Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabo Pali

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudom, másoknak kész válaszaik vannak olyasmire, amiről keveset vagy semmit se tudnak, vagy amiről tudhatnának, de arra sem emlékeznek. Nekem nincs. Akart a fene erről írni, de az emlékezetkieséses magyar közéletben muszáj. Felőlem mindenki azt gondol a történetről, amit akar, de pusztán a…..
Szabo Pali 2020.07.31 00:16:45
@Nancsibacsi: "Ne akadj fenn a szóhasználaton: ha egy cég reklámot akar költeni ONLINE, akkor neki aztán kurvára mindegy hogy médiumon, médián, vagy apjafaszán költi el, csak az online legyen. A youtube és a facebook elvitte a magyar online reklámköltés 75-80 százalékát. Ennyivel kisebb lett a torta, amiből hiába részesül piacvezetőként az index: ez akkor is KEVÉS. Erre az Index az elmúlt 10 évben nem reagált SEMMIT." -- de fennakadok, mert amit allitottal, semmi ertelme. es meg ha ki is cserelem a "media" es a "medium" szavakat, akkor sincs ertelme, mert te az almat hasonlitod a kortehez. ha az Index letjogosultsagarol vitazunk akar tarsadalmi (demokratikus), akar gazdasagi (piaci) dimenzioban, akkor bizony az Indexet ne globalis platformokhoz hasonlitsd (pl. Youtube-hoz), mivel nem is egy kategoria (olyan, mint jarokat hasonlitani forma-1 autokhoz), hanem a piaci vetelytarsakhoz, mint pl. az Origo. csak ugye akkor be kene latnod, hogy mennyire torz es hazug ez az egesz rendszer, es az allaspontod is vedhetetlenne valik. ertem en, hogy a legegyszerubb piaci folyamatok moge rejteni a NER beavatkozasat, de meg mindig atlatszo. az Index onmagaban nem diszponal a hirdetesek felett. azt a ceget vasarolta fel a NER, es azon keresztul kezdte el szorongatni egzisztencialisan az Index-et. majd cinikus modon a gazdasagi nehezsegekre hivatkozva tavolitottak el a kenyelmetlen foszerkesztot. mindezt ugy, hogy a szerkesztoseg, ami a sajat hataskorebe tartozik, a leheto legjobban teljesitette, hiszen ok csak es kizarolag a tartalomert felelosek, nem a hirdetesekert, a tartalom viszont az orszag legolvasottabb mediumat eredmenyezte. szoval meg mindig nincs semmi ertelme a Fidesz narrativajanak, amit te itt papagajkent bofogsz vissza (ertelmetlenul).

"Nyilván nem, mert vannak közszolgáltatások, amiknek nem kell profitosnak lennie. De ahogy egy rendőrtől elvárja a mindenkori kormány hogy ne lázadjon ellene, úgy egy kormány által támogatott médiától is elvárhatja a mindenkori kormány, hogy az se lázadjon ellene. Az index erre a címre nem pályázhatott, csak 2010 előtt. Az indexnek igénybe kellett volna venni a pártja - régen szdsz, mostanában momentum - pénzcsatornáit, és akkor fennmaradhatott volna, amíg ezek a csapok fennmaradnak. A politikai újságírás már csak ilyen üzlet." -- latom a nezopontjaink differenciaja elemibb, mint eddig hittem. szoval szerinted a kormany/allam altal (is) finanszirozott (megjegyzem, hogy az Index soha nem volt kormanyzatilag vagy allamilag finanszirozva, csak a kormany centralizalt es valosaghajlito propagandaja) mediumoknak az a feladata, hogy ne kritizalja a kormanyt/allamot? huha... arra azert emlekeztetnelek, hogy a media elsodleges (mar az okorban felismert) szerepe a hatalmi kontroll. egy fuggetlen media MINDIG kritikus a hatalommal szemben (ami nem jelenti azt, hogy az esetlegesen pozitiv dolgokrol ne irna, es azt sem, hogy az ellenzek negativumairol hallgatna). az Index ezeket mind teljesitette. kritikus volt a kormannyal es az ellenzekkel szemben is, es a kormany pozitiv eseteirol is beszamolt. a problema az volt, hogy a magyar kormany spiralozodik be, es egyre tobb vaj van a fuluk mogott (minel tobb vaj van a fuluk mogott, annal tobb vaj kerul a fuluk moge, mert elore menekulnek). minden autoriter rendszernek hasonlo a dinamikaja. szoval az Index egyetlen "hibaja" az volt, hogy a kormannyal kritikus maradt, ami viszont a legfundmentalisabb funkcioja a fuggetlen mediumoknak.

