Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Blam kapitány

0 bejegyzést írt és 51 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger OFF Topic 2024.03.16 09:18:27
  "Nekünk a szabadság az, ha olyan hazát építhetünk magunknak, ahol nincs a fejünk fölött semmiféle háziúr."  ..
A Négynapos Csata nem volt döntő győzelem, de mégis nagy lelkesedést váltott ki Hollandiában. Az előző háború végének vereségei és Lowestoft után végre a hollandoknak is sikerült a tengeren lealázni a briteket. Az angol flotta súlyos veszteségeket szenvedett, és úgy hitték, hónapokig nem lesz…..
Blam kapitány 2024.01.24 16:30:01
@valis47: Ha az angolok észak felé tartottak akkor ők elég élesen fogták a szelet. Ruyter ha az észak-északkeleti irányra váltott akkor az angolok szél alatti oldalán az angoloknál nagyobb szögben foghatta a szelet tehát gyorsabban haladhatott.
Hét tenger A Hipper portyája 02. 2023.08.27 12:23:45
 Hipperrel folytatott rövid csetepatét követően már a WS5A konvoj útja is eseménytelen volt, a hajók január hatodikán befutottak Freetownba, ahonnan két nappal később indultak tovább Dél-Afrika felé. Csak az Empire Trooper szakadt el a konvojtól. Az amúgy is géphibákkal küszködő hajó a német…..
Blam kapitány 2023.09.24 17:38:04
@at900: A háború elején még meg lehetett oldani,a légi felderítés is elég hézagos volt továbbá kísérőhajó sem volt elég hogy vadászcsoportot szervezzenek belőlük,általában akkor került erre sor amikor egy nagyvas szabadult el.Ehhez jön még az Atlantika a vicces időjárásával.A német ellátó,tanker,meterológiai,blokádtörő hajó,segédcirkáló pedig álcázta magát.Átfestették,volt szövetséges azonosítója(vagy semleges hajónak adta ki magát)Ez egy darabig működött.Volt olyan is hogy a német teherhajó (Löwenfels???) angol azonosítóval(meg nagy kaliberű fapofával -gondolom én) besorolt egy konvojba...a virágesős fogadtatásból Wilhelmshafenben csak azért nem lett semmi,mert egy viharos éjszakán az U-valahányas fenéken durrantotta...túl jó volt az álca.Szívás.
Aztán amikor lett erőforrás mindenre,levadászták őket egymás után.Ez hozta életre a XIV-es osztályú "Milchkuh" (fejőstehén) U-bootokat,ami lényegében egy merülőképes ellátó hajó volt,minimális fegyverzettel (meg csapnivaló merülőképességgel..Aztán elfogytak azok is.
Blam kapitány 2023.09.24 17:46:16
Hét tenger Makarov tengernagy 01. 2023.06.02 17:54:59
Bizonyosan nem az emberi faj növekvő bölcsességének köszönhető, de jól megfigyelhető, hogy a tengeri összecsapások száma az évszázadok során folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Pályafutása során Michiel de Ruyter például még több mint ötven tengeri összecsapásban vett részt. Ezek közül tizenöt…..
Blam kapitány 2023.06.15 14:15:27
@project640: Igen...határozottan követték a görög nevet deutschék,úgy tankönyvileg,Mint például Heinrich der Seefahrer,Andreas III. (der letzte Arpade), és Ivan der Drohende.......Hát,úgy látszik nekik lehet.
Blam kapitány 2023.06.15 14:17:44
@gigabursch: Ez ki?Mármint a Szörnyű Harris?
Blam kapitány 2023.06.17 22:59:54
@gigabursch: Upsz...azért egy alelnökre illene emlékeznem. Harrisból ugyan van egy a bucómban de abból bajosan lenne ... -ová...
Hét tenger A nagy flottarablás 2023.05.15 17:44:06
Az 1801-es koppenhágai csatával kapcsolatban gyakran lehet olvasni olyan állításokat, melyek szerint a csatában Nelson elpusztította a dán flottát. Nos, Nelson természetesen nem pusztította el a dán flottát. Ezt már csak azért sem tehette meg, mert a dán flotta egyáltalán részt sem vett az…..
Blam kapitány 2023.05.21 17:48:43
@Blam kapitány: Illetve nem annyira az RN"aggódott" inkább a politikusok.
Blam kapitány 2023.05.22 22:48:08
