit, ha a budapesti emberek tartanak el gazdaságilag más településeket. Az sem számít, hogy egyes szép fekvésű falvakból egyenesen Pestre jár dolgozni a lakosság. Nem számít, mert empátiahiányos népség vagyunk, amelyet eufémizmus volna a "társadalom" jelzővel illetni.

Sajnos egyet kell értenem a korábbi hozzászólók azon véleményével, hogy elég lenne, ha leutalnánk a fizetésünk egy részét a Balcsira vagy a Pilis falvaiba, aztán csak azért ne dögöljünk meg a panellakásainkban, hogy a jövő havi utalás lehetősége ne vesszen el.