Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Congeria

0 bejegyzést írt és 321 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajónapló Kedd. 2023.01.10 12:41:43
Emlékezetblog második fejezet.   Furcsát teszek most. (Először is indítsd el a YouTube felvételt, zenés lesz a blog!) Nagyon szeretem Leoncavallo "Bajazzók" operáját és benne legjobban nem a "nagyáriát", hanem a prológot. Amiben bejön egy bohóc és elmondja a drámai cselekmény előzetesét. Ahhoz,…..
Vajon tényleg sokat isznak a hallgatag norvégok? És ha igen, akkor az az üveggyártás hiányosságaira vagy a fjordokra vezethető vissza? Ilyen életbevágóan fontos kérdéseket feszeget Mr.Tellinghovon posztja. Vigyázat, a poszthoz némi humorérzék nem árt. Az oslói Aker Brygge..
Congeria 2023.01.03 09:20:44
@fhdgy:

Ezt konstatáltuk.
Congeria 2023.01.04 08:59:04
@fhdgy:

Akkor a Telex ferdített, én azt olvastam, hogy a ravatalnál volt. Ez megelőzi a temetést. Ez nem tűnt fel a mindent tudó eszednek?
Congeria 2023.01.09 00:17:15
@Mr.Tellinghovon:

BC egészen különleges microclimájú. A tengerparton jóval enyhébb, de már 200-300 km-rel befelé teljesen szárazföldi az éghajlat.

Én majdnem az US határon lakom, sízni, szörfölni és golfozni egy nap lehet annak, aki erre vágyik.

A fekete medvék nagyon elszaporodtak, a lakóházak egyre inkább nyomulnak fel az ő birodalmukba, a hegyekbe, a vadonba, kiszorítva őket. Rájárnak a szemétre és a madáretetőkre. Mi egy nagy, u.n. városi erdő mellett lakunk, az erdő szélén végig feketeszeder nő, arra járnak rá, de ha az nincs, ledöntik a mi madáretetőnket, próbálják a kukákat.

Jegesmedvéért valóban északabbra kell menni. Sokkal.
Idén sem szakadt meg az immár lassan évtizedes hagyomány, azaz idén is megmutattátok, hogyan karácsonyoztok szerte a nagyvilágban. Ez idén olyannyira igaz, hogy egészen pontosan két tucat országot járunk be, köztük olyan egészen egzotikus helyekre is eljutunk veletek, mint Panama, Chile, Japán vagy…..
Congeria 2023.01.01 03:09:37
@Mr.Tellinghovon: @SzZoole:

Most magyarázkodnom kell, megint túl gyorsan és röviden reagáltam.
Tellinghovon szövegében az elírt szóról jutott eszembe ez a régi eset és az, hogy valóban, milyen fontos a pontos betű.
Congeria 2023.01.01 03:47:48
@P.Elliot:

Úgy látszik, a sütés az öreg nénik specialitása. Anyósomnak volt az ismeretsége, két öreg néni, testvérek, ők havonta egy hetet szántak az aprósütemények készítésére. Nem csak gyönyörű, hanem csodálatosan finom, valóban egy falatra bekapható linzer, zserbó, stb.... volt, de előre meg kellett rendelni az éppen esedékes összeállítást.

Külön kiemelem kedvenc barátnőmet, pótmamámat, mindannyiunk pótmamáját, Irmuskát, aki még nagy betegen is nekiállt Karácsony előtt hetekkel gyártani a gyönyörű, finom aprósüteményeket, bejglit, tortákat. Olyan mézes vagy mogyorós puszedlit azóta sem tudok csinálni. Pedig nem is vagyok édesszájú.
Gyöngyi (aki korábban írt már nekünk) immár harmadik lisszaboni karácsonyára készül. Az elmúlt évek senkinek sem voltak könnyűek, így neki sem. Munkahelyváltások, bizonytalanság, ugyanakkor nagyszerű magánélet és nyugalom – ezek jellemezték az elmúlt évét, aminél „csak rosszabb ne legyen”. A…..
Hajónapló Csütörtök. 2022.12.22 11:27:36
Hosszabbodnak a napok! Mondjuk még nem tűnt fel, de miután tegnap volt a téli napforduló, ma már egy perccel korában kelt a nap. Kiolvadt a Duna. Három napja még összefüggő jég fedte a víztükröt, mára már csak a part mentén van jég. Pedig nézzétek milyen gyönyörű sima volt a jég! Szélcsendben…..
András nem ment el Magyarországról, a testvére és annak családja viszont igen. A mai történet arról szól, hogyan látja egy otthonmaradó az országot elhagyó családtagjait, akiknek ráadásul ők azt utolsó kapocs egyike...
Congeria 2022.12.14 05:16:04
45 év angol nyelvterületű helyeken élve, nagyon sok hasonló "magyarral " találkoztam. Nem tudom, mi inditja őket az ilyen viselkedésre.

