Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Svindlis

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
romtúráim Halottas-part 2024.01.19 15:48:47
Pest (vár)megye egy eldugott szegletében... A tátongó gödörnél az Árpád-korban templom állt, körülötte temetővel. A közeli, egykori tsz. két idős állatgondozójának 1958-ban felvett elmondása alapján ezen a helyen - 1920 körül - gyerekkorukban sok koponyát találtak, valamint kő, tégla és…..
Tápiószentmártonnal kapcsolatban az ismert Attila domb és a dombnál 1923-ban megtalált híres szkíta aranyszarvas juthat elsősorban az ember eszébe.  Azt talán kevésbé tudják, hogy az Attila domb közelében (attól keletre kb. 1,5 km-re) található az egykori Sőregi-uradalom elhagyatott, gazzal benőtt…..
A régi térképeken még feltüntetett birtok épületeinek és tavának mostanra már szinte nyoma sem maradt. Talán egy épületet kivéve, de abban sem vagyok biztos. A Gomba község melletti Felsőfarkasdon, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hős és neves katonájának, gróf Wartensleben Ágoston honvéd…..
Második világháborús különleges helyszín, különleges történet, különleges emberekről. Mindeddig ismeretlen, régi, fennmaradt családi emlékek alapján. Helyszín: Tápiószentmárton és Farmos külterülete, Homokerdő Tápiószentmárton és Farmos között a Homokerdőben lévő egyik dűlőút elágazásának…..
romtúráim A Máté-völgy titka 2023.04.20 00:14:20
Régi elbeszélések nyomán. Helyszín: a régi Pándi úti iskola helyének közelében található egykori Máté-völgy, Cegléd határában A bejegyzés a völgy vonatkozásában az alábbiak tartalmazza: a középkori templomrom, a harang, a Bíró tanya helye és egyéb ezekhez kapcsolódó észrevételek,…..
romtúráim A Czifrakert legendája 2023.04.25 12:04:00
Minden helynek megvan a maga története - legyen az akár a határ leg-eldugodtabb szegletében - és van, amelyekhez különféle legendák szövődnek. Ilyen a ceglédi Czifrakert (Cifrakert) is. Ismét Cegléd környéke, mivel ez a hely valamennyire az előző bejegyzéshez is köthető, ugyanis a Máté-völgy…..
Tudományosan kevésbé kutatott bronzkori földvár Káva községtől északra, a valamikori - török időkben elpusztult - Zsigerpuszta területén. A szakirodalom a földvárat kávai földvárként, vagy mint Káva-Várhegyet emlegeti, ellenben Tápióság területén található. A földvár a 30 méter magas völgyoldal…..
romtúráim A Tetveshalom 2022.10.24 16:41:35
Dánszentmiklós középkori templomos helyeinek egyike. A halom neve Hídvégi szerint eredetileg Tetemhalom volt, ez torzult  később Tetveshalom helynévvé. A dombon egykor Árpád-kori templom állt, körülötte temetővel. A halom és a templomrom szerepe a későbbiekben határjel volt. A halom napjainkban -…..
Svindlis 2022.11.11 19:08:44
Svindlis 2022.11.11 21:06:52
@l.balays: Lehet magasfeszültségű villanyoszlopok építkezési helyei, mint az Albertirsai transzformátorállomás környékén. Gondolom.
Nagyon régóta meg akartam már nézni ezt a földvárat, eddig tudomásom szerint nem nagyon foglalkoztak vele mélyrehatóbb módon. Éppen ezért meglátogattam a várat, nem csak egyszer, többször is. Mint kiderült, felettébb érdekes hely és szerintem sok meglepetést és titkot tartogathat még most is…..
Svindlis 2022.03.24 11:36:08
@l.balays: Elméletben minél több van, annál jobban szagosít. A profi vadriasztószereket is 20-25méterenként javasolják kihelyezni a védendő kultúrnövények határára.
Ebbe a helybe csak úgy belebotlottam... Ha nincs kint a tájékoztató tábla, akkor azt gondoltam volna, hogy csak egy látványos leszakadt löszfal, vagy homokbánya, falában madárfészkekkel. Nyugodt, könnyed kiránduláshoz tökéletes hely, annak ellenére, hogy tőle kb. 200 méterre egy betemetett…..