Regisztráció Blogot indítok
Adatok
K. Any

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dr. László Gábor vagyok, pénzügyi szakjogász és tartozásrendezési szakértő, a Bankmentor szakmai vezetője. Pénzügyi témában éppen a napokban jelent meg a könyvem "Pénzügyi méregtelenítés" címmel. Ez egy hiánypótló könyv, olyan szempontból, hogy kifejezetten a magyar pénzügyi problémákra vonatkozik,…..
K. Any 2020.10.03 00:31:32
@Rodney_2: Üdvözlöm!
Nem tudom, Mártával mi történt, de egy ismerősöm esetét elmesélem Önnek.
Egyszerű, átlagos 0%-os áruvásárlási hitel kapcsán azt mondták neki, csak akkor kapja ezt meg, ha kéri, beikszeli a hitelkártya igénylést is. Hát megtette. Fél év is eltelt, mire kiküldték a hitelkártyáját. Nem is emlékezett rá. Eltette, nem használta. Majd újabb fél év eltelt, mikor sajnos munkanélkülivé vált. Nem tudott elhelyezkedni, fővárostól távol, keleti régióban szinte semmi munkalehetőség nem volt. Majd mikor nem volt mit a családjának enni adni, hát a kártyához nyúlt. Használta, vásárolt, élelmiszert. Bízott benne, ha elhelyezkedik, gyorsan visszafizeti azt. Majd minden kérés nélkül, szinte havonta emelték fel a hitelkeretét. Mindig megfogadta, nem nyúl hozzá, csak egyszeri alkalom volt, csak most volt az utolsó... viszont az éhes szájak erős hatással bírnak ám! És az áhított munka csak nem jött... így nem tudott fizetni, nem tudott törleszteni. Idővel felmondta a bank, de ekkor már jelentős tartozás volt rajta.
Igen, az ismerősöm volt a hibás, hogy hozzá nyúlt, nem tartottak pisztolyt a fejéhez. Ugyanakkor ő nem kérte a hitelkártyát! Csak egy mosógépet vett 0%-os kamattal! Ez nem volt rossz döntés! És ezt kapta hozzá... amikor pedig megszorult, nem tudott ellenállni a kísértésnek. Gyenge volt, hibázott. De nem kérte a hitelkeret emeléseket sem! Mégis kapta. Igen, ő használta fel, ő költötte el.
Ez is egyfajta belekényszerítés, nem csak az, amikor fegyvert tartanak az ember fejéhez. Ha a szegény ember orra elé hitelkártyát tesznek, vesz belőle élelmiszert a családjának. A bank részéről igenis tisztességtelen, hogy szegény ember elé hitelkártyát tesz, majd rendre emeli annak hitelkeretét. Ugyanannyira szemét húzás, miképp ha egy alkoholista elé leteszünk egy üveg piát. Igen, ő lesz a hibás, hogy iszik belőle. De az is hibás, aki megkísérti, s leteszi elé az üveget!
Nem tudom, mi történt Mártával. De nem hiszem, hogy gúnyolódni kellene másokon, vagy kétségbe vonni azt, amit mond, ahogy érez.
Az ismerősöm csak családi és baráti segítséggel tudta le a tartozását. De nem mindenki ilyen szerencsés. És végignéztem, min megy keresztül, mert segíteni nem tudtam neki. Viszont megértettem, és nem ítéltem el. Nem luxusútra ment a pénzből, s nem tévét vett. Élelmiszert vásárolt... Tényleg olyan rossz ember lenne?
K. Any 2020.10.05 22:52:43
@Rodney_2: Maga egyszerűen csak szimplán idióta. Ez a rövid, tömör véleménynem, de ha szeretné, kifejthetem!
Maga az, aki mindenért mást tesz felelőssé, csak ügyesen álcázza. Cseppet sem empatikus, és még csak meg sem próbálja megérteni a másikat. Őszintén sajnálom, és mély részvétem a párjának (feltéve, ha van!), és családjának (ha még elviselik Önt!)! Nagyon boldog, szép, és hosszú életet kívánok a maga köré épített, igaz, hitel nélküli, de annál ridegebb, érzelmektől, szeretettől és leginkább emberektől mentes világban! Maga igazán magányosan fog élni, és annál is magányosabban fog meghalni egyszer. Akkor is, ha piszkosul sok pénze van, amit a baromi nagy tudásával keresett, és mások földbe döngölésével, és ha szám szerint sok ember veszi is körül, hiszen azok minden bizonnyal csak facebook barátságok, azaz személy, arc nélküli számok. Valójában baromira magányos az ilyen érzelmektől mentes, rideg és számító ember. Nyugodtan veregesse meg a vállát, hogy milyen jó fej, mert tudja, csak maga gondolja így.... Szóval gratulálok, de még véletlenül sem szeretnék Önhöz hasonlítani! Borzalmas élete lehet egy ilyen lelki szegénynek, aki nem ismeri sem az érzelmet, sem a szeretetet, sem az emberséget!