Mi a szabadság miatt hagytuk el a Kádár rendszert, az átkosat, nem Magyarországot, ami örökké a hazánk marad. Mivel a rendszer elitélt minket, 10 évig nem mehettünk haza még látogatóba sem. Mire ez letelt, az életünk itt úgy alakult, hogy ezt választottuk. Évente látogattunk haza, volt, hogy kétszer is. Számtalan levél, telefonbeszélgetés tartotta a kapcsolatot.

Most a másik oldalról, aki otthagyta a családot. Mindkettőnk édesapja eddigre meghalt, édesanyák és testvérek maradtak. Egyik testvérem csak kanadai cuccokban járt, annyit vittem neki minden évben. A pármai sonkától a füstölt lazacig, kerti felszerelések, amit csak kértek, mindent vittünk. Egyik testvérem volt itt nálunk hetekig. A másiknak a kamasz fia töltött itt egy egész nyarat, legkülönbözőbb sportokra fizettük be, hordtuk az edzésekre, versenyekre. Tanulta az angol nyelvet, ami megalapozta későbbi pályafutását.
Nagyobb összegekkel támogattuk édesanyánkat, amikor ellátásra szorult, fizettük a részünket. Szerencsére, ez sokáig tartott, 101 évesen hagyott itt minket. A legszomorúbb az, amikor valaki elveszett számodra, nincs kit kérdezni, vele megosztani gondolataidat. Akár milyen idős vagyok, ez a fájdalom nem múlik.

Aktív, dolgozó koromban nem települtem volna vissza Magyarországra a szakterületemen lévő viszonyok miatt, nyugdíjas korunkban szívesen töltöttünk volna otthon több időt. Az késői unoka megérkezése ezt hetekre redukálta, nem akartuk elszalasztani a fejlődésének pillanatait.

Nem jártunk se orvoshoz, fogorvoshoz, patikába, csak a fodrászhoz,
bevallom.

Aztán a Covid mindennek beadott. Most már nem vállalkozunk ilyen hosszú repülőútra, az ottani család, már aki számított, nincs, az itteni meg a mindenünk, ezt nem hagyjuk el.

Az otthon maradt testvéreim mindenből kiforgattak. Szüleim hagyatékát mind széthordták, a végrendeletben fiamra hagyott ritka könyv "eltűnt", semmi emléket, tárgyat nem hagytak számunkra, a mi otthon maradt antik bútorainkat, porcelán készleteinket, iparművész kerámiákat mind elzárták, nem jutottunk hozzá. Úgy hagytuk.

Amikor az egyetlen ingatlanunkat is át akarták játszani, akkor megelégeltük.

Minden nap az otthoni hírekkel kezdem, aggódunk a hallottak miatt, a mi régi világunk elveszett, az új élet meg idegen számunkra.

Magyarország az örök, innen a távolból tudjuk csak imádni, fájó szívvel. Mindig büszkén vallottam magam magyarnak.
Congeria 2022.12.18 23:20:44
@Golf2:

Re: orvosok magánpraxisa
Csak szép csendben elmondom, hogy Kanadában mindenki az államnak dolgozik, NINCS MAGÁNPRAXIS !
Határátkelő Kalifornia két arca 2022.12.01 06:30:00
Kaliforniáról a legtöbbünknek alighanem a napsütés, Los Angeles és persze Hollywood jut az eszünkbe, pedig az amerikai állam ennél sokkal izgalmasabb hely. Történelmének akadnak fényes és büszkeségre kevésbé okot adó lapjai – ezeket is felidézi Susan posztja...
Congeria 2022.12.14 01:10:39
@dikusz.:

A te írásodból ismerem, hallottam először erről, azt hiszem.
Congeria 2022.12.14 01:14:52
@Mr.Tellinghovon:

Itt mangalica ként említik. Néhány tenyésztő kezdte csak el, nagyon nehéz hozzájutni.
Congeria 2022.12.14 13:26:19
@FutureFry:

Köszönöm az ismertetést.

