Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ficsurrr

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Menj be egy lemezboltba vagy hifi-kereskedőhöz, és láthatod: az analóg újraéledése ma már ténykérdés. Igaz, hogy a fekete lemez egyáltalán nem praktikus, ráadásul hallható problémái vannak (sercegés, pattogás, belső barázda torzítás), ellenben az analóg hangzás sokak…..
Ficsurrr 2020.12.18 03:42:22
Ekkora baromságot hogy lehet leírni, hogy a kazettának is ugyanazok a negatívumai, mint a lemeznek? A kazetta nem serceg-pattog lejátszás közben. Nyávogást hallasz? Egy jó lemezjátszónak és egy jó kazettás magnónak füllel nem hallhatod a nyávogását! Ha mégis, akkor szervizelni kell vagy fordulj a DC Comics-hoz, hogy készítsenek veled egy új képregényt :) Cserélj gumigörgőt, ékszíjat. Ha még mindig nyávog, akkor üsd agyon a macskát - akarom mondani ott már nagy baj van, azt már nem biztos, hogy érdemes tovább javítgatni. Frekvencia-átviteli probléma? Egy komolyabb decknél az sem lehet probléma, mert általában azért tudnak 20Hz-től legalább 18-19kHz-ig, jobbak még akár 21kHz-ig is és jó ha 16kHz-ig hallod a magas hangokat. A bakelit lemezek felső frekvenciahatára valahol 15-16kHz-nél lehet, tehát a (jó) kazettás deck még mindig jobb. Persze ne egy HiFi-nek hazudott Sony decket hallgassunk vagy valami bazári Aiwa-t vagy Philipset, mert azok hangminőségben és ami a lényeg, hang-hűségben sehol sem voltak egy-egy kivételtől eltekintve.

Azzal egyetértek (részben), hogy ma már nem érdemes kazettázni, én is inkább mp3 párti vagyok PC-ről vagy Pendrive-ról a kocsiban. De csak a praktikum miatt. Azért még mindig előszedek 1-2 sercegő lemezt vagy egy régi kazettát, hogy felidézzük a régi szép időket :) Egyébként egy időben CD-ről másoltam kazettára zenéket és sokkal teltebb, melegebb hangjuk volt utána a zenéknek már a kazettáról. Még a zaj minimális növekedése mellett is sokkal jobban szóltak a zenék a kazettáról, mint a CD-ről. Denon DCD-820 lejátszóról Nakamichi CD 1.5-re másoltam.
Szerintem a bakelitezés csak múltidéző hobbi, merthogy a ezeknek a műanyag korongoknak nagyon rossz minőségű a hangjuk. Leginkább engem a torzításuk zavar, ami főleg a lemez belső részénél erősödnek fel. Hiába próbáltam akármilyen pickup-ot, tisztogattam a lemezeket mindenféle erre alkalmas folyadékkal, próbáltam száraz és "nedves" lejátszást, miközben egy spéci fej egy erre a célra kifejlesztett folyadékot kent a lemezre. Szóval sokmindent kipróbáltam, de egy szintnél nem lehetett jobbat kihozni és így sem voltam megelégedve a hangminőséggel.

Még egy dolog, amiért manapság minden hitvány (kínai, kóreai) gyártó terméke már-már szinte elfogadható hangminőséget produkál:
- az elmúlt cirka 30-40 év alatt annyit fejlődött a technika és a félvezető gyártás, hogy a legsilányabb minőségű tranzisztor is sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik, mint a 30-40 évvel ezelőtt gyártott elődje. A szilícium lapkák kevésbé szennyezettek, jobb, minőségibb félvezető gyártás, nagyobb precizitás, stb, stb... jobb sávszélesség, kisebb torzítás még az olcsó (akár komplett integrált áramkörök) félvezetők esetében is.
- az mp3 korában már nem kell a "hülye" kínainak olyanokkal foglalkoznia, hogy:
azimuth (fejdőlés), nyávogás vagy szervó motor vezérlés, áthallás (kit érdekel pl. egy boombox esetén?), frekvenciaátvitel, sercegés... Az mp3-at szépen a lejátszó bitről bitre beolvassa kvarc órajel pontosságú ütemben, egy messziről sem HiFi vagy audiophile D/A átalakító a biteket hanghullámmá alakítja, majd egy olcsó D-osztályú erősítővel hatják meg a jó nagy állandó mágnessel és kosárral megáldott hangszórót. És még elfogadható a hangjuk is...

Azért hihetetlen, hogy a mai technika mennyire leegyszerűsíti az életünket. Emlékszem amikor még bakelitekről, CD-kről válogattam magamnak össze a zenéket kazettákra, hogy tudjak mit vezetés közben hallgatni. Most pedig a számítógép előtt ülve néhány perc alatt összeállítok magamnak szinte bármilyen zenei válogatást egy pendrive-ra....