Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szdoby

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zajlik mostanában egy nehezen értelmezhető, kissé már szürreális vita az euró bevezetésének szükségességéről és lehetőségéről, amit nagyon sok szempontból nem értek. Az euró bevezetése nem egy szabadon választott házi feladat, hanem az európai uniós csatlakozással vállalt szerződéses kötelezettség.…..
szdoby 2023.01.27 17:45:41
@Goldfinger Ernő: Országok összehasonlításánál a vásárlóerő-paritáson számolt (egy főre jutó) GDP-t szokták használni, az árkülönbségek kiküszöbölése érdekében. Ez mutatja meg a legjobban, hogy a megtermelt GDP valójában mennyit ér, mennyi a vásárlóereje. Erre találták ki. Egy főre jutó adatokat tehát - mint a szövegben is - vásárlóerő-paritáson érdemes (szokás) összehasonlítani.
Ami az EU átlaghoz viszonyított vs. abszolút összegeket illeti, könnyen belátható, hogy két ország viszonylatában ugyanazt az eredményt adja. Mindegy tehát, hogy 2021-ben az abszolút számokat hasonlítjuk-e össze vagy az átlag 75%-át (magyar adat) az átlag 69%-ával (szlovák adat). A 75/69 hányados ugyanazt az eredményt fogja adni, mint a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP-k abszolút értékének hányadosa. Bárhonnan nézzük is, a vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP Magyarországon 2010-ben a szlovákénak 85,7%-a volt (66/77), 2021-ben viszont már 108,7%-a (75/69). Az pedig, hogy ki mikor lépett be, illetve ki, ebből a szempontból teljesen irreleváns.
Ha azt halljuk, autó-tuning, szinte tízből  kilencszer a különböző mechanikai, illetve a felni, lökhárító, kipufogó módosításokra gondolunk. Ám ennél sokkal többről is lehet szó. Sőt! Meg is mutatjuk hogyan. Ha a fent említetteknél többre vagy más jellegű módosításra vágysz az autódon, és igazán…..
szdoby 2021.03.14 09:52:14
Kávé blog Kávé kísérővel 2020.11.04 07:25:00
A igényesebb kávéházakban, kávézókban a szervírozott eszpresszó mellett mindig találsz egy kis pohárka vizet is. Talán te is azok közé tartozol, akik furcsállják ezt: pedig nem újkeletű hagyomány. ..