Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Reaktor71

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folytatja a zenélést a ZZ Top. Ezt a döntést állítólag a tegnap elhunyt Dusty Hill hozta meg, aki Billy Gibbonsnak mondta a következőt: "Hadd folytatódjon a show!". A nagyszakállú basszer helyén jelenleg Elwood Francis nyomja, vélhetően ő pengeti majd a négyhúrost a továbbiakban is...
Reaktor71 2021.07.30 06:00:47
A mezőny az első próbák után két részre szakadt: az ötből két magnó diszkvalifikálta magát a meghallgatásos tesztből, pusztán azért, mert nem voltak meghallgatható állapotban. Szigorúan véve egy harmadik sem, de őt azért bevettük. A teszt jellegét tekintve azonban roppant…..
Reaktor71 2021.02.07 09:13:19
Sokan alábecsülik a kazettát.

Alapvetően a magnókazetta egy teljesen veszteségmentes, analóg rögzítési eljárás. Hasonlóan mint a bakelit, vagy a magnószalag az orsós magnókhoz. Tehát elvileg jobb mint bármilyen digitális adathordozó hangja, mivel az analóg jelfeldolgozás közben minden részlet rögzítésre kerül, digitális konvertálás közben pedig csak egy részletét rögzítjük, attól függően, milyen magas a mintavételezési frekvencia. Az audio CD 44100 alkalommal vesz mintát a hanganyagból, 1 másodperc alatt. A kazettára való felvétel közben, 1 másodpercet nem osztunk fel 44100 részre, hanem gyakorlatilag megszakítás nélkül kerül rá az anyag, felfoghatjuk végtelen magas mintavételezésnek.

Gyakorlatban máshogy van. A deck-es korszakban voltak nagyon komoly készülékek. Állítani merem, hogy a jó féle metalkazetta, és egy audiofil minőségű deck, olyan minőségben képes felvenni mai napig, hogy oda-vissza alázza az audio CD-t. Egy analógos alapzaja lesz neki, de az a bakelitnek is van, meg minden analóg készüléknek. Dinamikában, tartományban, átvitelben, keresztbe lenyeli a CD-t.

A legtöbben azonban mai napig nem engedhetnek meg maguknak egy ilyen deck-et, kazettát se nagyon kapni már.

Ja, a következő kérdés, hogy mivel ma már minden anyag digitális, honnan a fenéből vennéd fel kazettára a hangot. :) Audio CD-ről? Mi másról, akkor meg evidens, hogy a minősége úgysem éri el a CD-ét, mivel átjátszás közben 100% hogy van veszteség.

Vinylről vagy szalagos magnóról, át lehetne másolgatni, de azt még annyian sem engedhetik meg maguknak, mint a kazettát.

Nekem van egy Tandberg TCD-3014 típusú magnódeckem és egy Sharp Optonica RT-9100, az Optonica az 4 fejes(!). Gyönyörűen szól! (De van Sony TCK-770ES is, Yamaha KX-1200 és Onkyo Integra TA-2360 is, van vagy 36 db deck-em).

A kazetta hangzása élettel telibb és részletgazdagabb, nem annyira steril, mint egy agyonra zajszűrt sz@rrá masterelt CD. A kazettán a mélyebb tónusok jobban szólnak, valamint hallható a lábdob (és főleg a lábcintányér!), valamint a basszusgitár RÉSZLETESEN. Míg egy jó minőségű audio CD-n is csak öblös kopogásokat és dübörgéseket hallunk a lábdobból és a basszusgitárból. (Ezt onnan tudom, hogy magam is tanultam valamikor dobolni).

Élethűbb kazettán a hangzásvilág, mint egy agyonra zajszűrt, szarrá masterelt CD-n.

A jazz, reggae, country, blues, punk és hip-hop szebben szól kazettán. A világ egyik legnagyobb hip-hop producere Dr. Dre is megmondta, hogy a rap zene lábdobját a kazetta adja vissza a legélethűbben. És igaza van.

Ezt teszteltem is. Van egy gyári műsoros Bob Marley CD-m és egy szintén gyári műsoros Bob Marley kazettám. Ugyanaz az album ugyanazokkal a track-ekkel. Jó fajta CD-playerem van (egy elektroncsöves Ballad Audio CD-200). Meghallgattam mindkettőt A CD-n az olyan hangszereket, mint pl: konga, bongó és egyéb kisebb perkussziós hangszerek gyakorlatilag nem is, vagy csak alig-alig hallhatóak. Kazettán minden hallható. Meg van dettó ugyanez a Bob Marley album vinylen is. A vinyl-t nem kell bemutatni, mindenki tudja, hogy a legjobb hanghordozó mai napig ( Micro Seiki MR-611, lemezjátszóm van, Ortofon hangszedővel). Készítettem másolatot egy metalkazettára, azaz bakelitről kazettára. Ezek után lejátszottam a kazettát. Ugyanolyan szépen szólt, mint ha a lemezt hallgattam volna.

Lehet kazettát hallgatni jó minőségben, "csak" nagyon jó magnódeck kell hozzá.
Ugye régen a legtöbb Jóskának, Pistának milyen magnói voltak? Kommersz olcsó magnók, 2 fejes "Stereo Casette Deck" Grundig, Saba, Fisher és egyéb gyengébb gyártóktól. Bóvli olcsó type I-es vas-oxidos kazettával, aztán a rádióból vették fel a muzsikát. Persze, hogy szarul szólt. :)
De egy 3 motoros, 3 fejes, dual capstan-os, direct drive-os minőségi kazettás deck + egy type III-IV kazetta igen is szépen szól. Persze kellenek a jó hangfalak, jó erősítő...stb is. Na itt nincsen ilyen, hogy "nyávog" a kazetta. Ráadásul gyorsan is teker előre-vissza. Az olcsóbb gagyibb készülékekre fényéveket kellett várni, ha előre akartad a kazit pörgetni. :D

A digitális formátumok (WMA, WAV, MP3, OGG Vorbis.... stb), nem mások, mint informatikai nyelvre lefordítva 1-esek és 0-ák sokasága. Zenét mivel lehet, a legélethűbben előállítani? Magával a hanggal, a puszta fizikával. Az analóg eszközök, ezért is részlet gazdagabbak, jobb az akusztikai hűségük, élethűbbek.

Persze egy jófajta médialejátszó + DAC kombóval már szépen szól egy FLAC. De részemről az analóg mindent visz.

Hobby szinten zenélek, beatmaker vagyok jazzhop/triphop/chillhop/lo-fi műfajban. A szintetizátor hangjait is kazettára rögzítem, erre van nekem egy Fostex MC102 keyboard mixer/felvevő stúdió kazettás deck-em. A szintetizátor hangjait kellemesen színezi, torzítja harmonikusan, majd innen digitalizálom vissza.
Nagyon sok cikk foglalkozott a mai tesztben bemutatott két készülékkel, amelyeket nem szeretnék ismételni. Jelen cikket a kíváncsiság hívta életre, tudjátok az a fajta kíváncsiság, amire ha a tapasztaltabbak mondják előre a végeredményt, te akkor is magadnak akarod kitapasztalni, hogy hogy is volt…..
Az Onkyo cég történetére nem térnék ki. Hasonló időben és hasonlóképpen indult, mint a Sansui, de valószínűleg jobb üzletpolitikájának köszönhetően maradt fenn és gyárt ma is nívós készülékeket. Onkyo korszakom röviden annak köszönhető, hogy a 90-es években gyerekként egy jobb módú barátom…..