Regisztráció Blogot indítok
Adatok
z3r0

3 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
November 3-án, az Egyesült Államok 59. elnökválasztásának napján került ki a hekk.blog-ra a Hogyan törjünk fel amerikai szavazógépeket? című, az elektronikus szavazási rendszer informatikai biztonságával foglalkozó rövid bejegyzésünk. Akkor még nem lehetett tudni (csak esetleg sejteni), hogy…..
UPDATE: A szavazógép feltörését bemutató, eredetileg alább, itt a bejegyzésben megtekinthető, beágyazott videó nyilvános megosztása időközben letiltásra került. Részletek itt. Míg a magyarországi választásokon hagyományos rendszerben, papír alapon szavazunk, az Egyesült Államokban már jó régóta –…..
z3r0 2020.11.05 10:46:45
@filmraketa:

1. A nálunk működő papíros rendszerrel kapcsolatban: egyetértek.

2. Az elnyúló számlálási procedúrával kapcsolatban: valamivel összetettebb az US választás rendszere, erre nem tértem ki a bejegyzésben. Nem mindenhol ez az érintőképernyős rendszer működik, vannak egyéb megoldások is (papír, szkennelős számlálással, aztán ott vannak most ezek a levélszavazatok is). De még így is érthetetlen, hogy miért tart eddig, miért állnak le és függesztik fel egyes helyeken a számlálást, szóval vannak kérdőjelek, indokolatlannak tűnik ez az elhúzódó procedúra.

3. Csalások: ezt inkább nem kommentálom, mert a végén még letiltanak a Twitteren meg máshol. :)
z3r0 2020.11.05 11:09:49
@P1sty: Hát jelenleg azt látjuk, hogy ahol a gépi rendszer helyett még valamilyen alternatív (pl. papíros, szkennelős, levélszavazat) összeszámlálás "működik", ott képtelenek megbirkózni a feladattal. :)

Egész egyszerűen nem sikerül megoldani a számlálást észszerű határidőn belül ott, ahol kézi beavatkozásra is szükség van.

Mondjuk ennek azért vannak szabályozásbeli, objektív okai is a most egyébként egyéb szempontok miatt reflektorfénybe kerülő levélszavazatok esetében. Vannak ugyanis olyan államok, ahol a szabályozás megengedi, hogy a november 3-án, vagyis a választás napján (akár az urnazárást követően) _postára adott_ szavazatokat is megszámolják érvényesnek, aminél ugye meg kell várni, amíg beérkezik.
Miközben pár nap múlva, 2020. november 3-án itt a következő amerikai elnökválasztás, illegális fórumokon egyesek az amerikai választópolgárok részletes adatait tartalmazó óriási méretű adatbázisokkal üzletelnek. Ezen adatbázisok általában tartalmaznak a választó személyes adatain kívül olyan…..