Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jobogi

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nívó Zöldségek a faluról 2011.08.23 08:09:00
Bogáncs írta, hogy csináljunk már egy vitahetet a falvakról, mert érdekes téma. Éééén? - kérdeztem vissza. Több éve külföldön élek, haza csak látogatóba megyek, milyen alapon osszam itt az észt a magyar falvakról? De aztán előjöttek az emlékek, mivel falun nevelkedtem,…..
jobogi 2011.08.24 11:18:35
Bocs, szerintem nem jó helyen kapta el a poszt a problémát.

A falvakban nem az a gond, hogy mit termel vagy nem termel a lakos. Az a gond, hogy a kertek egy részét felveri az ember magas burnya és gaz szeméttel keveredve. A patkányok is megjelennek előbb-utóbb. A portán 6-8 munkaképes korú felnőtt és fiatal lakik, évek óta munkanélküli mind, idejük, két kezük lenne rendet tartani, mégis szinte csak annyi ösvényt taposnak az ember magas mocsokban, hogy a ház és kertkapu között járni tudjanak.

Ez a baj nem, hogy a kertultúra mely modern, vagy éppen hagyományos ágát kívánnák megvalósítani.

Először tegyék rendbe a portájukat, a közegészségügyi válsághelyzetet szüntessék meg. Aki eddig sem jut el, és egész falurészek vannak ilyenek, arról hiába vitatkozunk, hogy miként termelhetne leghatékonyabban a kertjében.

Akinek vagyona van, annak azzal kapcsolatosan kötzelezettségei is keletkeznek, egyre szaporodó néprétegek azonban még csak nem is hallottak erről a párszázezer éves tényről. Ha valakinek annyi az összes földi vagyona, hogy van a lábán egy dorcó zokni nélkü, egy klottgatya fehérnemű nélkül, meg egy atlétatrikó, az elmondhatja, hogy nem túl vagyonos ember, de mégis már ezzel a semmivel is köteles okszerűen (célszerűen, a jó gazda gondosságával stb.) gazdálkodni! Ha ráfröccsen a sár a dorcójára akkor tépjen egy marok száraz füvet, és törölje le a sarat ahogy tudja. Már ennyivel is előrébb van, mintha úgy hagyná. Egy kertes ház különösen sok kötelezettséggel jár, mert ha ott rendetlenség van, az az egész környezet életét megkeseríti, mert a leggondosabb szomszéd kertjét is gyommaggal, féreggel, betegségekkel fertőzi, egy teljes utca egészségét pollennel károsítja.

Ha engem egy ilyen szeméttelepen kiraknának egymagam, és semmiféle eszközt, szerszámot, vegyszert, magot nem adnának, garantálom, hogy arra a szemét- és gaztengerre pár hónap múlva már rá lehetne nézni! Mert ha semmim nincs is, két kezem és akaratom a jobbra, az van.

Eső után az ember magas burnyát a felázott földből a két puszta kezemmel is ki tudnám tépni, gúlába rakni, majd ha megszáradt elégetni. A szétszórt szemetet szintén megszárítani, elégetni. Az építési törmelékből kiválogatni ami jobb, abból ha más nem egy kis kerti szalonnasütő már összerakható, a kisebbjéből kis ösvény a szalonnasütőhöz elkészülhet. Ami végképp semmire nem alkalmas, az deponálva később a talaj egyengetésére beásható a föld alá, ahová az ásó már nem ér le. Ha vályog, az visszatér az anyatermészethez, ha egyéb törmelék, az később kis kert alapja lehet, belvizes területen direkt jó, ha elszivágárogatatja a pangó nedvességet.

Ha látnák az utcában az emberek az igyekezetemet, hogy a két puszta kezemmel is csinálom, garantáltan lenne jó utcabeli, aki nekem adna egy régi rosszabb sarlót, mert neki már van új, meg egyébként is már azt sem használja, mert motoroskaszával tartja rendben az árkot. A gaz helyén sarjadozó fű azzal már rendeben tartható.

Olyan idős néni is van bármelyik utcában aki szívesen ad virágmagot, azt el lehet szórni, de tök, cukkini, paradicsom miegyéb magja is akadna, meg jótanács, hogyan kell gondozni. Idős parasztemberek még ma is ültetnek magról gyümölcsöt. Szilva, de még őszibarack is kinő magból is. Nem olyan menő, mint a Stark meg a többi legújabb, legdivatosabb fránciá nemesítése, de akinek semmije sincs, annak ezzel is több lesz. A legtöbb régi portán kút is van, egy kis műanyag vödör kettőszázötven forint, ha egész nap munka nélkül otthon ülnék (mondjuk otthon, nem a kocsmában) akkor ráérnék kézzel vizet húzni, locsolgatni. Ahhoz nem kell sem sokezerforintos szivattyú motor, se villanyáram, sem milliós komputeres automata öntöző rendszer. Aki évek óta munkanélküli, annak nem igaz, hogy nincs ideje erre. A kerítést meg lehet támogatni, foltozni akár ideiglenesen, tüsskés ággla is. A szögesdrót drága, a kutyát etetni kell, de mit gondolunk miért aludtak a módos parasztemberek is évszázadokon keresztül majd egész évben a verandán, legények a pajtában? Vigyázták a jószágot. Én nem azt mondom, hogy térjünk vissza a középkorba, de azt mondom, hogy akinek nincs pénze az ne urizáljon, oszt ha ultrahangos videómegfigyelő rendszerre nem futja, akkor már nem is kell dolgozni, meg próbálkozni. De bizony kell, kötelező, még a jég hátán is.

A semnmiből már pár hónap után a puszta őserdő helyén elkezdene egy kis édenkert virágozni. Azután mindenki a maga környezetének, adottságainak megfelelően eldöntheti, hogy gyepesít, gyümölcsöt, kapásnövényt, vagy díszkertet csinál, de az első, hogy rendben legyen a porta. Eddig nem jutnak el százezrek, ez a baj, nem, hogy a kertkultúra mely ágát-bogát válasszuk.

Idő kell, két munkás kéz kell, meg akarat kell. Ebben az országban milliónyi embernek van két keze, meg rengeteg ideje, csak akarata nincs egy csöpp sem a jobbra.
jobogi 2011.08.24 13:44:33
@Ica a fekete cica:

Nemakarásnak nyögés a vége.

Aki megyen halad, aki szarik marad., :-)
Egyre inkább erősödik bennem az az érzés, hogy kell, hogy létezzen egy párhuzamos univerzum a mienkkel. Mi más logikus magyarázat létezne ezekre az emailekre?..
Zseniális naiv ügyfelet talált EK a méltatlanul keveset linkolt Étteremblogon, akik amiatt panaszkodtak, hogy rövidgatyában és papucsban nem engedték őket az ötcsillagos Villa Medici éttermébe. Átkopiztam az egészet, mert annyia vicces: "A hétvégén 2008. 08 16.-án…..
Persze az RTL Klubnak is foglalkoznia kell az olimpiával, még ha mozgóképeket legfeljebb a stadion kijáratánál sült sertéstüdőt kínáló árusokról tudnak is csak mutatni, de De Vitray Tamás akkor is olyan az RTL Klub hírstúdiójában, mint egy ottfelejtett Skoda-féltengely az Én,…..