@savanyújóska: Vagy a francia hadsereg teljesítménye teljesítménye volt az,ami nem volt túl lelkesítő(gyengélkedő szövetségessel már el voltak látva).Illetve szerintem az olaszok sem díjazták volna az új fegyvertársat.Pedig a Földközin rácsapta volna Churchill álmaira (Európa lágy alteste.Egyiptom India...stb)az ajtót.Legalább is az amerikai hadbalépésig.De hát ugye mit adhatott volna a Nagy Germán Birodalomnak egy "hanyatló dekadens nemzet"....mondjuk egy komplett flottát oda ahova német hajó el sem juthatott(-ööö a Kriegsmarine hadrendje is elég hézagos lett Norvégia után)illetve a megszálló erőket is ki lehetett volna vonni.Megoldásra váró probléma lett volna bőven az biztos.
Nyolcvan hajóból álló flottájával Tromp 1653 február elsején futott ki, hogy a biztonságos atlanti vizekre kísérjen egy újabb holland konvojt. Ezt követően a francia La Rochelle kikötőjében vetett horgonyt, hogy ott várja be a hazai vizek felé tartó másik konvoj érkezését, és közben feltöltse…..
Blam kapitány 2022.10.15 11:56:08
@bz249: Leszerelték őket.Ez azt jelenti.hogy ideiglenesen eltávolították a vitorla felszerelést,a futókötélzetet,az állókötélzet nagy részét(sokszor csak az árboctörzsek oldal-feszítő kötelei -csarnakok maradtak a helyükön) és az árboc derék és sudárfákat és azokat letárolták ,legtöbbször magán a hajón.Legénysége nem volt,a kikötőfelügyelet dolga volt az állapotuk ellenőrzése(fenékvíz mérés stb...).
Hét tenger Korfu hadművelet 1. 2022.05.02 09:56:34
1917 február nyolcadikán bekövetkezett halála után Anton Haus vezértengernagyot Maximilian Njegovan altengernagy követte az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének főparancsnoki tisztségben. Az 1858-as születésű Njegovan addig az I. Csatahajóraj Első Osztályát, vagyis a Tegetthoff és Prinz…..
Blam kapitány 2022.05.05 21:18:55
@savanyújóska: Nem szeretnék "kéz előtt tenni" tehát mielőtt hozzászólok érdekelne hogy következő részben(részekben) lesz-e utalás a feltételezhető ellenségek diszlokációjára.
Hét tenger Farlövés 3. 2022.02.15 10:18:38
A csatahajók manőverezőképességét befolyásoló torpedótalálatok leghíresebb példája nyilvánvalóan a Bismarck esete. A hatalmas hajó egyetlen találattól vált béna kacsává, és könnyű prédává az őt üldöző angol hadihajók számára. A nevezetes eseményt rengetegen feldolgozták már, s a sztori minden, a…..
Blam kapitány 2022.02.21 21:54:58
@Wierosssz: Amelyek abban az időben inkább Hudsonok és Whitleyk lettek volna....
Hét tenger Rövidhírek 2022.01.28 08:37:32
Az év eleji újsághírek között találtam rá véletlenül egy szomorú, de nem váratlanul érkező hírre, ami a blog törzsvendégeit is érdekelheti, hiszen annak egyik főszereplőjéről többször is esett már itt említés. A hír röviden abból áll, hogy az US Navy eladta két leselejtezett anyahajóját egy…..
Blam kapitány 2022.02.10 13:26:11
@gigabursch: Szerintem csak azért, hogy csökkentsék a beáramlási keresztmetszetet....így bírják a szivattyúk.Ha nézed a fényképet láthatod az olajlencséket a felszínen.Az a hajótérből került ki,tehát mondhatjuk azt hogy a hajó a folyamatos kármentestés állapotában úszik....tehát süllyedőfélben van. :-(
Hét tenger Farlövés 1. 2021.12.28 10:00:30
Az előző posztban részletesen tárgyaltuk, hogyan bénította meg egyetlen torpedó az angolok akkor legmodernebb csatahajóját, a Prince of Wales-t. Említettem, hogy a hasonló esetek nem mentek ritkaságszámba, a különösen sebezhető hajócsavarok és kormánylapátok szinte mágnesként vonzották az ellenséges…..
Blam kapitány 2021.12.31 05:45:02
@Macroglossa: Egyrészt tervezés, csak azt ne felejtsük el hogy a satu két irányból szorít; erős hajót szeretnénk(Ja meg szépet is :-) )És van egy vízkiszorítási limitünk is.
Hát akkor mi legyen!?
-Kellenek a nagy lövegek? Naná,csatahajó ez, vagy mi a szösz(a szösz az olyan apró izé..)
-Kellenek az erős gépek? -"-
-Kell az erős páncélzat? ...nothing...WHY?! All or nothing!!!!
-Kellőképpen habzik a pénzügyminiszter szája a költségek miatt? Mi az hogy,nagyon is!