Itt a legközelebbi tenyésztő Albertában van, Calgary környékén.

A menyemnek lenne lehetősége disznó tartásra, érdeklődtünk is, kb. 2500 CAD egy pár, fiú-lány kismalac. De biztos, hogy azt nem ennénk meg. Voltak kacsáik, amiket elengedtek az ott folyó patakban, sajnálták levágni. A kis tyúkokat felszedte az ott fészkelő sas, bár azok sokáig adtak tojást. A pet-nek vett potbelly malacnak még fiút is vettek, aztán mindent elajándékoztak, a kicsi malacokat is, azokat sem ettük volna meg. Most volt egy szerencsés húzása,
vett 6 borjút májusban, ott legeltették, novemberben eladott 5-t, csinált profitot, egyet maguknak vágattak le. A 8-12 kecske meg eszi a gazt és szaporodik, azokat is eladja.

Nekem is volt egy jó húzásom, van itt is egy spanyol cég spanyol árut tartanak, q.va drága. A makkoztatott hátsó sonkából 35 érkezik egész Canadába, a 7-8 kg kerül 2 500 CAD. Igaz, adnak hozzá állványt és szeletelő kést. Én szerényebb voltam, fél első sonka állvánnyal és késsel 425 CAD, 3-4 kg. Nagy csonttal. Chorizo szalámi 45-55 dkg került 42 CAD. Természetes, hogy ez mind ajándéknak, de kóstolni azért fogjuk. Ez egy nagyon proccos cég, remélem jó lesz a cucc.

Az olasz pármait gyakran vesszük, van itt készített meg importált is.
Egyéb sonkát (prágai) csak a macskának veszünk, számunkra ehetetlen. Hát ezért is állok neki nyolcvan felett sonkát-kolbász csinálni még mindig, minden évben. Ez viszont se nem mangalica, de még csak hízott disznó sem, csak olyan bolti vett hús.
Egyre gyakrabban van olyan érzésünk, mintha Magyarország (vagy legalábbis az ország egy nagy része) lassan teljesen más valóságba csúszna át, mint Európa többi része. Mintha lassan már azok is elfogadnák az egyébként normálisnak nehezen nevezhető jelenségeket, akik nem értenek egyet az…..
Congeria 2022.12.02 03:22:47
@Mr.Tellinghovon: @nyuszigonosz:

A pikanteria a szlovák sálban az, hogy Slovákia tartalmazza a Nagy -magyarországtól elvett területeket, tehát Orbán sálján is szerepeltek.
Congeria 2022.12.02 03:39:41
@SzZoole:

A Buckingham -Palace sztárja itt is szerepelt a tv hirekben, igaz, szépen kiöltöztetve fehérbe, új frizurával beszélt az őt ért terrorról. Ezzel kapcsolatban mindjárt elsírták a Harry-Meghánt ért rasszista bánásmódot is.
Nincs kétség, hogy honnan ered a hír felkapása és finanszírozása világszerte.
Congeria 2022.12.02 11:06:48
@Mr.Tellinghovon: @SzZoole:

Jó védekezés a támadás, vagy a szarkasztikus viselkedés, jobb mint beismerni, hogy ócska tolvajok voltak. Védik a zsákmányukat.
Az ember hajlamos azt gondolni (és ilyen háború, Covid és infláció sújtotta időkben voltaképpen érthetően), hogy mennyi nehézséggel kell szembenéznie az életben. Talán ezért is érdemes néha visszafelé is nézni, hogy kiderüljön, micsoda tragédiákkal kellett régebben megharcolni. Mint például Thomas…..
Congeria 2022.11.15 18:55:18
@P.Elliot:

Tudom, hogy úgy van, ahogy mondod. Feléd éppen ezért felvilágosítási szándékkal küldtem. Én el-elolvasok magyar újságcikkeket, éppen azért, hogy valami ismeretem legyen az ottani életről.
Congeria 2022.11.15 22:51:00
@fhdgy:

