Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fenn

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előszó Az előző részben képbe kerültük az Ukrajnának szánt F-16 vadászgépek potenciáljával, illetve a legveszélyesebb orosz légvédelmi rakéta-rendszerekkel és vadászgépekkel. Ennek fényében lássuk, hogy mire, hogyan és mennyire alkalmasak az átadott F-16 vadászgépek különféle feladatkörben és mi…..
Hét tenger A Hipper portyája 02. 2023.08.27 12:23:45
 Hipperrel folytatott rövid csetepatét követően már a WS5A konvoj útja is eseménytelen volt, a hajók január hatodikán befutottak Freetownba, ahonnan két nappal később indultak tovább Dél-Afrika felé. Csak az Empire Trooper szakadt el a konvojtól. Az amúgy is géphibákkal küszködő hajó a német…..
fenn 2023.08.29 23:02:28
@savanyújóska: Még jó pár éve olvastam az Afrika hadtestről és ott az egyik tiszt aki a háború előtt a térképészetnél volt és a térképeket gyűjtötték újították a hadseregnek el is meséli hogy ő is egyike volt azoknak amikor felvetették pl Észak Afrikáról gyűjtsenek be térképeket akkor értetlenkedett hogy milyen hülyeség meg az aztán minek nekik. A sivatagba meg utána nem bírta magát szidni ezért saját beválása szerint is mert totál hiányos és hibás térképeik voltak emiatt amivel sokat is küzdöttek így. Nagyjából ennyire érdekelte őket a mediteránium hogy kb sci fi kategória volt nekik hogy ott bármit is csináljanak majd egyszer.

Meg azt se vegyük figyelmen kívül hogy nem gondolták szerintem a németek az olaszokat legdurvábban lenéző pillantukba sem hogy az olasz haderő ekkora háromlábú csillámpóni lesz a háborúban, mint amekkora lett valójában. Meg ahogy kinézett az angolokal szemben a flotta szerződést is igyekeztek betartani annyira nem akartak ők az angolokal háborúzni csak 1938 után jött ki hogy az angolokat sikerült azért mégis csak felbaszni és ebből már nem úgy néz ki hogy kilehet jönni konfrontáció nélkül.

Alapvetően a németek akkor jártak volna jól ha ilyen 35 környékén Radert kilövik torpedó helyet spórolásként egy gyakorlaton. Alapvetően nem értem mit is akartak ezzel a felszíni portyázásal egy szemhajókkal miközbe ne legyen kockázat miközben ettől nagyobb veszélyt hogy egyedül küldözgetjük ki a hajókat az istenháta mögé már nem hiszem nagyon lehetett volna beválani.

Viszont jön a kérdés mi lett volna jobb akkor inkább Hipper féle hajókból többet építeni vagy folytatni a zsebcsatahajókat és csak azokra alapozni. Bár itt megint az van hogy mire is akarjuk használni a flotátt mert erre a portyázásra így sok értelme nem volt hajókat építeni és kiküldözgetni a tengerre.
fenn 2023.09.04 15:33:05
@molnibalage: Emelet ott van az is hogy nem is egy ellátóhajó kell ,hogy legyen kint a tengeren és azok se épp ingyen vannak vagyis összességében így még borzalmasabb ha így nézzük. Igazából lehet több üzemanyagot használtak fel mint amennyi hajót elsülyesztetek tonnában ezekkel a bevetésekkel.
A németeknél a repülőgép hordozó téma meg még elméletti szinten is halott volt ahogy használni akarták és a légierő is keresztbe rakott a dolognak és volt egy marha nagy lemaradásuk az első vh után mert ezzel a témával elég későn kezdtek el foglakozni. Igazából látszik is hogy a németek ezt a flottát azért építették hogy legyen,de nem igazán volt prioritás amihez párosult még Rader totál idiótasága is és kb azt is kapjuk amit kihoztak így a az egészéből. Bár alapvetően a felszíni flottának nem sok lehetősége lett volna bármi nagyot csinálni max idegesíteni az angolokat.

Viszont kérdés szerinted értelmes hatótávú szárazföldi repülőt ami tudta volna a konvojokat támadni tudtak volna abban a korban olyat építeni ami hatékony lehetett volna és mélyen betud repülni az óceán felé?
Úgy persze hogy ne legyen totál gazdaságtalan az egész, hanem értelme is legyen.
fenn 2023.09.04 17:46:44
@savanyújóska: Nekem volt már olyan hülye teóriám a legjobban akkor jártak volna ha hajók ellen fejlesztenek kifejezetten olyan gépeket amik part közelben(stuka ugye éppen alkalmas is volt rá) és attól távolabb támadhatnak(a condort ismerem de mondjuk egy direkt erre tervezett 4 motoros) azon kívül max nagyobb rombolók és persze tengeraltjárók. Az a kérdés annyagi ráfordításban mennyire lett volna ez egálban a csatahjókkal és nehézegységekkel mi is jött volna ki az árukból. Ezen a módon.
Hét tenger A Radetzky-osztály 10. 2023.04.28 11:04:35
A Monarchia 3.300 mérföldes tengerpartjának nagyobb részét a Velencétől 1797-ben megszerzett dalmát területek tették ki, kisebb részét pedig a régi horvát tengerpart, illetve a már évszázadok óta osztrák kézen levő Trieszt, és környéke. A mögötte fekvő magas karszthegységek által elzárt, nehezen…..
fenn 2023.05.31 21:57:07
@savanyújóska: Azon én is mindig gondolkodtam ha már kitalálták a 3 löveges tornyokat hogy miért akartak mindenáron sok ágyút a vibrus untis nál is egy 3x3 as elrendezés vagy erősebb páncél vagy nagyobb sebesség szerintem is értelmesebb lett volna. Egy rugalmasabban használgató hajó lett volna így az tény. A döfő orr elhagyása és egy jobb áramvonalasabb hajó orr növelte volna önmagában a sebeséget érdemben?

A Derfflinger az már nem volt túl a vállalható értelmes mérethatáron? Már láttam 35 tonnásnak is meg több adatott de 26 tonnásnak is írták valahol viszont ha az utóbbi akkor nem is volt olyan böszme nagy dög ahhoz képest amit tudott. Bár az inkább ilyen csatahajó csatacirkáló hibridnek tűnik inkább, de szerintem is a legjobb csatacirkáló volt az 1 vh ban.

A tiszta olaj tüzelés a hatótávon segített volna valamit vagy akkoriban az olajtüzelés nem volt hatékonyabb annyival a szénnél? vagy az csak a kisebb legénység és egyszerűbb üzemanyag töltés miatt lett volna előnyösebb?
fenn 2023.05.31 22:49:03
@bz249: Hát ja BMW hasonlat áll is mert kb felfedezték előre a told tele 2000 ért elvet az OMM flottánál. Sok ágyú amivel aztán nem lövünk mert arra pénz már nem maradt hogy lőszert is vegyünk a lő gyakorlatra.