Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Judit1152

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ros hásáná, a zsidó időszámítás szerinti újév, az ember teremtésének évfordulója, idén e hét péntek estéjén lépünk át az 5781-es esztendőbe és veszi kezdetét a két napon át tartó ünnep. Ugyan ez a nap az ember teremtésének évfordulója, egy másik jeles bibliai esemény is köthető ehhez Tisré hónap…..
Judit1152 2021.08.07 21:06:07
@Stradivari: talán azért "nem", mert nem olvassa végig
Gematriá, a zsidó számmisztika a héber betűk számértékéből levezett tudomány, melynek segítségével a Tóra, (szűkebb értelemben Mózes öt könyve, tágabb értelemben a teljes Biblia és a hozzá tartozó rabbinikus irodalom és hagyomány, mint a Misna és a Talmud) első olvasatra, de még esetleg alapos…..
Judit1152 2020.11.17 07:39:00
@steery: egyértelmű szimpatikus megfogalmazás
Az apokalipszis (görög szó, jelentése: kinyilvánítás) számos vallásban és ősi kultúrában megjelenő kép, ami rendre a világ végét megelőző pusztulást vízionálja. A koncepciót jelentős részben a keresztény vallás és kultúra tette népszerűvé, de gyökerei ószövetségiek és közel sem biztosan jelentenek…..
Judit1152 2020.10.06 19:21:10
Alábbi hozzászólásom, valószínűleg erősen befolyásolt az imént nézett youtube video lévén...konkrét vonatkozása nincs is a Rabbi fenti írásához, ámde a háromszori akadályoztatáson is túl "valami" itt és most írattattja le velem, azt a jóhiszeműség "hiábavalóságáról" való meglátásom, amely szerint az említett káosz, nem az eljövendő apokalipszis következménye, hanem Ádám (öröksége(?)) Az a pusztulat, amelyet ő túlélt, az a próbatétel, amelyet kiállva azt vis'zatérhetett...míg az utódai, vagyis mi, megbukva azon itt ragadtunk azóta is...úgy hogy a káosz az apokalipszis nem jövőbeli, hanem a kezdetektől jelenlévő és újra és újra megújjuló valami. ...mi az, ami új és újabb erővel támogatja? - véleményem szerint nem az a -negatív meglátás- amivel gondolom a szavaim után jellemezve leszek, hanem a káoszt is jónak látóval egyenrangú optimista látásmód, ami elrejti az igazságot az elől is, aki képes rendet teremteni a káoszban. Igen, féligazságként sem számontartható a véleményem az előtt, aki ismeri az élet szép c filmet....- ámde a film igazsága: a gyermek rendjének a megtartásának az ára az apa élete... szerintem legalább is....egy élet és élet között választani csak a káosz idején helyénvaló, ha levan írva ha nincs. Ha kötekedem vagy szóváteszem, de nem észrevenni -sőt! követendő példaként ember elé állítani azt az életet, ki a törvénnyel szemben nem az elsőszülött fiát hanem .... nevezi meg örököseként - a káoszból való szabadulásunk utjaként- hiábavalóság . Nem úgy, mint Mózes élete, Ki nem sugallatra, hanem úgy mondd-utasításra-felszólításra hagyott örökséget....igen, az én egyetlen mondatom, most méginkább kikívánkozó, még akkor is ha új és újabb youtube videó hatására erősödött meg bennem: ezt az építkezést bekell fejezni-lara333i-gazsága-i
Biztosan sokan látták már, hogy számos ember, zsidó és nem-zsidó, csuklóján piros fonalat, mintegy karkötőt visel. Ha valaki jár Izraelben, gyakran tapasztalhatja, hogy például a Siratófal felé igyekezve majd minden sarkon ül valaki, aki némi adományért cserébe piros fonalat tesz az ember kezére. De…..
Judit1152 2020.09.25 15:04:45
@kewcheg: ....örömteli büszke ember es az ostoba között van 1 kicsi különbség...- még azután is ezt gondolom hogy éppen ez hozta rám a gyászt ☺ (((petefészek nélküli kis fruska irigyelte meg a gyönyörű gyerekeimet.....