A viccek, amit küldtél, ősrégiek, mi az átkosban, a Kádár -szovjet uralom alatt mondtunk hasonlókat.
Hajónapló Vasárnap. 2022.11.13 09:14:30
Ott tartottam, hogy közelről hallgattuk az ügyvéd és az ügyész párbeszédét... már aki hallgatta, ezesetben J, mert én egyik fülemre nagyjából süket vagyok mint az ágyú, a másikra meg rosszul hallok. Előrebocsájtom, nekem nagyon nem tetszett a dolog, azt gondoltam, hogy itt nyíltszíni mutyizás…..
Mióta a határátkelés igazán beindult (mondjuk nagyjából a 2010-es évek elejétől), állandóan azt hallottuk, írtuk, hogy ugyan a fizetések jóval magasabbak Európa nyugati felében, de az árak is azok. Nos, úgy tűnik, 2022 őszére ez már nem feltétlenül igaz. Egy croissant ebben a holland…..
Congeria 2022.10.28 01:51:06
@M. Péter: @P.Elliot:

Errefelé a nagy indiai közösség főleg a punjab régióból ered, generációkra nyúlnak vissza. A fatelepek, fafeldolgozásban, építőiparban, a taxi szolgáltatásban, druggal kapcsolatban lehet látni a nevüket. Gang kapcsolatok, gang háborúk a sok gyilkolással.
Az alacsony képzettségűek a zöldség-gyümölcs szedésben dominálnak.

Az orvos-ügyvéd-gyógyszerész hivatást itt az ázsiai, kinai-koreai eredetű veszi át. A drug és prostitúcióban szintén ők, a vietnámi eredetűekkel együtt. A nevek után itélve.
Congeria 2022.10.29 03:35:11
@P.Elliot:
A kiváló magyar focisták külföldi clubokban játszanak, azok meg tudják őket fizetni. Tanulni és fejlődni is tudnak ott. Amikor a magyar válogatott csapat játszik, akkor viszont hazajönnek a magyar mezt felhúzni és igen sikeresek.

BTW, hogyan tudsz computerezni, gépelni egy csuklóval?
Congeria 2022.10.29 05:22:44
@P.Elliot:

Nem "jelentős", hanem nemzetközi mérkőzések, pl. világbajnokság, európai bajnokság, olimpia. Magyarországot képviselik. Nemzetek csapatai játszanak egymás ellen.

Én nem szoktam nézni semmilyen meccset, nagyon izgulós vagyok. A fiaim sportoló korukban még az úszóversenyeket végig izgultam, de a vizilabdát már nem tudtam.
Ez az ismeret csak rám ragadt. Tévedhetek.
Miközben Magyarországon tiltakozásokkal indult el az új tanév, a helyzet más országokban is problémás. Például Hollandiában, ahol Vera beszámolója szerint komoly gondokat okoz a tanárhiány...
Congeria 2022.10.17 01:00:20
@fhdgy:

A magyar arborétikumokban nagyon szép japán juharokat lehet látni, most érdemes beütemezni egy kirándulást.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy világszerte tízmilliók követik figyelemmel mindazt, ami az Egyesült Királyságban II. Erzsébet halála óta történik. Az események sora sok mindent elárul nem csak az országról, de saját magunkról is...
Gabi több mint egy évtizede él Angliában, ahol igazán alulról küzdötte fel magát, hiszen takarítóként kezdett. Aztán teljesült az álma, amiről kiderült, mégsem az, hogy végül vegyen egy nagy levegőt és megtalálja a hivatását...
Congeria 2022.09.15 00:52:59
@Csodabogár:
Hétfőn nálunk is nemzeti ünnep lesz, Trudeau szerint, aki elrendelte, hogy tudjanak az emberek gyászolni. Miért kell ehhez egy nap? Eddig nem gyászoltak? Mi pénzbe kerül ez az országnak?
Congeria 2022.09.15 07:32:28
@P.Elliot:

