Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bandris33

178 bejegyzést írt és 74 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Donhu Kérdés 2018.11.12 22:25:52
Olvassa még valaki ezt a blogot? Évek óta felé sem néztem. ☹️..
Donhu Valami! 2007.07.09 19:28:53
Ez mi ez? Valaki írja meg...
Donhu Lottó nyerési esélyek. 2007.08.14 10:59:00
Sokan latolgatják, hogy mekkora esélyük van a Lottó 5-ös megnyeréséhez és ez még a jobbik eset, mert az emberek nagyobb része bele sem gondol. Talán jobb is így, különben nem lenne ekkora sikere ennek a játéknak. Bár le fogom vezetni az esélyeket, azért azt tudni kell, hogy az…..
Bandris33 2012.04.30 10:54:04
@négylevelű: Az esély a 6-os lottón 1 a 8.145.060. Vagyis jóval nagyobb, mint az 5-ösön. Ezért érdemes inkább hatossal játszani, de ne felejtsük el, hogy ez még mindig azt jelenti, mint ha meg kellene tippelnie, hogy a több mint 8 millió számból melyik az az egy, amelyiket kihúzzák.
Persze itt kisebbek a nyeremények, de azért 100 milliónak is örülne az ember, nem csak az 1 milliárdnak, nem?
Bandris33 2015.05.30 22:57:48
@Voldi: A nagyságrendekre vonatkozik az, hogy ugyan annyi az esélye annak, ha egy szelvénnyel játszol, mint ha kettővel vagy öttel. Az esélyed szinte nulla, hiszen a majdnem nulla esélyedet megduplázva szintén majdnem nulla az esélyed. 20 millió szelvényt majdnem 6 milliárdból tudsz vásárolni. És akkor is csak 50% az esélyed, hogy eltalálod az ötöst.

Csak hogy érezd a nagyságrendet: gondoltam egy számra 1 és 43 millió között. Találgass (250 Ft egy játék). Van értelme négyet-ötöt is találgatnod hetente?
(A szerző se nem harmincas, se nem szingli. Húszas évei legvégén jár, ám sok e körbe sorolható barátja, ismerőse van, akikért tenni akar, akiket szeret, s akiket valóban sokra értékel, nagyra tart, sokukat egyenesen példaképének tekint, vagy épp felnéz rájuk…) A mai…..
Bandris33 2015.05.02 20:15:13
@Haloperidol: a megalkuvás és az igények lejjebb adása két dologról szól.
1, önismeret, vagyis el kell tudnod helyezni magadat a világban, mérlegelni a lehetőségeidet. Ez elég kemény lehet, de nem annyira, mint a következő pont.
2, az igényeidnek a leadása a saját magad feladását jelenti. Fel kellene ismerned, hogy a vágyaid túlzóak és le kellene mondanod róluk. Beletörődni, hogy neked az élet nem jött be. Nem lesz bomba nőd, vagy ha igen, akkor azt csak pénzért kapod meg. Nem lesz a feleséged is értelmiségi, le kell mondanod a szellemi kihívásokról, a magasabb kultúrális életről. Valószínüleg neked kell majd egyedül megteremtened az anyagi biztonságot.

Pedig te arról álmodtál, hogy mondjuk mérnökként találsz majd egy csinos, kedves ügyvédnőt, akivel közösen járhattok operába, bálokra, valamilyen kis közösség megbecsült tagjai lehettek, akik mondjuk segítenek a rászorulókon, nevelitek a gyermekeiteket, akik kiélhetik a kreativitásukat, tanulnak majd nyelveket, láthatnak világokat, nőhetnek fel gondtalanul, mégis a szépre, jóra, erkölcsösségre tanítva őket.
Ehelyett el kellene kapnom az első szembejövő operátort a gyártósorról, csinálni gyorsan sok gyereket, csak hogy nehogy szingli maradjak?
Arnold autója úgy benyelt egy csomó benzint, mint a sicc, gazdája pedig azonnal csalást és NAV-ot kiáltott eléggé  házmesterkedő hangvételű levelében. Én a focihoz természetesen értek, az autókhoz viszont nem, ezért elolvastam az Arnold által is említett korábbi Homár-poszt…..
Bandris33 2014.10.12 07:10:21
Én dolgoztam ÖMV kúton. Minden rendszer zárt volt, számítógéppel irányítva.

Kezdve az elején, amikor a tartálykocsi hozta az anyagot és lefejtette a kút tartályaiba, szinte a közelébe sem mehettem. A végén kaptam egy irdatlan nagy adatmennyiséget tartalmazó papírhalmot, ami alapján átvettem az anyagot. Minden adat a tartálykocsiról már fel is volt lőve a központba, mire aláírtam a papírt.