Akkor valahol spórolni kell..

Technikailag meg az van,ha a válaszfal a robbanástól,vagy az eláradás miatt,megvetemedik( csak 3-4 cm elég) azt a vÍzzáró ajtót nem nagyon lehet lezárni.Becsukni igen....Ha meg be volt zárva,kinyitni lesz nehéz (emberekkel elfoglalt rekeszek mögött ezért maradt nyitva..gondolom minden tengerészetnél voltak történetek olyanokról akikre rászorult az ajtó) A PoW-on Is azért támasztotta (vagyis inkább ékelte ki) Wildish hadnagy az ajtót hogy "hozzávetemedjen" a válaszfalhoz.
Aztán ha mondjuk ez az ajtó kb.4m-re van a vízszint alatt elég szép nyomás hat rá...meg olyan cukiságok mint egy újabb torpedó,vagy egy másodlagos robbanás az elöntött térségben. B.Ú.É.K!!!
A japán gépek második hulláma 11.38-kor indított támadást az angol hajók ellen. A Genzan ezred tizenhat, torpedókkal felszerelt G3M bombázója két hullámban közeledett az angolok felé. Kilenc bombázó a Prince of Wales, hét a Repulse ellen indult. A gépek a Type 91 légitorpedókkal voltak felszerelve,…..
Blam kapitány 2021.12.20 19:54:27
@apro_marosan_petergabor: Nem szokásom hősöket faragni,és ordas hibákat mentegetni sem.Itt maga az elképzelés vallott kudarcot,éppen csak elkezdték megerősíteni az igazán előretolt támaszpontokat(Guam,Wake)és abban a hitben voltak ha lesz is támadás akkor később, a japánok sikeresen palira vették őket(meg ők saját magukat is)és ezt sem tudják megemészteni....
-És egy bekezdés kimaradt az előzőből:
-A járőrözés az egy dolog,ahhoz még támogató erőt is kell rendelni a fenyegetettségnek megfelelően.Ha egy ellenséges flottára számítunk,akkor csatateknők ,cirkálók rombolók napokig-hetekig gőzben tartva...az Isten olaja nem lett volna elég.
A radar: azt ekkor még eléggé fenntartásokkal kezelték az árbocon ülő távcsöves matrózt többre becsülték.És milyen "magasrangú" tisztre gondoltál ezredes/tábornok?!
Hibázott? Igen mint a rendszer része.De ezt ilyen világosan láttuk volna 1941 dec. 7-én 04.00-kor is
Blam kapitány 2021.12.23 14:32:34
@gigabursch: Volt is hasonló..a Bold, buborékokat fejlesztett,szórta a szonársugarakat.illetve hülyítette a passzív lehallgatókat.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ami engem illet, amennyire vissza tudok emlékezni, zsenge gyermekkorom pályaválasztási elképzelései között (a szinte kötelező kovboj, villamosvezető és űrhajós után közvetlenül) előkelő helyen szerepelt a vérszomjas kalóz. Kismy mai…..
Blam kapitány 2021.12.20 16:18:05
@juditmanó: Naaaaa!!!!!
Hét tenger A Napkirály kalóza 1. 2021.10.21 11:27:11
1667-től kezdve XIV. Lajos uralkodásának végéig, 1715-ig, Franciaország szinte folyamatosan hadban állt, úgyszólván Európa összes államával. A francia hadseregek időnként szép sikereket értek el, és viszonylag nagy területeket hódítottak meg, melyeket azonban a háborúk végére nagyobb részt újra…..
Blam kapitány 2021.10.25 08:26:08
@Galaric: + még kidekorálták velük a vitorlarudat...
Hét tenger Világbirodalmi Flotta 2021.09.15 10:26:18
  A nagyhatalmak közt a XIX. század végén kezdődő navalista versengés nagyon súlyos következményekkel járt a Nyugatra nézve. Nem nagy túlzás azt állítani, a nyugati nagy- és középhatalmak közti viszonyt ez az értelmetlen vetélkedés mérgezte meg, és tette tönkre. Közvetve ez volt az egyik oka a két…..
Blam kapitány 2021.09.17 10:11:32
@Pájer Csaba: .....öregem....(röhög)..ez jó.Lehet hogy Horthy ezt el is morogta a bajusza alatt...Dolfi pedig meghallotta.Történelmi bizonyság erre az hogy később kapott tőle egy jachtot.
A német csatacirkálók kilencedikén délután érkeztek meg Trondheimbe, ahol azonnal hozzáláttak a kárelhárításhoz. A búvárok felmérték a Scharnhorst sérüléseinek mértékét, a Huascaran és Parat műhelyhajókról érkező szakemberek pedig azonnal nekifogtak az ideiglenes javításoknak. Az rögtön nyilvánvaló…..
Blam kapitány 2021.09.09 12:41:01
@savanyújóska: Üdv! Az 50 csomós/ kb .90 km/h ( 10 °B "dühöngő vihar",hullámok hossza 250 m-ig,hullámmagasság 10-15 m) széllökéseket jóval gyengébb alapszél generálja,mondjuk 8°B...ez sem kutya ("élénk vihar",hullámok hossza 150-200 m,hullámmagasság 7-10 m-ig.A hullámok sebessége kb. 40-50 km/h (ennyivel kenne fel a hajóoldalra bárkit aki oda merészkedik...)
A sérülések megállapításához be kell úszni a hajó alá,a habzó vízben elég rosszak a látási viszonyok....a hajótat meg 3-4 métert emelkedik süllyed feletted.