amit a politikarol irtal, az egy erosen pesszimista mentalitast tukroz. es ebbol a pesszimizmusbol hamis es moralisan elfogadhatatlan konkluziokat vonsz le. kb azt allitod, hogy mivel A megcsinalta, es nem lett kovetkezmenye, akkor B is megcsinalhatja. huha... ezzel kb legitimizalod a bunelkovetest, ha a bunelkoveto meg tudja uszni a buntetest. tehat ha Gipsz Jakab gyilkol, de nem bukik le, akkor az mar feljogosit engem, hogy gyilkoljak (persze csak ha nem bukok le). na kb ezt a logikat alkalmaztad. kicsit tavolabbi az analogia, de hasonloan moralisan halott (amolyan tipikusan relativizalo posztmodern) elv a "cel szentesiti az eszkozt". nem, a cel NEM szentesiti az eszkozt, plane ha a cel egy moralisan pozitiv cel. elemi tevedes a relativizacio csapdajaba esni, es azt mondani, hogy nincs abszolut moralitas. de van. visszterve az eredeti gondolatmenethez: abbol, hogy X eve vagy ma gatlastalan politikusok vannak, meg nem fog kovetkezni
1, az sem, hogy ez moralisan elfogadhatova tenne a gatlastalansagot,
2, es az sem, hogy ezt ne lehetne megvaltoztatni, vagy maskepp megfogalmazva: hogy nem fog megvaltozni.
ez a fajta nihilizmus es apatia pont olyan karos es destruktiv, mint a konzervativ mentalitas (eddig igy volt, tovabbra is igy lesz). oszinten nem lepodok meg, hogy allandoan a kormanyzati oldalrol hallom ezeket a karos es buta erveket. szoval osszessegeben szerintem feligazsagot fogalmaztal meg. mert egyreszt a helyzetertekelesed bar helyes, viszont a levont konkluziod fals, a moralis ertekiteleted pedig gyatra.
Szabo Pali 2020.07.30 10:19:12
@Nancsibacsi: a Facebook es a Youtube nem medium. ne keverd ossze a mediumot a mediaval. a kozossegi media vagy a videomegoszto platform egy generikus kozeg, a medium pedig egy konkret sajto. az ervelesed pont annyira ertelmetlen, mint a papiralapu ujsag ellen a TV-vel ervelni.

az egesz ervelesed egy alapveto tevedesre epul, ami a tultolt kapitalista szemleletbol (neoliberalizmus) fakad. tehat a logikad szerint mindennek ki kell hullania, ami nem eleg eros piaci szempontbol? igy azert eleg gyorsan erkeznenk meg egy elhetetlen szar vilagba. arrol nem beszelve, hogy akkor ennyi erovel az a politika, ami kepes korrupcioval es a jogallam szetveresevel oligarcha-rendszert kiepiteni es az adofizetok penzebol a szamara kenyes temakat erinto mediumokat bekebelezni, teljesen legitim lenne a logikad szerint. ha tenyleg igy gondolod, akkor az azert eleg szomoru.

egyebkent mire alapozod azt az allitasodat, hogy Uj Peter es csapata a forrashiany miatt lepett le? tudtommal akkor leptek le, amikor tulajdonosvaltas tortent, es eloszor bukkant fel a tulajdonosok kozott a NER.

"És hogy mi a helyzet a többiekkel? Az ég kék, a fű zöld - ez a helyzet. Ahogy a Népszabiba belerakták 2010 előtt azt az évi 500-1000 milliót stabilan, úgy belerakják most az origoba meg a többi kormányközeli lapba." -- ertem, szoval mivel a szocik megcsinaltak, akkor a Fidesznek is lehet. meg jo, hogy Orban nem azzal kampanyolt, hogy levaljtak a Gyurcsany-fele rendszert. ehhez kepest egy annal sokkal mocskosabb, inkompetensebb es korruptabb rendszert hoztak letre, ahol a szorgalom es kompetencia helyett lojalitas es szervilizmus, a teljesitmeny helyett korrupcio, jogallam helyett pedig olyan NER logika van, amin belul vannak torveny felett allok. imadom az ilyen ervelest. de legalabb a hozzad hasonlok nyiltan kinyilvanitjak, hogy Orban-rendszere mar a demokracia latszatara sem ad.

"Nem értem mit kell ezen meglepődni, és miért kell hőbörögni, sőt azt se hogy ezzel MOST mi a baj, ha AKKOR ez nem volt baj?" -- egyreszt miert gondolod, hogy akkor ez nem volt baj? masreszt miert gondolod, hogy most nincs nagyobb baj? sokkal nagyobb baj van, mint az ugyancsak inkompetens balfasz szocik idejen. csak az idearamlo unios tizezer milliardok elfedik a gyengeelmejuek szamara. kicsit nezz a szamok moge, es rajossz, hogy az unios forrasok nelkul negativ GDP valtozas lenne 10 eve. ennyit az unortodox gazdasagpolitikarol.

egy ertelmes tarsadalomban es egy valodi demokraciaban nem a piacnak kell eltartania fuggetlen es minimalisan is objektiv mediumokat. egy valodi demokrata attol demokrata, hogy nem tuzzel-vassal irtja a fuggetlen es kritikus mediat, hanem tamogatja. igen, egy demokrata nem propagandat epit, hanem fuggetlen mediat, mert az mindenki erdeke. de lehet a te XX. szazadi mentalitasodnak ez idegen. ahogy a Fidesznek is, ami mar se nem fiatal, se nem demokrata, se nem szovetseg. egy komcsikbol atvedlett ven szar autokratak tekintelyuralmi kepzodmenye, ahol egy ember szava deklaralja az iranyt es fingja a passzat szelet.
Szabo Pali 2020.07.30 10:25:40
@gigabursch: hat hogyne. nem tudom, hogy komolyan irtad, vagy viccbol. ha komolyan, akkor szomoru, viccnek pedig gyenge.

thepitch.hu/legolvasottabb-hirportalok-hazai-weboldalak-listaja

2020-as adatok:
- Index: 1. helyezes / napi latogatottsag: 1721290
- Kuruc info: 79. helyezes / napi latogatossag: 102838