Mit mondjak még? Szerintem alapszabály, hogy nem ítéljük el a másikat, és megértők vagyunk. De hát kinek mondom ezt? Egy szív és lélek nélküli, érezni nem képes ... senkinek.
K. Any 2020.10.06 11:25:56
@Rodney_2: Továbbra is fenntartom az álláspontomat: maga egy idióta. Nem azért, amit mond, hanem ahogyan teszi.

Lenézni embertársainkat, s ilyen stílusban kioktatni, több mint nem szép dolog. Egyenesen gusztustalan. de mondhatnám azt is, vérlázító. Mindenki nem érthet mindenhez. Azért, mert valaki nem kellően tájékozott mondjuk a pénzvilágában, akkor dögöljön meg, fulladjon bele az életbe? Hmm.. szép szelektálás! A pénzügyi szektorban dolgozóknak pont az lenne a dolga, hogy kellően tájékoztassák a hozzá nem értő embereket, nem az, hogy visszaélve ezzel becsapják őket! Ön az embereket elítéli, de azt, hogy egy embercsoport visszaél a tudásával, információval, azt tök természetesnek tartja? Mert hozzászólásaiban pont ez sugallja!

Az Ön elve szerint, akkor dögöljön meg az is, aki nem tud mondjuk villanyt szerelni, s másra van utalva? Bezzeg a villanyszerelő, aki ezzel visszaél, az normális?

Vagy az, aki nem tudja magát meggyógyítani, mert nem orvos, s nincs ilyen képesítése, s rálátása a dolgokra, az is rohadjon meg? Arra biztatja az orvosokat, hogy tudásukkal zsarolják, és tartsák "kezükben" az embereket, s éljenek vissza tudásukkal?

Még folytathatnám...

Szóval az Ön véleménye szerint, ha egy ember az élet minden területéhez nem ért maximálisan, az élet minden területén nem briliáns elme, akkor jobb, ha önkezűleg végez magával, mert már azonnal életképtelen? Csak kérdezem, Ön mindenhez ért? Nyilván nem .... bár valószínűleg azt hiszi!

Szóval fenntartom, Ön egy IDIÓTA! Csak egy pillanatra üljön le, nézzen maga elé, és gondolkodjon. Bár hiú remény, mert valószínűleg nincs mivel.

Szóval ki is az elmebeteg? :-))))
A nap híre: A kormány úgy döntött, hogy a gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára további hat hónappal (vagyis valószínűleg 2021. június 30-áig) meghosszabbítják a moratórium lehetőségét. Azaz, ha nem is a teljes lakosságra vonatkozóan, de…..
K. Any 2020.10.03 01:38:43
Én nem politizálok, nem is most akarom elkezdeni. De átolvasva a hozzászólásokat egyértelmű, hogy az a cél, miszerint emberek essenek egymás torkának, megvalósult. Mindenki a másikat hibáztatja, és teljesen mindegy, kinek van igaza. A lényeg, hogy mindenki a másikkal foglalkozik, s a valós téma, valós probléma eltörpül. Haragudhatunk valakire, mert az kell nekünk! Hibáztathatunk valakit, mert az is kell nekünk!

Egyáltalán nem értem, miért kell a másik emberben hibást, s így ellenséget, bűnöst látni? Miért kell ítélkezni? Egy-egy válságért talán egy adott embercsoport a felelős?

Mert aki elítéli a devizahiteleseket, az nyilvánvaló sosem volt abban a helyzetben, hogy megértse őket. Senki nem volt a közelében, aki bajba jutott. Mert akkor megértőbb lenne, átérezné a helyzetet, akkor is, ha nem értene vele egyet, és nyilvánosan biztosan nem ítélne el egy embercsoportot. Mert aki elítéli a devizahiteleseket, az örüljön, hogy ő annyira okos volt, vagy gazdag, vagy csak épp volt hol laknia, hogy nem került ilyen helyzetbe. Hogy még a közelébe sem került annak, hogy ilyen döntést kelljen meghoznia. Örüljön neki, adjon hálát az égnek, hogy ő nem volt rászorulva a hitelre. Sok mindent lehet tenni, de hibáztatni a másikat nem!

