Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bikebubu

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lehozta az újrabemutatkozó dalát a régi-új felállású Red Hot Chili Peppers. Az ismét John Frusciantéval dolgozó csapat, akik a tervek szerint június 15-én Budapesten is fellépnek majd, április 1-én hozza ki a friss nagylemezét, az Unlimited Love-ot, amin nem kevesebb, mint tizenhat nóta mosolyog…..
Bikebubu 2022.02.05 08:46:04
  Az utóbbi néhány hónapban több cikk is megjelent arról, hogy az ingatlan-, azon belül is a telekárak fékezhetetlennek tűnő emelkedése miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy a települések zártkerti övezeteiben vásárolnak maguknak telket és azon építkeznek. A zártkerti övezetekben található…..
Bikebubu 2022.01.24 15:21:50
Jól összeszedted. Amit én mint érintett hozzá tudok tenni:

- A tulajdoni lapon azt is nézd meg, nem osztatlan közös tulajdon-e. A helyi szabályok szerint előfordulhat, hogy az 1500 négyzetméteres földet nem lehet osztani, ezért az ott lakók természetben megosztották, építettek rá két házikót, kerítést, és boldogan élnek, mint szomszédok, viszont attól még osztatlan közös. Amúgy nincs ezzel semmi baj, csak előszeretettel elhallgatják a hirdetésekben
.
- Gyakorlatban amivel számolni kell: A beépíthetőség nagyon kicsi, nálunk pl. 3%, azaz 1500 négyzetméterre kemény 45 négyzetméteres házikót lehet maximum felhúzni. Mondjuk erre mindenki nagy ívben tesz mindenhol, de ha egyszer elkezdik ellenőrizni, lesz baj. Közmű: jellemzően csak villany van, vízellátás kútból házi vízművel, fűtés kandallóval vagy árammal; ahol több közmű van, az már igen jónak számít. Csatornáról, közvilágításról, gázról lehet álmodni, csak felesleges. Persze vannak kivételek.

- És amit meg kell nézni, de azt nagyon: a ház állapota! Jobb esetben fel van tüntetve a térképen, bár ahogy elnézem a környékemet, ez jó, ha minden másodikra igaz. Viszont nagyon sok az összetákolt, "okosba megoldott" épület, melyekben végül is lehet lakni, éppen csak csomó probléma lesz vele. Persze ezért is olcsó, valamit valamiért.

Mindezektől függetlenül én imádok ilyenben élni: csend van, nagy a kert, itt a természet, és nem egymás szájában vannak a házak, mint belterületen.
Az imént futottam bele az Indóház Online Facebook oldalán egy megosztásba, amelyik egy keszthelyi körforgalmon érdekes megoldással átvezetett kerékpárutat mutatott be. A kommentekben jött hideg-meleg, de főleg hideg és valóban elgondolkodtatott. Vajon idehaza tényleg nem akarják a forgalom részévé…..
Bikebubu 2021.12.21 19:07:53
@kéki béla: Megerősítelek, ugyanezt tapasztalom bringásként én is, nagyon sokat javult a közlekedési morál. Sokat javítana a helyzeten a "mikromobilitási sávok" ésszel történő építése-kialakítása, ahol elektromos rollerrel-kerékpárral meg egyéb kb. ugyanolyan sebességű járművel lehetne közlekedni, az autóktól elszeparáltan. Megkockáztatom, jelentősen csökkenne az autósforgalom is, hiszen ezek az eszközök kiválóan alkalmasak 10-15 km gyors, olcsó leküzdésére.
  A blog indulása óta a legtöbb kérdést, megkeresést az osztatlan közös földtulajdon és főként annak lehetséges megszüntetése tárgyában kaptuk. Ezért úgy döntöttünk, hogy a témát alaposan körüljárjuk és több bejegyzést is szentelünk neki a jövőben, annak érdekében, hogy minél több információt…..
Bikebubu 2021.12.19 10:00:06
"Amit viszont már itt is hangsúlyoznunk szükséges: ezzel a módszerrel csak azoknál a földeknél lehet élni, ahol az egyes tulajdonostársakra a tulajdoni hányaduk és az adott föld teljes területe alapján legalább a törvényben előírt minimális méretű önálló földterület jut. Ez szántó, rét, legelő, erdő és fásított terület művelési ág esetén 1 hektár, szőlő, kert, gyümölcsös és nádas művelési ág esetén 3000 m2, míg zártkerti földeknél 1500 m2. "

Ez amúgy a zártkerteknél egy agyrém, a jogalkotó mintha leragadt volna a "nagybirtokos paraszt" szemléletnél, és nem venné figyelembe, hogy miről szólnak ma már a zártkertek, és ehhez, a valósághoz igazítaná a jogszabályokat. Ma a zártkerteknek három típusa van: vagy hobbinteleknek használják, ahová hétvégente kiszabadul pihenni a panelból a polgár, vagy konyhakerti gyümölcs- és zöldségtermesztésre használják főleg nyugdíjasok, vagy olcsó lakhatás reményében kiköltöznek ide emberek, szinte komplett falvakat létrehozva zárkerti övezetekből. Mindháromhoz nagyon nagy az 1500 négyzetméter, így gyakorlatban elkezdik osztani - jobb esetben használati szerződésekkel -, gyakorlatban viszont a zártkertek sokszor forgalomképtelenek vagy legalábbis nehezen eladhatóak, mert sokan abszolút érthető okokból irtóznak az osztatlan közöstől. Ez így szerintem senkinek sem jó helyzet. Azt az 1500 négyzetmétert szerintem kb. 500-ra kellene lecsökkenteni, így igazodna a valósághoz, és szerintem senkit nem zavarna.