Persze, hogy respektálják, hiszen a mi királynőnk is volt, Kanada még mindig annak a gyarmatbirodalomnak a tagja. Itt régóta követik a hagyományokat.
Talán amerikai létedre nem érted meg, hogy mit mondtam, bár Csodabogárnak küldött válaszodban egyetértesz vele, ami az én véleményem is volt.
Más dolog kiadni pénzt valamiért vagy kidobni.
Aki akart gyászolni, az gyászolt már, amikor meghalt a királynő, nem kell a TV-n látni a koporsót. Más, aki ott él és személyesen, fizikailag akar elbúcsúzni.
Szerintem.
Egy Egyesült Államok méretű országban mindenféle furcsaságok és mániák előfordulnak, így aztán P. Elliotnak volt miből szemezgetni. Pláne, hogy a furcsaságokból (legyen az autójába szerelmes férfi, vagy egy sajátos időutazás) előszeretettel készül sokszor tévéműsor is...
Congeria 2022.08.20 12:07:12
@Csodabogár:
Az egészségügy világszerte probléma. Európában a gazdag országok elszippantják a szegényebbek által sok-sok pénzen képzett diplomásaikat, szakembereiket, még jobban kizsigerelve őket. És ha így is kevés orvos van náluk (Német o, Svéd, Svajc ), akkor mi lenne a Közép Európaiknál ?
Magyarországon mindig probléma volt, akkor is, amikor megalázóan alulfizetettek voltak az orvosok, rákényszerítve őket a paraszolvencia elfogadására. Ezt főleg az osztályvezető főorvos kapta meg, vagy szülészek esetében maguk az orvosok, nagyon nagy különbséget teremtve megélhetésük nívójában.

Kanada, BC. Egyre több orvos adja fel a prakszisát, zárja be a rendelőjét. Ezrek jutnak olyan helyzetbe, hogy nincs családi orvosuk aki felírná a gyógyszert, elküldené szakorvoshoz, így arra kényszerítvén őket, hogy több órás autó útra menjenek más településre, vagy pl. Vancouverben órákat várjanak a nyitott, walk-in klinikokban, ahová ha sorra kerülnek, csak EGY problémával állhatnak elő. Esetleg bemennek a kórházba, emergency-be, ahol fél-egy nap várakozás után talán ellátják őket. Vagy nem. Pár hónapja több mint 24 óra várakozás után egy hordágyon lévő beteg inkább meghalt.
Mivel az orvosi ellátás "ingyenes" (mindenkinek kell fizetni évi megszabott összeget), a privet praktis törvénytelen, nem megengedett, nehogy a gazdagabbak jobb ellátásban részesüljenek. A pénzedet költheted dohányra, italra, drogra vagy elutazhatsz egy másik országba meggyógyulni.

Nekem van családi orvosom, akivel, ha csinálok appointmentet on-line, akkor pár nap múlva felhív, megbeszéljük a labor leleteimet. Minden mást én csinálok. Vérnyomás mérés, gyógyszer változtatás.
Congeria 2022.08.21 13:21:04
@P.Elliot:

Jól értelmezted, nincs magán rendelő. Van olyan szolgáltatás, amiért az állam nem fizet, pl. plastic surgery, azt az egyének fizetik. Ha viszont rákos elváltozást távolítanak el, az ingyenes. Fiamnak visszér műtét kellett volna, 3 év a várólistán. Egy orvos megvette a lézer készüléket, megtanulta a műveletet, 3 000 $ került az operáció, de azonnal csinálta.
Congeria 2022.08.21 17:21:13
@P.Elliot:

Ne csodálkozz, Venezuela szocialista állam.
Hagyományosan az év ezen szakaszában rendezik meg a Bayreuthi Ünnepi Játékokat, ami a komolyzene egyik kiemelkedő eseménye, elsősorban persze a Wagner-rajongók számára. Közéjük tartozik Csodabogár is, aki szerencsére (és többetek kérésére) megírta élményeit is...
Congeria 2022.08.04 11:39:33
@P.Elliot:
@fhdgy:

Nem minden ország olyan szerencsés, hogy a miniszterelnöküknek még szivárványos zoknija is legyen, amit büszkén mutogat a nemzetközi nagyagyak összezuttyanásán.
Svájc sokak számára tűnhet vonzónak és méltán, hiszen a magas életszínvonal és a nyugalom igazán attraktív dolog. Más kérdés, hogy (mint mindenhol) a svájci életnek is akadnak hátulütői. Ezekből szedett össze Anna néhányat...
Congeria 2022.07.28 04:54:13
@P.Elliot:

De jót nevettem ötleteden! Keményfejű vagyok, meg se kottyant.