Az általánosítás alapvető hiba. Különbséget kellene tenni olyan adósok között, akik valóban csak egy kis élhető lakást, házat szerettek volna, és az persze egy másik kategória, amikor luxus méretű házat, vagy sokadik házat, luxus utazást, vagy épp szórakoztatási cikket vásárolt valaki. De itt mindenkit egy mércével mérnek. Az előbbiek rászoruló, szegény emberek, akik a családjuknak otthont szerettek volna teremteni, míg a másik kategória valóban a felelőtlen, túlzott vágyak teljesülésére irányul.

Azt sem kellene elfelejteni, hogy a devizahiteles válság idején nem pusztán az árfolyam, s kamat elszállása volt a baj. Ez még vállalható kockázat is lehetett volna. Ám rengeteg ember vesztette el az állását, s így ez együtt vált kezelhetetlenné, így ezekkel együtt váltak emberek fizetésképtelenné. A bevétel kiesés miatt nem tudtak sokan törleszteni, nem pusztán azért, mert nőtt a törlesztő részeltek összege.

A mostani válság esetén is a bevétel, a munka elvesztése a nagy probléma. Erre épül minden. Ha nincs bevétel, akkor csúszik ki az emberek lába alól a talaj. Igen, lehet, hogy rossz döntést is hoznak. Sajnos a kilátástalanság nem éppen jó tanácsadó. Ezért viszont nem ítélhetünk el másokat.

Örüljön az a kedves hozzászóló, akinek nem változott a bevétele a járvány idején, s így a moratórium valóban mindegy számára, nem is él vele. Aki viszont elvesztette az állását, annak nagy segítség.

Itt szeretném megjegyezni, hogy azt én sem tudom, hogy a nyugdíjas miért élhet a moratórium lehetőségével? Neki a bevétele nem csökkent, neki minden hónapban biztos a pénze. Nem tartom igazságosnak, de értem, miért volt fontos ez a kormánynak. Ugyanazért, amiért ebben a válságos helyzetben visszahozza a 13. havi nyugdíj intézményét.

Szomorúsággal töltött el e kommentek olvasása. Mindez azt bizonyítja, hogy embereket, embercsoportokat mennyire könnyű egymás torkának ugrasztani. Nem kell sok hozzá, hogy egymásnak essünk. Nem annak van igaza, aki minél hangosabban szidja és vádolja a másikat. Nem az a bátor, aki felelőtlennek kiállt ki másokat.

Mindenki csak szajkózza az igaznak hitt véleményét, ahelyett, hogy valóban figyelnénk a másik mondanivalójára, s belehelyezkednénk a másik élethelyzetébe, akár csak egy pillanatra is. Akkor talán emberségesek lennénk, s belátnánk, hogy valójában mindenkinek igaza van. A saját szemszögéből nézve mindenkinek igaza van.

Megértem a devizahitelest is, és nem hibáztatom őket. Megértem a családos embereket is, akiknek nagyon nehéz lehet most. Mint ahogy megértem a nyugdíjasokat is, hiszen nem ők tehetnek arról, hogy élhetnek a moratórium lehetőségével. És megértem valahol a nem devizahiteleseket is, akik úgy érzik, az ő pénzükből segítenek másoknak. Igen, hiszen minden az adófizetők pénzéből történik. minden kiadást az adófizetők dobnak össze. De ahogy a nem devizahiteles is fizet adót, ugyanúgy a devizahiteles is. Mint ahogy azt sem igazán tudjuk befolyásolni, hogy stadion épüljön a pénzünkből, vagy épp egy iskola.

Mind csak eszköz vagyunk egy nálunk nagyobb "hatalom" kezében. Akár tetszik nekünk egy döntés, akár nem, igazából nem sokat tehetünk ellene. Rá kell döbbennünk, hogy lehet nagy a szánk, akkor is úgy játszanak velünk, ahogy akarnak. (Persze tudom, csinálhatnánk forradalmat, de minek, az szélsőséges gondolkodás lenne, s távol álljon tőlünk!) Egymást bántani pedig nem bátorság, és nem nagy dicsőség.

Szóval igen, szomorúsággal töltött el e sok hozzászólás olvasása.