Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mollich

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van pár olyan dolog amire már számítottunk mielőtt kiköltöztünk (olvastuk más magyarok blogjain), de tapasztaltunk olyanokat is, ami teljesen meglepett bennünket. Először is, a svéd nép nem komor és barátságtalan. Furcsa, de Magyarországon egyszer sem jött velem szembe az utcán olyan ember aki csak…..
Mollich 2021.02.25 19:18:44
Ez már egy több esztendös üzenetváltás, de úgy érzem néhány mondattal még kiegészíteném.
Én idestova 44 éve élek Svédországban (Uppsalában). Sokat utaztam szerte a világban, a feleségem amerikai. Bárhol él az ember ezen a földgolyón, mindenütt talál bosszankodni valót is, örömet is, 68 év tapasztalata azt mutatja számomra, hogy egy olyan helyen, ahol az alapvetö erkölcsi és társadalmi normák megfelelnek nekem, ott már csupán rajtam múlik, hogy milyen környezetet, életet teremtek magamnak. Ezért nem tudok komolyan venni olyan hozzászólásokat, amikor valaki 3 évi itt tartózkodás után azon elégedetlenkedik, hogy nem talál fluormentes fogkrémet. Ha valakinek ilyen színtü problémái vannak, akkor valóban jobb ha tovább áll – bár tartok töle, hogy sehol nem fogja megtalálni a maga paradicsomát, mert ahol hegyekben áll a fluor mentes fogkrém, ott más számára fontos dolgot nem fog megtalálni.
Amikor annak idején 1977-ben Svédországba jöttem, viszonylag hamar elegem lett az itt élö egykori honfitársaimból. Mindegyikük mindent jobban tudott, a svédek szerintük "hülyék" voltak, a magyarok szintén, de ök mindent tudtak és föleg, mindent a legjobban tudtak. Emiatt aztán nagyon sokáig kerültem az itt élö magyarokat, amig végül az évek során több nagyon kedves, kultúrált magyarral hozott itt össze a sors és ma már ök is a legközelebbi barátaim közé tartoznak.
Nagyon rokonszenves számomra a lelkes, pozitív hozzáállásotok, az, hogy határozottak és tettre készek vagytok, ez az egyetlen út egy boldog, értelmes élethez. Ne hagyjátok, hogy ezt bárki megpróbálja szabotálni.
Ez egy élhetö, jó ország, túlnyomó részt becsületes, jóindulatú emberekkel. Természetesen van itt is sok minden, mi elégedetlenségre ad okot, hisz ez is csak egy emberi társadalom.
Azt viszont ti döntitek el, hogy mi milyen súllyal bír.
Hogy az a fontos, hogy van-e fluormentes fogkrém (van), vagy pedig az, hogy a bácsik, akiktöl a házat vettétek ismeretlenül is, papírok nélkül is megbíztak bennetek? Hogy az ügyintézés a vártnál hamarabb megtörtént.
38 éve saját vállakozásomból élek (illetve ma már inkább a nyugdíjamból), a városi nyüzsgés után mi is vidéken építettünk házat, Uppsalától 18 kilométerre délre, nem messze a Mälaren tó partjától. Feleségem színésznö volt Hollywoodban és a nyüzsgö élet után itt talált békét, szeretetet, nyugalmat és vidámságot.
Ki mit részesít elönyben ez sorstól, genetikától, kortól, körülményektöl és még sok egyébtöl függ, ilyesmire kár is szót fecsérelni.
Nincs két teljesen egyforma ember a világon, mindenki a saját belsö feltételeinek a szüröjén keresztül nézi a világot, adja a tanácsait, nyilvánítja a véleményét.
Tartsátok magatokat a saját értékrendetekhez, alapozzátok a meglátásaitokat a saját tapasztalataitokra és ne hagyjátok magatokat eltántorítani az elhatározásaitoktól!
Szorítok Nektek rokonszenvvel, szeretettel
Gyuri