A kútfejeket is számítógép irányította, a végén csak arra kellett rányomni, hogy az illető kártyával vagy kp-vel fizet (és hogy van e supershop kártyája :)

Még az üzemanyag árát is a központból irányították (naponta 1x, éjfélkor lehetett változtatni rajta).

Szóval semmi közünk nem volt és nem is lehetett a csalásra, trükközésre. Az egész kút rendszere hatóságilag bevizsgált, rendszeresen be kell méretni a kútfejeket, minden műszert. Ezért is nézek furán az ilyen posztokra, mert a kútnak van érvényes engedélye, pontos műszaki paraméterek alapján működő rendszere, erre jön egy vendég a több ezer tankolóból egy, és meggyanúsít mindenkit, hogy lopnak, mert bizony az ő mutatója mintha feljebb állna. Vagy akár a tankba több ment, mint szerinte elképzelhető. Sőt, kiszámolja az elmúlt 6 évre, hogy mennyit csalt a kút. De kérdem én, be lett valaha méretve az a tank? Másnál miért nincs ilyen gond? Ha mindenkit átvernek, hogy üzemelhet egy hétnél tovább a kút? És az miért lehet hivatkozási alap, hogy 2008-ban is volt egy ilyen eset? Ez nem pont azt jelenti, hogy itt nem a kúttal van a gond, hanem 6 évente felbukkan valaki, aki az üzemanyag mutatóját jobban tudja szemmértékkel belőni, mint a hatósági vizsgálat által bemért mérőberendezések, azaz a kútfejek?

Egyébként az ÖMV kutak üzemeltetéséről még annyit, hogy legtöbb ilyen kutat bérlők üzemeltetnek, akár kis családi vállalkozások és a benzinen literenként jelképesen 1Ft a hasznuk (igen, jól látod, egy Forint). Vagyis az ÖMV vállalja azt, hogy a felépített branddel behozza a vásárlókat és te a shoppal annyit keresel, amennyit akarsz. Az üzemanyagon semmit. Adják az eszközparkot, a kinézetet, mindent, te pedig a shopból megélsz. Ezért is kerül minden egyéb 3x-os árba.