Nálunk csak most ütött be a meleg, 24-28C, gyönyörű nyár.
Congeria 2022.07.29 11:17:00
@Golf2:

Így igaz!
Congeria 2022.07.30 10:57:40
@P.Elliot:

Van aki a saját életét akarja élni, néhány kedves ismerős OK, de nem akarja mindenkinek az élettörténetét ismerni, problémáiról vagy nyavalygásairól hallani. Drága számára az idő, sok könyvet kell még elolvasni, sok muzsikát hallgatni. A kertben elintézni amit kell, hobby projekteket megcsinálni. Nem a TV előtt ül, mert ha már ülni sem tud, fekve olvas. Barátokkal telefonon értekezni, új ételeket, recepteket kipróbálni. Elégedett magával, az életével, nem kellenek mások ehhez.

Izgalmas, szines életünk volt, a fél világon mozogtunk, nagyon sok kedves ismerősre tettünk szert. Nem ragaszkodtunk görcsösen hozzájuk. A kissebb, meghitt összejöveteleket szerettük, életemben egyszer voltunk csoportos utazáson.
Ha valaki leül mellém a parkban és beszélgetni akar, szívesen belekapcsolódok, de nem vagyok kíváncsi véleményéről a politikáról, vallásról, sexről, és a saját nagyszerűségéről, többek között.
Egész életemben tanultam, most is, de megválogatom, hogy kitől akarok.
Hajónapló Csütörtök. 2022.07.21 15:28:18
Tényleg jó meleg van. Bár én aránylag elég jól bírom, az imént elbicikliztem a "városba" a patikába, mert fogytán a gyógyszerem, meg beugrottam a Lidlbe kenyérért, péksüteményért, J-nek a csajos újságokért. Ő nehezebben bírja a hőséget, én kicsit izzadok, de különösebben nincs vele bajom. De a város…..
Hajónapló Kedd. 2022.07.18 17:49:38
Nem mondtam még miért utálok autót szerelni. A kisebbik ok, hogy az ember összekoszolja magát. De ez még nem lenne baj. De nem lehet az ember soha biztos a dolgában. Nehogy azt hidd, hogy a profi szerelők azok! Őnekik is csak tippjeik vannak egy olyan hibára ami ránézésre nem mutatja magát azonnal.…..
Congeria 2022.07.19 11:28:14
Hajónapló Szerda. 2022.06.29 08:51:52
Hurrá nyaralunk!  Ez amúgy egy film címe volt ifjúkoromban (fogalmam sincs miről szólt, mert szovjet filmeket csak akkor néztem meg, ha kötelező volt, pedig lehet nem is volt rossz film, most belenéztem itt https://videa.hu/videok/film-animacio/hurra-nyaralunk-1964.-vigjatek-ijbnV9NpiIkGiLob), most…..
Bizonyára jó páran akadtok, akik emlékeztek a Magyarországon A farm, ahol élünk címmel bemutatott sorozatra. Az Egyesült Államokban a hetvenes évek közepétől kilenc éven át futott, Magyarországon az ezredforduló előtt adta le valamelyik kereskedelmi csatorna. Nos, P. Elliot (aki szerint a sorozat…..
Congeria 2022.06.26 05:17:16
@P.Elliot:

Mi az, hogy nem lehet megkóstolni? Itt degeszre tömheted magad szedés közben, legyen az áfonya, málna, eper, akármi.

Nagyon vacak, hideg tavaszunk volt, nem ment 12-14 C fölé és most ránk zúdult a meleg, 28 C, most vettük az első helyi epret. Az áfonya később jön, de azt a menyem egyik unokatestvérének a farmjáról kapunk, 40 lb-t minden évben, azt mind lefagyasztjuk. Étkezésre folyamatosan vásárolunk, ameddig tart a szezon.

