Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mefe

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közhelyszámba megy, hogy bár a tudományos közmegegyezés szerint a génmódosított élőlények biztonságosak, a lakosság körében éppen az ellenkező hiedelem terjedt el. A huszonegyedik század egyik legégetőbb kérdése, különösen itt Európában, hogy mi ennek az oka és hogyan lehetne a közvéleményt…..
Mefe 2020.09.09 15:14:41
Érdekes a cikk. Remélem nem köveztek meg, ha tudományban és klímaváltozásban erősen hívőként megszólalok a GMO ellenesek táborából. Szóval ez olyan mint az atom, van jó GMO és rossz GMO, mint ahogy van jó atom és van Roszatom.
Viccet félre téve mert ez utóbbi egy teljesen más kérdés: a GMO ellenesek (legalábbis azokból a tudományhívők, ahogy én tudom) nem "a GMO"-tól félnek feltétlenül, hanem a felhasználásától.

Ehhez a cikkhez kapcsolva jó lenne egy körültekintő írás arról is, hogy mennyit ártott természeti környezetünknek (és így az emberiségnek is) a GMO leple alatt bevonuló növényvédelemnek nevezett növény és állat-írtás (azért írom így mert a gyomírtószerek nem csak a gyomokat írtják, mint ahogy a kártevőírtószerek-peszticidek nem csak a kártevőket). Tehát nem elég ha a GMO biztonságos, mert az emberi hülyeség sosem lesz biztonságos - lásd például a maghasadást is sikerült egy immár majd 80 éve fennálló hideg és egyéb hőmérsékletű háborúzásra felhasználni. A GMO mentén is a csatlakozó multi cégek (pl. Monsanto, ma már Bayer) a veszélyesek.

A másik környezettel összefüggő kérdés, hogy a természetes módon (humán beavatkozás nélküli evolúcióval) kialakult növény és állatfajok is invazívvá válhatnak természetes élőhelyüktől messze. Kíváncsi vagyok, hogy a GMO élőlények esetében ez mennyire lehetséges, nyilván valamilyen kockázata lehet. Van-e olyan vizsgálat, ami ennek a lehetőségével foglalkozik? Ha tudtok, az is érdekes lehetne még itt. Bár ez az utóbbi kérdéskör tűnik számomra kevésbé veszélyesnek, az előzőhöz képest. De azért erről a kettőről érdemes beszélni, mielőtt egyöntetűen lehülyéznétek mindenkit, aki lehetőleg inkább nem kérne (sokkal többet) a "GMO"-ból.
Tény, hogy e téren a tájékoztatás minimális, a félretájékoztatás viszont profitorientált cégek által milliárdokkal vezérelt. A tisztán látás esélye, pedig (számomra legalábbis egyelőre) a 0-hoz közelítően csekély.