Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dyák

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kreatív, proaktívról ostoba, destruktívra rontotta hazánk szellemi besorolását a Mensa nevű nemzetközi szervezet, amely a magas intelligenciájú embereket fogja össze.Az indoklás szerint a közbeszéd retorikai színvonala, a logikai készségek és a józan ész oly mértékben…..
dyák 2011.05.06 17:07:56
Ellenőrző Jó-e a Waldorf? 2010.04.20 08:00:00
Elod72 kisebbik lánya iskolaválasztás előtt áll és elgondolkoztak azon, hogy egy Waldorf iskolába íratják. Szimpatikusnak tartják, hogy rögtön két idegennyelvet tanulnak az elsősök és fontosabbak az értékelésnél a tánchoz, vagy képzőművészethez kapcsolódó képességek.…..
dyák 2010.04.20 21:16:17
Tizenhat éve tanítok Waldorf-iskolában, elég sok mindent láttam már mindabból, ami itt olvasható. Látom van olyan, aki távolról is sokkal jobban ismerni és érteni véli mindazt, amit mi gyakorlunk. Sebaj.
Tizenöt évvel ezelőtt, mikor elkezdtük előkészíteni az első hazai Waldorf-középiskolát, az volt az illúziónk, hogy az első sikeresen érettségiző osztály után végre megszűnnek azok az előítéletek, melyek körüllengik a Waldorf-iskolákat. Akkoriban (és még ma is) sokan állították, hogy nem lehet leérettségizni ilyen iskolában. Vagy nem lehet JÓL érettségizni. Az egyetem pedig szóba sem jöhet.
Ez akkoriban nagyon zavart. Aztán kiderült, hogy mindegy mit csinálunk, milyen eredményeket érnek el az élet különböző területein a nálunk végzett diákok, az előítélet előítélet marad. Az tudja lebontani, aki felépítette. És az ő dolga, nem a miénk.
Néha azt gondolom, hogy publikálni kellene az elmúlt évek érettségi elnökeinek záróbeszédeit és értékeléseit. Sokkal jobbnak látják pedagógiai munkánkat, mint mi magunk... De az előítéleteket ez sem bontja le.
A Waldorf-iskolák tele vannak hibákkal. (A miénkről tudom, a többiről csak sejtem.) És nincs semmire garancia. Az állami iskolák tele vannak hibákkal. És nincs semmire garancia.
Óvnék mindenkit attól, hogy a különböző fórumok hozzászólásai alapján döntsön a Waldorf-iskola mellett. Oda kell menni, megnézni, beleszagolni és aztán szép irracionálisan dönteni.
Mert ilyen komoly dolgokban irracionálisan illik dönteni. Ha azt érezzük igen, akkor igen, ha azt érezzük nem, akkor nem. Az okokat meg tartogassuk a nagymamáknak meg a barátoknak, akik előbb-utóbb magyarázatot várnak...
dyák 2010.04.20 23:02:57
@kov_vacs: Az országos kompetencia mérés alkalmatlan az iskolák ilyen összehasonlítására, ezt a mérés egyik vezetője mondta el egy konferencián, ahol én is előadó voltam. A szakemberek (akik értenek ahhoz, hogy ez mit mér), örjöngtek, mikor kiderült, hogy mikre akarják használni az így nyert adatokat az oktatáspolitikusok. Sebaj...
dyák 2008.08.10 22:50:28
dyák 2008.08.12 14:59:34