Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tolmácsi János

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fót, Sikátorpuszta - templomrom  2020. november ** Az interneten olvastam erről a helyről és nem túl sok információt találtam róla.  A hálózaton talált források főleg Szent Márton templomromként jelölik meg ezt a helyet, így én is abban a tudatban voltam, hogy az említett elnevezésű templom…..
Tolmácsi János 2021.03.02 19:49:44
@Szent Mártom romtemplom: 5 éven keresztül , 2019-ig , az általunk (Tengercki Alapítvány) Dunakesziről indított Lakótelepi Piknik Teljesítménytúra 25km-es távjának ellenőrző pontja volt a rom. A rom közepén nőtt akácfán, egy ismertető táblát is elhelyeztünk, ezt 2019-ben szorgos kezek nyom nélkül megsemmisítették...
A rom egyébként a Vasas Túraszakosztály További templomromok Magyarországon c. Túrakiírásában is szerepel, sok más rommal egyetemben. Az igazoláshoz való szépen metszett bélyegzőt mi készíttetük el, és a megsemmisült táblán jeleztük az elérhetőségét - Dunakeszin . Sokan jöttek az igazolásért az elmúlt években. Mi a túrák előtt mindig kiírtottuk a gazt, kihordtuk a száraz faágakat. Remélem, lesz folytatása..

.
@l.balays: A megsemmisült tábla szöbege: Az itt látható romok, az egykori SIKÁTOR falu templomának meglévő maradványai. A falu , a szomszédos középkori településekkel együtt, ( Keszi, Alag, Megyer ) a XVI. század közepén, a török pusztítások következtében néptelenedett el.

A templom ma is látható alapfalai a XIII. századból valók, tehát Árpád-koriak. Szentélye a XV. században épült. Az akkori építési gyakorlatnak megfelelően, torony nélküli, keletelt, ( a szentély kelet felé fekszik ) téglalap alaprajzú templom, poligonális szentélyzáródással.

A megmaradt falakat Arányi Lajos György ( 1812 -1887, orvos, tanár és régész ) 1876-ban mérte fel. Ekkor, az északi fal még 3 méter magasan állt és az oromfal, valamint a szentély alapfalai is jól láthatóak voltak. Leírása szerint román, vagy átmeneti stílusú lehetett.