Az igaz hogy a tüzérségen kívül mindenki más nagyjából csak az öklét rázhatta a rombolók felé(ekkora szélben még káromkodni sem volt érdemes...max Lütjens hozzájuk vághatta volna a távcsövét...a la Rozsgyentszvenszkij :-) )..viszont az is biztos hogy teljes készültségben volt mindenki.

Az idézethez :
-Fúúú mekkora kő esett le a szívemről..már azt hittem Pikula Bálint....

...és bevallom kifogytam a munícióból,azonkívül a Bismarck csak mellékszál az eredeti poszthoz (van egy poszt-ígéretünk is ugyebár) egy dolog még azért idekívánkozik:
-Amikor a Bismarck a próbajáratait tartotta a Balti tengeren kiderült, hogy csak a gépekkel történő manőverezés majdnem hatástalan...nyugodt tengeren,jó időjárásban.Lehet mégis előkerült az a logarléc,és kiszámolták hogy megette a fene az egészet.Ezért nem is törték magukat,maradt az hogy.

-mi németek lehet nem tudjuk hogyan kell élni,de azt igen hogyan kell meghalni...
Blam kapitány 2021.09.11 10:12:41
@MZoli: Én meg Raeder papa fejét képzelem el...amikor a beosztottjai nem azt csinálják ami mondva lett...vagy nem lett mondva,de ő úgy gondolta...:-) Ezt most ne vegyétek komolyan....
Blam kapitány 2021.09.11 10:46:28
@omron: ...még úgy sem hasított volna mint a Hisztitündér..:-)

Az a baj hogy a szél és a hullámok elterelő hatását nem tudták volna kiegyensúlyozni a Bismarck arra ment volna amerre így,nagyjából észak felé.A többit később.
A Glorious leválása az evakuációt végző kötelékről látszólag igen nagy könnyelműség volt, ami végzetes következményekkel járt. A szakirodalom nem egységes abban, mi volt az oka annak, hogy az anyahajót mindössze két romboló kíséretében önállóan indították vissza Scapa Flow felé. A legelterjedtebb…..
Blam kapitány 2021.08.12 08:50:22
@Cymantrene: A szén-tetrakloridot pedig tűzoltóanyagként alkalmazták...
A Norvégia által nyújtott lehetőségek nem csupán a britek, hanem a németek figyelmét is felkeltették. Már az első világháború elején születtek javaslatok a norvég kikötők megszállására, ahol a német flotta kiváló támaszpontokra találhatott, és ahonnan könnyebben ki tudták volna játszani az angol…..
A franciák veresége, és az olaszok hadbalépése után az angol haditengerészet helyzete válságosra fordult a Földközi-tengeren. Az olasz haditengerészetet általában nem sokra tartották, számbeli fölénye azonban papíron olyan nyomasztó volt, hogy az angolok komolyan foglalkoztak a gondolattal, kiürítik…..
Blam kapitány 2021.04.25 23:28:14
@ártéri: Torpedó-kormány síkra tudok gondolni...lehet hogy hasonlóan járt mint az U-39?!
Blam kapitány 2021.04.26 21:39:23
@Cymantrene: Megnéztem ,kösz.Hát ez nem tűnik torpedó alkatrésznek,valószínűbb hogy a vetőcsőhöz tartozott.Ami ha szétment,szétvitte a hajó elejét is,most már kezdenek arra utalgatni, hogy robbanás történt a fedélzeten.Amit viszont a lövészetet(tudomásom szerint torpedógyakorlatra futottak ki) biztosító egységeken hallani kellett volna.

