Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Balu_cst.

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy nagyon érdekes bejegyzést olvastam ma. Arról ír Michael Hyatt, hogy az egyik legjobb módja annak, hogy vezetőként fejlődjünk, az, hogy más vezetőket kérdezünk. Össze is írt egy 20-as listát arról, hogy milyen kérdéseket lehet (kell?) feltenni egy másik vezetőnek (bárkinek),…..
w Challengeland 2008.08.15 08:00:00
Kommentelők figyelmébe: Új rend Valaha a FSZEK-be jártam Demokratát olvasni. A kilencvenes évek elején-közepén jártunk; a Demokrata az akkori szélsőjobb egyik orgánuma volt, a Magyar Fórum és a pár példányban olvasható Szittyakürt mellett. Vegetált mellettük néhány…..
Balu_cst. 2008.08.15 11:49:26
Üdvözlet!

Igaza van WTÁ-nak abban, hogy nem kapnak értelmes szabadidős elfoglaltságot a fiatalok. Ma Mo-on a fitalaok 3,5-4% tartozik valamilyen formális közösséghez. A többi nem, és többségük felnőtt vagy értelmes felügyelet nélkül teszi azt, amire éppen fogékony. Egyik szatírikus lap írta: 20 évesen az ultraliberális hírmagyarázó az igazság, 70 évesen az ultrakonzervatív. Nem az a abaj,hogy sokféle nézettel,időnként szélsőségessel is találkoznak, hanem az, hogy nincsen partner, aki segítsen ezt feldolgozni, és a megismerés után segítsen kialakítani egy helyes értékrendet. Ebben benne vannak a szülők is, akik nem nevelnek, ezt az iskolára hagyják, (de ha az iskola nevelne, akkolr rögvest jönnek a jogokkal - tisztelet a kivételnek), és benne van a mai magyar társadalom kb. 70 éves kortól lefelé. Egy részük mire értelmes emberként kialkított világnézettel rendelkezett volna, addigra egy ideológia által elferdített világot kapott, amelyről 40-30-20-10 éves beneélés után meg kellett tudni,hogy nem igaz. Másik részük pedig ezen felnőttek gyerekei, akik vagy értékrendvesztett világban lézengenek, vagy felmenőiken láttk,mit jelent,ha a kialakult világ és igazodási rendszer megszűnik! Egyetértek azzal, hogy lenne lehetőség a fiatalokat megfelelő helyre juttatni, csak kis pénz kellene. Mert ember, jószándék és önkéntes van elegendő! Az, hogy a megfelelő hely a szülő szájíze szerint cserkészcsapat közössége, úttörőtársaság, liberális klub, ministránkör vagy természetvédő egyesület, teljesenmindegy. Amíg ad értékes programot, amíg tanítja és neveli, hogy majdan ő is normális polgárként legyen tevékeny részese ennek a Mo-nak nevezett közösségnek, addig jót tesz. A világnézetek sokfélesége pedig együtt jár a gondolkodással!

A cserkészetet érintő hozzászólásokra reagálnék, mint a Magyar Cserkészszövetség országos elnökségének tagja. A cserkészet hivatalos meghatározása szerint "önkéntes, vallásos, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom". Az. hogy az adott országban a vallásosság mennyire jelenik meg a közösségben, vagy csak az egyén szintjén, ők döntik el, ismerve országuk berendezkedését, kereteit, kultúráját, stb. Magyarországon, de a világon sehol sincsenek ateista (istentagadó, azaz valamilyen transzcendens felsőbb hatalom létét tagadó) cserkészek. Az lehet vita tárgya, hogy közösen imádkozunk, vagy egyénileg! Mi idehaza fontosnak tartjuk a közös alapokat, és a közös vallásgyakorlatot. Nem igaz, hogy csak katolikusok vannak a magyar cserkészetben. Szövetségünkben, a teljes mozgalmi tagság kb. negyede protestáns felekezetekehez tartozó cserkész. (Mo. lakossága a KSH népszámlálási adatai szerint kb. 60% katolikus, kb. 20 % a történelmi protestáns felkezetekhez tartozó. E mellett terüeltenként is változó az arány.) Vannak tiszta katolikus, tiszta református, tiszta evangélikus csapatok is, sőt, vannak olyan keresztény közösségekhez tartozók is, akik nem történelmi egyházakhoz kötődnek. Igen jelentős munkát végeznek a cserkészetünkben az adventista cserkészek. Elvétve előfordulnak más vallású (nem felekezetű!!!) cserkészek is, így tudunk Mo-on zsidó, buddhista és muszlim cserkészről is, akik magyar cserkészek!
A világ cserkészeteiben ezek a alapok közsek, de más és más módon élik meg. NEm lehet a mai gondolkodásunkkal megítélni olyan korok tetteit, amelyeknek nem voltunk részesei. Teljességgel megértem azokat az embereket, akiket egyik vagy másik eszme nevébenmeghurcoltak. Mi magunk részéről ezen túl akarunk jutni. Tavaly novemberben a magyar cserkészvezetők konferenciáján izgalmas és sok információt adó kerekesztalbeszélgetésben vehettünk részt, ahol megjelentek az amerikai szabadegyházas gyökerű Royal Ranger-ök, a zsidó kulturális és vallási életben ifjúsági közösséget adó Somer közösség vezetői, a nálunknál sokkal keménnyebben a katolikus egyház mellé álló Európa Cserkészek, és a katolikus lelkiségi mozgalmakhoz sorolt Regnum Marianum és a Szentjánosbogár is. Az MCsSz dolgozik azon, hogy ez a kapcsolat még szorosabb legyen, és találjuk meg a közös alapokat magunkban.
Munkánkban a legfontosabbnak ezt tartjuk: megmutatni a világot, és értékeket adni, amelyek mentén tud tájékozódni.
Végezetül mindenféle bélyeg, amit ránk akasztanak hamis! Nem vagyunk lelkiségi mozgalom, nem vagyunk politkiai szervezet, nem vagyunk militarista egyesület, stb. Bár vanank, akik szeretnék, ha lenne kapcsolat, de az MCsSz-nek csak pár helyen van tagsága: a Cserkészmozgalom Világszervezetében (WOSM), a magyar cserkészközösségben (MCsSzF), a NEGyISz-ben, az OGyIP-ban.

Solymosi Balázs cst.
országos elnökség tagja
www.cserkesz.hu/elnokseg