Persze magánkút annyiért adja az üzemanyagot, amennyiért akarja és olyan rendszert használ, amilyet akar (és a hatóság engedélyez). Biztosan lehet csalni, csak nem gondolnám, hogy úgy kellene csinálni, mint ahogyan a posztoló vizionálta, vagyis kicsiben, mindenkin rizikózva, pár száz forinttal szórakozva. Azért pár száz, mert mennyit is nyersz, ha az üzemanyag anyagárát és egyéb költségeit levonod? Hiába adsz el 5 literrel többet, még ha minden literen nyersz is akár 100Ft-ot nettóban (ami elképzelhetetlen, mert nincs olyan beszállító akitől 300 körül vennél üzemanyagot), akkor is 500Ft-ot nyertél a plusz 5 literrel. Meg egy elégedetlen vásárlót. Vagyis a posztoló szerint több ezret, hiszen mindenkit átvertek. Áhhh, ugye nem gondolja komolyan, hogy ez üzlet lehet?
A nagyvállalatok elképesztő összegeket költenek arra, hogy hatékonyabbá tegyék a működésüket. Folyamatokat optimalizálnak papíron, lean-elnek orrvérzésig, bottleneck-eket keresnek (szűk keresztmetszet, tudjátok, ahol áll a munka), aztán átszerveznek, decentralizálnak,…..
Donhu Mega Piranhaaaa 2012.05.05 23:09:00
Éééés megtaláltam! "Nem hittem, hogy valami még feldobja ma a napomat, de ez a szar, ennek sikerült!" A címben szereplő gyöngyszemre az RTL klub műsorán találtam rá, mégpedig a következő körülmények között:  Éppen aludni készültem volna, ami annyit tesz, hogy…..
Játékelméletből lehet ismerős a fogolydilemma, amely nem csak a matematikusokat érdekelhet, hiszen a mindennapi életünkre is nagy hatással van. Klasszikus fogolydilemma-helyzet a következő. A rendőrség súlyos bűntény miatt letartóztat két gyanúsítottat. A vádemeléshez nincs…..
Bandris33 2012.04.30 11:09:41
@koxi: Írországban TFT gyilkolásnak nevezték azt, amikor egy IRA fegyveres egy brit katonára célozva egy civilt talál el (egy katolikust). Ezt megbosszulva kirobban egy adok-kapok, amiből nehéz leállni, pedig csak egy véletlen indította el a lavinát, vagyis a TFT gyenge pontja a véletlen hibákból adódó megtorlás, majd az abból adódó láncreakció.
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy újra írnom kellene. Vagy itt, vagy egy új blogban. Talán itt. ..
Donhu Svéd beharangozás. 2010.10.16 22:17:56
Nahát, van itten egy igen izgalmas lehetőség, amit nem szeretnék kihagyni. Elmesélem.Megkért az egyik barátom, hogy vigyek ki egy 3,5 tonnás luxus lószállító és lakóautót Svédországba. Még soha nem vezettem ekkora gépet, de ugye ez a felső határa a B-s jogsinak. Szóval röpke…..
Donhu Folytatás? 2010.08.22 09:38:54
Akár írhatnám is tovább ezt a blogot. Kihagytam vagy másfél évet, és az utolsó bejegyzések is már haldokoltak. Vagy tanulhatnék németet, hogy végre el tudjam magam adni a munkaerő piacon. Vagy lezuhanyozhatnék, hogy ne legyen ilyen puma szagom. Vagy elküldhetném az önéletrajzomat…..
A vidéki életet nem muszáj szeretni, de mindig is visszataszító, amikor valaki úgy állítja be a helyzetet, mintha csupa elmaradott, buta, fejlődésképtelen ember lakna a Budapest vége tábla rosszabb oldalán. Különösen akkor az, ha ezt pont egy vidékitől halljuk, aki erre az…..
Bandris33 2009.07.04 07:49:55
Vicces egy post, na.
Főváros-vidék ellentéthez: Én Székesfehérváron húztam le 26 évet, és 4 éve meg Veszprémben lakom az egyetem miatt. Elmesélem a 2 nappal ezelőtti élményeimet, amikor is felmentünk a nagyfaluba, 3D-ben Jégkorszak 3-at nézni.
Kiléptünk a veszprémi lakásból, és meglepve konstatáltuk, hogy a szomszéd lehúzva felejtette az autójának az ablakát. Felcsengettünk, szóltunk neki, megköszönte. Indulás, kaja és pia vásárlása a helyi InterSparban.
Másfél óra Veszprém-Bp (Osztyapenkóig), majd még egy óra az Aréna Plázáig (13:00 körül). Dugó, sok-sok mindenféle népség, gyönyörű épületek, koszos épületek, Duna, ismét dugó, emberek töménytelen mennyiségben.
Plázába be, ingerek hada, shoping láz mindenütt, nyüzsgés.
Kajálás: az álcázás érdekében a főzelék falóban krumplifőzelék fasírttal. Ez megtéveszti a vidékieket, mert azt hiszik, hogy én is vidéki vagyok, és nem eszem gyorséttermi szart, hanem a jó kis "hazait". És megtéveszti a Butapestit is, mert azt hiszi, hogy pesti vagyok, és nem eszem gyorséttermi szart, mert már elegem van belőle, hanem egy egzotikus vidéki ételt választottam, mégpedig a burgonyafőzeléket, húsgolyóval.
Tovább: Az interneten előre foglalt (ilyet is lehet Veszprémben) jegyeket átvesszük, még egy kis korzózás szinte minden szinten, és filmre be. Szép volt, jó volt, története nincs, első két rész sokkal állatabb, mozi letudva.
Irány haza. Kicsi dugó, épületek, emberek, duna, dugó, Good Bye - ahogy a svábok mondják.
M7, Balatonkenese, strand, hamburger, Balatonba séta, közben fagyi nyalás, vihar előtti csend, távoli villámok csodálása, indulás, Balatonfűzfő, Balmádi, irány vissza Veszprém. Nyugis nyúlsétáltatás a parkban, tojáslabda dobálás, lazulás. Egyetemi kávézóba már el nem menés, mer' fáradtság van.

