Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fráter Attila

0 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kirándulók, túrázók az erdőben [10] Bevezetés Ezelőtt két héttel a vadászok és turisták kapcsolatáról írtam egy posztot, amely – hogy finoman fejezzem ki magam – nem teljesen felhőtlen, és egy vadász felvetette a kommentszekcióban, hogy nem csak bennük kell keresni a hibákat, hanem bizony sokszor…..
Kilátás Olaszfalura a Csengő-hegyi kilátóból A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 25,73 km (GPS)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 843/589 m (GPS)- Nehézség:…..
Kilátás a Velencei-tóra a Bence-hegyi kilátótól A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 85,43 km (kerékpárcomputer)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 857/833 m (GPS)- Nehézség: 8/10 (Teljes napos…..
Sátorbontás közben egy kerékpáros túrámon Bevezető Alapvetően úgy gondolom, hogy túrázni jó gyalogosan is, és kerékpárral is. Bakancsban már több évtizede járom az országot, ebbe belefért az Országos Kéktúra háromszori teljesítése, és már a Kékkört is végigjártam. Hazánk távoli vidékein jó…..
A túra útvonala a Google Térképen A túra útvonala letölthető GPX formátumban A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 95,87 km (Strava)- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 112/137 m (Strava)- Nehézség: 7/10 (Teljes napos kerékpártúra gyakorlatilag nulla szinttel)-…..
Menetkészen összepakolva a hátizsák egy sátorbontás után Kezdő túrázóknak gondot szokott jelenteni, hogy mit is vigyenek magukkal, ha egy kirándulásra indulnak. Mi az, ami fontos, és mit hagyhatnak nyugodtan otthon? Nagyon nehéz ebben tanácsot adni, hiszen mindenkinek mások az igényei, mást érez…..
Fráter Attila 2021.06.10 20:37:31
@Aureliano Buendía: Jó, hát a Mora Garberg is nyitja a konzervet, de izé, na, akkor is. :D
Fráter Attila 2021.06.11 05:56:07
@Aureliano Buendía: Bögréset én se, az macerás lenne. A Vishu lapos, és kemény. Szükség esetén sátorcövek leveréséhez is jó (csak viccelek :D ).
Fráter Attila 2021.06.11 17:14:47
@Drag: ...de akkor lyukon bemásznak a hangyák. :D

Viccen kívül: egy 60 literes Pinguin zsákkal járok, bőven elfér benne a kaja.

Nyáron ha csak egy sima kétnapos sátorozós, akkor a 40+10 Alto zsák a nyerő nálam, abban is elférek, nem kell ennyire trükköznöm a levessel. (De egyébként nem rossz ötlet.)
A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 14,44 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 626/626 m- Nehézség: 4/10 (Félnapos túra átlagos szinttel)- Kilátások: 4/10 (Kilátás a Zsigmond-kőről…..
Fráter Attila 2021.04.05 07:09:14
@horvabe: Igen, ha jól emlékszem ugyanaz az "államosítási" hullám volt.

A kisgyóni házak azóta is állnak méla búban, pusztulnak lefelé. Kettő működik, a többi - gondolom - egy jó pár év múlva majd dózerral le lesz gyalulva, és születik a helyükre egy amolyan Látogatói Központ, mint amit most adnak át Kőhányáson is... :/
 A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE A túra útvonala a Google térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 14,93 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 566/566m- Nehézség: 4/10 (Félnapos túra átlagos szinttel)- Kilátások: 1/10 (Kisebb kilátások a fák között a…..
Fráter Attila 2021.04.03 11:39:38
@horvabe: Nekem az első találkozásom vele emlékezetesre sikerült, mert tavasz volt, és tökig érő sár. Még a (relatíve) vízszintesebb szakaszok is csúsztak. Úgyhogy ott van a hely a "túratervezésnél meggondolandó" dobozban. :)
Az Útravaló előző részében annak igyekeztem utánajárni, hogy élnek-e veszélyes állatok a magyar erdőkben, és csak a ragadozó emlősök, valamint a kígyók után a poszt végén említettem meg, hogy szerintem a kullancsok a legveszélyesebb élőlények, melyekkel találkozhatunk a természetben. Ezt a…..
A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE Az útvonal a Google Térképen A TÚRA JELLEMZŐI - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 18,40 km - Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1068/993 m - Nehézség: 10/10 (A túrát a hó tette extra nehézzé, nyáron, jól járható utakon 8/10 - Egész napos túra…..
Kedves Olvasóim! Mióta megírtam ezt a posztot, már eléggé sok dolog megváltozott az alább leírtak közül, ezért ezt a posztot kicsit átdolgozva és naprakészre hozva ezen a linken olvashatjátok el!   Mostanában sűrűn megfordulok a fővároshoz közeli Pilis és Visegrádi-hegység turistaútjain és…..
Fráter Attila 2021.01.27 08:49:51
@olahtamas-: Elhiszem; én ezeket csak kontrollcsoportnak használom, és kizárólag rögzítésre és/vagy mérésre. Tervezni szigorúan csak a laptopon még itthon, ha valami mégis közbejönne útközben, akkor meg a GPS-en (egy régi, egyszerű Garmin Dakota 10), az teljesen alkalmas erre. A telefonos appokban ilyen mélységekig nem merültem el.
Fráter Attila 2021.02.11 18:24:29
@Aureliano Buendía: Nálam ha új útvonalon vagyok, akkor megy a gps alapból, és mellé megy kontrollcsoportnak a telefon. Meglepő módon közel azonos eredményt szoktam kapni, kivéve, hogy a Dakota notóriusan 251m-t MINDIG hozzáad az emelkedéshez. :D (Ez valami szoftverhiba lehet benne.) A telefonoknál régebben Samsungjaim voltak, azok gyakorlatilag használhatatlannak bizonyultak az erdőben. Amióta CAT van, azóta az jó, mindig megtalálja, hogy hol vagyok.
A TÚRA ÚTVONALÁNAK SZINTMETSZETE Az útvonal a Google Térképen A TÚRA JELLEMZŐI: - Megtett távolság a kitérőkkel együtt: 22,46 km- Szintemelkedés/lejtés a kitérőkkel együtt: 1155/1160 m- Nehézség: 9/10 (A távolság és a szintemelkedés együtt egy teljes napos túrát jelent. A Prédikálószékről…..