Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ahogytetszik

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lassan egy éve gyakorlatilag megszűnt a turizmus, ami a Kanári-szigetek nélkülözhetetlen bevételi forrása. Az idei január 40.000 vendégéjszakája a 2020-as 600.000-hez képest óriási visszaesés. A vírushelyzet és az elmaradt nyaralások miatt nagy a munkanélküliség, vállalkozások szűnnek meg, boltokat,…..
Ahogytetszik 2021.02.28 13:35:05
Ez egy nehéz helyzet. Az afrikaiak valóban a nyomorból menekülnek és a hazájukban minden bizonnyal alaposan félretájékoztatják őket a lehetőségekkel - továbbutazással és munkalehetőségekkel - kapcsolatban. Átvergődnek a Kanári-szigetekre, ahol a helyi vezetés elég nagy hibát vétett: az érkezett afriakaikanak több előjogot, jobb életfeltételek biztosított, mint a szigeten élőknek, akik turizmus híján 1 éve segélyből tudnak csak megélni és rengeteg anyagi veszteség érte őket.

A kanáriak (nekem Tenerifén van velük tapasztalatom) nagyon befogadó és együttérző nép. A politikai döntés a túlzottan jó anyagi körülmények megteremtésével az afrikaiaknak a helyiekben visszatetszést kelt - teljes joggal. Az afrikából érkezők Puerto de la Cruz gyönyörű szállodáiban kaptak elhelyezést és a napi/havi pénzük magasabb, mint a munkáját vesztett, segélyekből élő helyi lakosoknak. Az afrikaiak öltözékén messziről látszik, hogy minden vadiúj és márkás holmi. Ezzel szembesülve a helyikeben nő a rasszizmus. Közben az afrikaiak meg hazatelefonálnak, hogy ugyan ittragadtak, de mekkora királyság van, küldjék a többieket is.

Amikor az így kialakult helyzetet a kormányzat próbálta korrigálni a hegyekben lévő táborba helyezéssel, akkor meg az afrikaiak akadtak ki a korábbi úri előjogokból való kimozgatásuk miatt.
És amiatt hogy a valóban nagyon hideg területen felfűthetetlen sátrakban kellett élniük - ami hatalmas kontraszt a szállodázás után.

Minden irányba emberséges megoldás sajnos egyelőre nincs. Továbbengedni őket Európába, ahol a lockdown miatt szintén nagy a munkanélküliség, plusz az integráció sem működik - értelmetlen. A szigeteken tartani őket, ahol szintén nincs munka, értelmetlen.

Visszaküldeni őket a nyomorba meg az éhezésbe... hát jobb ötlet ennél most nincs.
Valahogy a saját hazájukban lenne szükség élhetőbb körülmények megteremtésére, arra, hogy tanulhassanak, jobb feltételeket termethessenek maguknk helyben, de ott meg a katonai rezsimek és a törzsi ellentétek akadályozzák ezeket a kezdeményezéseket.
Ahogytetszik 2021.02.28 20:28:12
@midnight coder: Pontosan ezért is van szükség az edukálásra - és a támogatásra. Mert hogyan védekezzenek, ha a hitrendszerük miatt ez fel sem merül? Ha nincs mivel és nem tudják hogyan? Ha csak a helyi varázslóhoz fordulhatnak tanácsért? Szerintem a tanítás és tanulás alavető kulcs a jólléthez. Sok száz év társadalmi fejlődést lenne szükséges behozniuk ahhoz hogy helyben jobban élhessenek.
Ahogytetszik 2021.03.01 10:52:14
@midnight coder: Nem gondolom hogy félórás előadás elég lenne. Ne írtam és nem is gondoltam ilyesmire. Ezek több tíz év alatt folyamatosan kezelendő problémák, nincs rapid megoldás. De ami miatt szerintem nehezen rázhatja le a témát a nyugati civilizáció, hogy a helyzet kialakulásában is szerepe volt és van. A nyugati civilizáció zsigerelte ki Afrika élhető területeit, hurcolta el az afriakaiakat rabszolgának, fegyverezte fel az ottaniakat és rengeteg esetben generált törzsek között háborúkat. A nyugati civilizáció termékeinek köszönhetően van tudomása az az afrikában élők számára, hogy lehet más életmód is, mint az övék. (Tudod, amíg nem kóstolod meg a csokoládét, vágyni sem tudsz rá.)

Tudom, hogy egyszerűbb lenne meghúzni a vállunkat és azt mondani, oldják meg maguk a nyomorukat. De sajnos a problémáiknak nem csak a saját társadalmi elmaradottságuk, hanem a mi életmódunk, civilizációnk is az okozója. Ezért gondolom, hogy a megsegítésben is fontos volna szerepet vállania a nyugati társadalmaknak - és más módon, mint eddig. A segélycsomagok - amint az látható -nem jelentenek megoldást.
Az elmúlt hetekben több olyan levelet is kaptunk, amelyben a hölgy levélírók a partnerük, férjük merevedési gondjairól számolnak be. Természetesen minden levelet egyénileg is megválaszoltunk, Zsuzsa pedig hozzájárult a története és a tőlünk kapott válasz nyilvános közléséhez is. Íme : "A férjem 67…..
Ahogytetszik 2021.02.28 14:22:27
Nekem a cikk egy kicsit túlzottan egyoldalúra sikeredett. Kedves Zsuzsa, mielőtt nekiszegeznéd a férjednek a következő konfrontatív beszélgetést, fontos lenne előbb őszintén magadban is átgondolni hogy alapjáraton milyen a kapcsolatotok és a kommunikációtok. Mi változott meg köztetek az utóbbi évek alatt.

Vajon a férjed hogy érzni magát a kapcsolatotokban? És hogyan van egy 67 éves férfi bőrében? Neki milyen igénye van az intimitásra? (Valami módon biztos van igénye, az intimitás pedig az őszinte, támogató és ítéletmentes egymás felé fordulással indul, nem feltétlenül a szexel.) Neki vajon milyen szükségletei szenvedhetnek csorbát? Róla, az ő szükségleteiről, vágyiról és hogylétéről sajnos kevés szó esett, pedig a megoldáshoz nem csak a te szükségleteiddel fontos tisztába lenni, hanem az övéivel is. Mert csak ennek ismeretében tudtok találkozni egy mélyebb beszélgetéshez.

Szerintem ezeket érdemes első körben egyedül, magadban is átgondolni, megpróbálva végigtekinteni a férjed nézőpontjábol is a kapcsolatotokat és az ő helyzetét.

Utána lehetne pár körben magatokról, egymásról próbálni meg beszélgetni, hogy kiderüljön, mi az, amit egymással kapcsolatban félreértettetek. Amikor ezeken a körökön is túl vagytok, szerintem csak utána érdemes konfrontálod, de lehet, hogy a beszélgetések után erre már nem is lesz szükség, mert magától is nyitottabbá válik a megoldásra.