Konklúzió: Soha nem költöznék Bp-re, ha elég nagy lóvét ígérnek, akkor inkább ingázok Fehérvárról (Osztyapenkó-Fehérvár 45 perc).
Donhu Ébren tartó szerek 2009.06.21 12:46:00
Taurin-koffein-koffein-lecitin kombó. Ez tart életben.Taurin:     Koffein:      Lecitin:..
Egy pöttyet fel vagyok baszcsizva. Mert ugye mennék én valami inget venni. Hatalmasak az igényeim. Legyen: Elegáns. Kicsit izgalmas. Férfias.Ne legyen: Rózsaszín. Buzis. Unalmas. Kockás, amerikai farmereken feszülő flaneling szerü. Ne legyen rajta angyalszárny, strassz kő, ezüstszál…..
w Az aknamunka ünnepe 2009.05.05 04:20:00
Magyarország válságának szép fényes tükrei az ünnepei, amiket helyesebb szabadnapnak hívni, mert ennél szélesebb közmegegyezés nincs egyikről sem. A munka ünnepe évtizedek óta folyik össze a majálissal, ami tényleg semmi mást nem jelent, mint hogy most már elég jó idő van…..
Bandris33 2009.05.05 09:20:43
Kedves Árpád!
Nem olyan egyszerű az egész, mint ahogyan leírtad.
1, A munkaerő kiválasztásra és a képzésükre nagy gondot kell fordítani. Nem hiszem el, hogy a próbaidő 3 hónapja alatt nem derül ki valakiről, hogy alkoholista, fingja nincs a munkáról, és nem tud csapatban (vagy a megfelelő munkahelyen) dolgozni.
2, Az élmunkásokat természetesen lehet motiválni, és itt nem csak a prémiumokról beszélek, (lehet előmenetel, nagyobb odafigyelés az általa tolmácsolt kérésekre, stb).
3, Szakszervezet. Érdekképviselet, amely a dolgozókat képviseli a tulajdonosi, munkáltatói körrel szemben. Mert ugye nézzük most nem csak a legrosszabbul teljesítőket, hanem a középmezőnyt. (Vagy akár az élmezőnyt). Ha naponta ordítoznak vele, ha a jogaikat semmibe veszik, ha mondjuk azért éldolgozó valaki, mert csukott szájjal tűri, hogy az ebédidejében is munkára fogják, akkor ő igenis kiszolgáltatott. Szüksége lehet arra, hogy megbeszélje a dolgot a kollégáival, és esetleg közösen lépjenek fel az elnyomás, kizsákmányolás ellen. Innen már csak egy ugrás a szakszervezet.
4, Távolkelet, globalizáció. Igen is meg kell védeni a belső piacot a beáramló silány minőségű, filléres áruktól. Amikor olcsóbban hozzák be a kínai pólót, mint amennyiért itthon az anyag méterét megveszed, akkor nem mondhatod, hogy itt nincs valami/valaki nagyon elnyomva. Persze dolgozhatnál te is 10 ezer forintért/hó, napi 16 órát, de megtennéd? Mert ha igen, akkor rendben, tudnál versenytársa lenni a kínai könnyűiparnak. Ha te sem vállalnád, akkor ne várd el mástól sem. Ez különben is csak akkor működhetne, ha minden téren kínai színvonalra állnánk át. (Te sem írogathatnál, mert cenzúra van, mondván lázítod a népet, fújj).

Összefoglalásként: Ha azt szeretnéd, hogy a nagytőke kizsákmányolja az embereket, hogy robotnak tekintsék őket, és szerződések nélkül, bármikor a kirúgással fenyegessenek mindenkit, hogy visszatérjenek a kezdeti állapotok, az újkori rabszolgatartás, akkor csak nyugodtan írd le a szakszervezeteket. Sokat tettek azért, hogy ma ne nyomorogjon a „fejlett nyugat”.
Donhu Herendit hamisítottak 2009.04.27 20:16:00
Felröppent a hír: 3 bűnbanda hamisított Herendi porcelántárgyakat.Tények: 1. Herenden gyártották őket.2. Herenden vették a nyers porcelánokat és a festéket.3. A porcelánmanufaktúrában dolgozók festették őket.4. Megszólalásig hasonlóak voltak az…..
Donhu XXX 2009.02.11 12:39:00
Ennyi. Nincs mit mondanom. Öreg lettem.   Pozitívum: 1, Ha panaszkodok egy 40 feletti embernek, hogy már 30 éves lettem, akkor ábrándozva irigykedik.2, 23 éves barátnőm van, aki így öreg létemre is imád. (és persze akit mindenkinél jobban szeretek)3, Még mindig…..
Donhu Órásnál járva 2008.12.20 19:44:00
Egyik barátom óravásárlási lázban ég. Meg is látogatott több órás szaküzletet, és volt ahol kissé fura tulajdonossal találkozott.A barátomnak nagyon tetszenek a Police órák. Meg is értem, én is rajongok értük.Baromi jól néznek ki, és ami fontos..Na de tudjuk egyáltalán,…..
Donhu Elment egy apró barát 2008.12.12 10:16:00
 Nagyjából 2 és fél évig lakott velem/velünk együtt egy apróság. Névadójától - Karesztől - az Adrienn nevet kapta. Fajtáját tekintve dzsungáriai törpehörcsög. Örökmozgó a jó szó, ami eszembe jut, ha rá gondolok.Minden áron szökni akart, mindegy, hogy a…..
Idén elég korán megkezdődött a karácsonyi készülődés. Legalább is lépten nyomon karácsonyfákba botlik az ember. Sőt, már láttam Budaörsnél, hogy fel vannak készülve (hegyekben áll a fenyőfa) a fenyővásárra. Értem én, hogy félnek a kereskedők, hogy nem lesz idén elég…..
Donhu Retro reklám 2008.11.16 17:19:15
"... és még szép is!"Na ez betette a kiskaput. Ennyire régen még én sem éltem, bár a "kazettás magnóval" természetesen találkoztam, de már akkor is régimódinak számított, mikor általános iskolás koromban az orosz nyelvleckéket hallgattuk róla. Más. Tegnap…..