Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Péter Barnaky

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eremitha A T-34 harckocsi [26.] 2022.06.06 15:33:37
A történelem egyik legfontosabb fejezetében, a második világháborúban  meghatározó szerepet töltött be a szovjet hadsereg, így a Sztálin és Zsukov vezette haderő felszereltsége illetve sikerességének kérdése is döntő tényező, ha a korszakot vizsgáljuk. A vörös Hadsereg győzelme pedig (a Wehrmacht…..
Péter Barnaky 2022.08.01 15:29:33
@Control_: A 70 %-os meghibásodási arány nem azt jelenti, hogy azok nem vettek részt semmilyen harci cselekményben. Ezek általában javítható (és ki is javított) meghibásodások voltak - ugyanúgy, ahogy a német páncélosok esetében is. Érdemes megvizsgálni, milyen bevethetőségi aránnyal dogloztak a német harckocsik! Ugyanakkor a StuG-ok, harckocsik, páncélvadászok és vadászpáncélosok mellett igencsak sok ellenséges harckocsival a páncéltörő ágyúk és a gyalogság végzett. (Maga a cikk meg nagyjából arra is érdemtelen, hogy komolyan vegyük: még mindig ott tart, hogy "Prohorovka mellett július 12-én a német Hermann Hoth 4. páncélos hadseregének és a szovjet Pavel Rotmisztrov 5. gárda-harckocsihadseregének kemény küzdelme során közel 1800-1900 szovjet és maximum 250 - 300 német harckocsi veszett oda." Prohorovkánál kb. maximum 500 szovjet és ettől jóval kevesebb német páncélos harcolt.)
Aki a zirci apátság műemlékkönyvtárában jár, bizonyára észreveszi, hogy az északnyugati mennyezeten levő díszítés az egyik sarokban jelentősen sérült. Ennek az az oka, hogy a könyvtár a második világháborúban súlyosan megrongálódott, a következő cikkben röviden ennek a történetét elevenítjük fel az…..
Sokan állítják, hogy a magyar tenger mélye és a környék földje több Tigris harckocsit rejt, vajon lehetséges ez?..
Péter Barnaky 2020.08.30 12:08:46
@kugi: A képen egy Tiger B (közkeletű nevén Királytigris) látható, nagy valószínűséggel az 501. SS-nehézpáncélos-osztály járműve lehetett (a másik lehetőség az 509. nehézpáncélososztály). Nagyon jó kép, köszönet a megosztásért!

Aki kicsit is utánajárt valaha a Magyarországon bevetett Tiger alakulatoknak, annak egyértelmű, hogy sem Tiger E, sem Tiger B nem kerülhetett a Balatonba (és nagy valószínűséggel más harckocsi sem).
1.) Egyetlen német forrás (hadinapló, jelentés, stb) nem említ ilyesmit;
2.) A Magyarországon bevetett Tiger nehézpáncélosok története szinte darabra levezethető (egyébként a legyártott mennyiséghez képest például Tiger B-ből sok járt nálunk, három nehézpáncélos-osztály, amiből kettő teljes feltöltöttséggel érkezett; Tiger E-ből egyeten század harcolt itt);
3.) 1944-1945 telén Tigerek nem igazán jártak a Balaton közvetlen közelében, amikor mégis, akkor az adott terület német ellenőrzés alatt állt - bármilyen hihetetlen, de e németek nem voltak olyan hülyék, hogy veszni hagyjanak egy ilyen technikát, amint lehetett, megkezdték a műszaki mentést. Amikor olyan jég lehetett a Balatonon, ami elbírt volna egy harckocsit, akkor a tó közelében nem jártak nehézpáncélosok.
4.) Amikor 1945. március 16-án a szovjet csapatok megkezdték a bécsi támadó hadműveletet, és a német-magyar nekiláttak az igazi usgyinak, már sehol nem volt jég, amire rámehettek volna.