Egy fiatal fekete medve tegnap du. 2 körül mászott be a kertünkbe, ledöntötte a madáretetőt, leszedte a tartót és lakmározott. Nagy kiabálás és cipődobálás után elment. Az etetőt féltettem, nehogy elvigye, nemrég vettük, 140$ volt, mókus biztos. A macskánk még ma is be van sz"rva, alig mer kimenni.
Ez un. városi medve volt, hatalmas erdős park van errefelé, onnan vezet le a szakadékban folyó patakocska, itt mellettünk megy le a föld alá és le a tengerbe. Szeder és egyéb bogyós bokrok szegélyezik, arra jönnek a medvék, de a hideg miatt még csak nem is virágzott. Valamit kell enniük!

,
Congeria 2022.06.27 04:35:24
@P.Elliot:

Azért te is tudod mi a különbség a természet közelében vagy a városi gettóban élni.

Ahogy nem menek a száguldó autók elé az emberek, úgy kell respektálni az állatokat is. Az Alaszkában gyakori, de itt Canadában is, a grizzly medve, na azt nem szeretném szomszédomnak. Mint ahogy nem szeretnék az anyamedve és bocsaiba beleszaladni a séta közben. Ilyen szituációban a városi medve is veszélyes. De ők megtanultak emberek közelében élni. Amikor kertről kertre járnak a szeder után, akkor bentről figyeljük őket. Én is csak az etetőmet féltettem és dobtam cipőt hozzá tisztes távolságból. Ők éltek itt előbb.
Hajónapló Kedd. 2022.06.21 08:30:51
Tegnapelőtt leszedtük a maradék cseresznyét, ami csak a négy hadrafogható létrával elérhető volt.  Ezzel jóindulatú becsléssel a hatalmas fa teljes termésének mondjuk a 10-15 százalékát sikerült a magunk számára hasznosítani. A többi a rigóké. A szedést nem lehetett tovább halogatni, mert az érés…..
Congeria 2022.06.26 04:34:01
@A Tengerész:

Megszámoltam, 11 porcelán/kerámia/cserép teáskannám van a nyitott konyhapolcon, azokat látom állandóan,de a kötelező napi teámat csak egy bizonyosban készítjük el. Az extra nagy méretű teáscsésze is csak az igazi és a mellette lévő saját munkám, porcelán japán stílusú "bowl", amibe a tea harmadát mindjárt átöntöm, hogy iható hőmérsékletű legyen.

Ilyen korban már lehetnek heppjeink.

Sajnálom a tányérodat!
Időről időre felmerülnek ötletek Magyarországon (is) arra, miként lehetne hazacsábítani a külföldön élőket. Ezek között akadnak már eleve bukásgyanús elképzelések (talán emlékeztek még a „legendás” Gyere haza, fiatal fantázianevű programra), most a Magyar Nemzeti Bank (mi más...) állt elő egy…..
Congeria 2022.06.08 12:27:08
@fhdgy:
Értelmesebbnek ismertelek meg, minthogy komolyan vegyem ezt a félelmedet.
Na és mi a helyzet az US "királyi családjaival"? Biden, Clinton, stb...
Congeria 2022.06.08 13:58:38
@fhdgy:

Ahogy a történelmet nézem, nem nagyon rajongtak Magyarországért az európai népek, országok. Ha vinni, rabolni lehetett, azt igen. Most még a maradék is kéne. Nézz túl az Orbán gyűlöleteden.
Congeria 2022.06.08 21:22:41
@Csodabogár:

Engem elfogulttá tesz Magyarország iránt érzett szeretetem és féltésem, azzal a ténnyel keverve, hogy nem élem át a problémákat.
Nincs olyan ország, ahol elégedettek lennének a politikusok vagy a kormány munkájával.

BTW, elképesztő, hogy mit engednek meg egyes politikusok maguknak.

A királyi családok úgy kerültek szóba, hogy egy 4 éves élénk gyerek viselkedése miatt bódult fel az internet és szólták meg az angol királyi családot! Pedig van ott másvalaki/valakik akit jobban lehetne/kéne.
Hajónapló Kedd. 2022.05.31 17:03:52
Valamit rosszul csináltam, talán erőltettem a ki-be kapaszkodást a Tequilára Amapola deckjéről, vagy az is lehet hideg volt éjszaka, kitakarództam és nem vetem észre, mindenesetre piszokul fáj a hátam a bal lapockám alatt, alig tudok mozogni, még a köhögés, ásítás, de a fejem elfordítása is fáj. Azt…..