-Az nehezen elképzelhető hogy nincs biztosítás.
-Az sem hogy a szonárt nem működtetik.
Hét tenger A kis Trafalgar 2021.03.12 09:54:01
Lissa (Vis) szigetéről nyilván mindenkinek az 1866-os tengeri csata jut eszébe, melyben az osztrák hajóhad váratlan győzelmet aratott a jelentős túlerőben levő olasz flotta felett. Azonban az Adria középső részén fekvő kis dalmát sziget stratégiai jelentőségénél fogva korábban is számos alkalommal…..
Blam kapitány 2021.03.14 20:33:30
@Nancsibacsi: Amúgy pedig a csatasor mint harceljárás (legtisztább esetében) az egymás mellett vonalban felsorakozás és a közel párhuzamosan haladó hajók egymás általi lövetését takarta...Ezután jött mint harceljárás a "T" áthúzása,a csatasor áttörése.és a helyi erő fölény kialakítása..És mindez a"kedvező szél" megfogásával együtt,lévén vitorlás hajókról beszélünk.
Blam kapitány 2021.03.15 21:05:30
@Valandil: Helyes.És az angolok pont ezért is csinálták
-benntartani az ellenfelet a csatában.
Blam kapitány 2021.03.27 22:38:58
@Cymantrene: Ez káész....meg most már én is...
A húszas évek elejére a repülőgép-anyahajó már elismert hadihajótípus volt, olyannyira, hogy a washingtoni flottaszerződés is külön foglalkozott a rájuk vonatkozó korlátozásokkal. Az egyezmény értelmében az anyahajók legnagyobb vízkiszorítása 27 ezer tonna lehetett, kivéve a csatahajókból átépített…..
Hét tenger Zsebcsatahajók 05. 2020.10.30 10:36:50
A zsebcsatahajók sorozatát a német flotta vezetése eredetileg nyolc hajóra tervezte, melyekből az utolsót 1940-ben adták volna át a haditengerészetnek. Ennek megfelelően az építéseket a harmadik egység után is folytatni kívánták. A náci hatalomátvétel csak megkönnyítette a haditengerészet dolgát,…..
Blam kapitány 2020.11.12 18:02:47
@gigabursch: Én is műkedvelő vagyok...De tényleg..A lebegő köveken pedig megszakadtam...Űberelhetem a hegymenetben csorgó nyárfarönkel? Sztem ebből kihoztuk amit lehetett,erről ennyit.Üdv!
Blam kapitány 2020.11.12 18:25:10
@savanyújóska: Rendben,elfogadva.Annyit még hogy a harmadik pontra adott válasz egyben az elsőt is megválaszolja. Ha tudták hogy nincs segítség nem volt értelme egy önveszélyes megoldást erőltetni,pláne hogy tűzharcra készültek..és egy menetben lévő hajó sokkal stabilabb, (és a tűzvezetésnél ez sokat jelent) mint a hullámokon magatehetetlenül dangubázó.A kormánygép szétszedésére meg talán idő sem volt...Az egyenes haladást én is kétségbe vontam,szerintem a gépekkel húzdmeg-ereszdmeget játszva tudtak haladni;-amerre sikerült...Üdv! Ez jó volt,jöhet a következő!
Blam kapitány 2020.11.14 11:01:15
@Blam kapitány: Hoppá! kimaradt egy szó.."nem hiszem HOGY ez iránytartó...."Carramba ! Del Diablo El Claviaturó....:-)))