Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hodosikatica

61 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán Te is ismered az indiai tanmesét, amelyben egy indiai hercegnő az apjától kapott gyűrűvel felkeres egy bölcset, azzal a kéréssel, hogy olyan bölcsességet véssen a gyűrűbe, amely a szomorú napokon vigasztalja, a nehéz helyzetekben bátorítja, a boldog időszakokban óvatosságra inti. Amikor…..
KreatívITI Elég! 2022.11.27 16:46:53
Advent első vasárnapján olyan gondolatokat osztok meg Veletek, amelyek már régen megfogalmazódtak bennem, de valahogy nem sikerült a blogszerkesztő közelébe jutnom.... Lehet, hogy már találkoztál azzal az év eleji szokással, hogy egy-egy igeverset vagy szót kérsz el az Úrtól, ami végig kíséri,…..
Vannak olyan témáid, netán kedvteléseid, amelyekről sokat olvasol, informálódsz, képeket vagy videókat nézegetsz? ’Kreatív keresztényként’ jónéhány képet, videót láttam már arról, hogyan kell trükkösen rajzolni, ügyesen festeni vagy találékonyan felújítani egy kisbútort. Sokszor le is mentem a nekem…..
Teljesen szíven ütött a fenti felszólítás, amikor először hallottam egy dicsőtő dalban. A gondolat így folytatódik: Az ablakon túl minden ember - Csak a te fényedre vár - Emeld fel kezed a mennyig - Hangod szálljon fel hozzá - Dicsérjétek teremtmények - Mert csak Ő, ki méltó rá. A Szent Szellem…..
Májusban egy újabb alkotós kihívás apropóján kezdtem el gondolkodni a káosz és a rend ellentmondásán. A kihívás a ’Messy May’ (Maszatos Május) elnevezést kapta, utalva arra, hogy az alkotás közben szabadságunk van arra, hogy maszatoljunk, nyomokat hagyjunk, és a készítési folyamat nem mindig…..
Jézus megdicsőülése után a tanítványok odamentek Jézushoz és megkérdezték tőle, hogy ki a nagyobb a mennyek országában. Jézus éppen egy kisgyermeket hozott közéjük és akkor mondta: „Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek (Csia fordításában: meg nem fordultok), és olyanok nem lesztek, mint a…..
Egy tavaszi napon kinéztem az ablakon. Három gesztenyefa lomkoronájára láttam rá, amelyeken éppen ott virítottak rózsaszínes, fehéres halmokban a gesztenyevirágok. Aztán megpillantottam egy egyszerű kis feketerigót. Csak ült ott, és nem csinált semmit. Én meg térültem, fordultam, hajat mostam,…..
KreatívITI A kakas 2022.04.14 12:55:58
A húsvéti ünnepekre készülve minden évben tapasztalom, hogy a tojás, nyuszi és csibe figurák teljesen elnyomják, elhalkítják a húsvét igazi jelentését, jelentőségét. Egyik nap egy 'bármi lesz, az lesz' rajzolás közben egy kakas fej formálódott ki a vonalakból, aztán gyorsan és látványosan elkészült…..
Az alcímben szereplő gondolatot Spurgeon, a nagy prédikátor mondta, illetve sokszor hallottam az első pásztoromtól a gyülekezetünkben, főleg, amikor meglátta a nálam lévő Bibliát. Igen, valóban szétesőben volt, hiszen jó pár évvel ezelőtt vettem, az volt az első Bibliám, az első társam az Istennel…..
KreatívITI ÚJRA...TERVEZÉS 2022.04.03 16:02:58
A Kreatív_ITI blog 2020-ban indult el, és tavaly júniusig minden hónapban írtam bejegyzéseket, készítettem interjúkat keresztény művészekkel. Azonban olyan sokféle személyes üggyel kellett szembe néznem (költözés, új munkahely), hogy nem maradt időm, energiám a következetes megjelenésre. Éreztem,…..
Nem is olyan régen részt vettem egy online konferencián, ahol természetesen a kreativitás állt a középpontban. Az előadók sokféle rajztechnikát és festési módszert mutattak be, amelyek egyszerűek, mégis nagyon inspirálóak voltak a számomra. Szinte minden alkotó kiemelte: felejtsük el a…..
A KreatívITI blog fontos feladata, hogy a művészetet és a hitéletet összekapcsolja. Mai interjúalanyom pontosan ezt teszi, verseket ír, művészeti programokat, kiállításokat szervez. Ismerjétek meg Háló Gyulát, a Magyarországi Baptista Egyház kommunikációs vezetőjét!   - Kérem, mutatkozzon be pár…..
Június 5-én van a Környezetvédelmi világnap, amelyet az 1972-ben ezen a napon indult ENSZ világkonferencia közgyűlése határozott meg. Ez jó alkalmat ad arra, hogy elgondolkozzunk azon a tényen, hogy a környezetünk védelmében mit tudunk tenni. A kreatív alkotások sokszor ’sok szemetet’ eredményeznek:…..
KreatívITI Pünkösdi Pitypang 2021.05.23 13:53:35
Ezen a héten vettem a bátorságot és maszk nélkül kimentem az utcára pár percre. Olyan jól esett érezni a szél simogatását az arcomon és nagyon felélénkített a sokféle tavaszi illat, amit érezhettem a levegőben. A szemközti pünkösdi rózsák bordó bársonyszirmai és a nyiladozó jázminbokor mellett…..
Mai interjúalanyom, Fehér Dániel, aki 2013-ban, a mi esküvőnkön is aktív szerepet vállalt – ő volt az esküvői fotósunk. Nagyon tetszett a munkája, úgy éreztük, hogy nagyon jó érzékkel ragadta meg a Nagy Nap fontos és szép pillanatait. A kreatív fotózás is valóban egyedire és különlegesre sikerült –…..
Emlékszel rá, hol és hogyan hallottad az evangéliumot? Ki és hogyan mondta el neked a jó hírt? Gondoltál már arra, hogy az Úr, a Teremtőd pontosan a Te számodra megérintő módon szólt? Számos vizsgálat igazolta az emberi agy két féltekéjének eltérő feladatait. A bal agyfélteke a logikus,…..
 „Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére, (…), mert Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki benne hitből hitbe, ahogyan meg van írva: ’Az igaz ember pedig hitből fog élni.’” (Róma 1:16-17) A mindennapokban azt érezni, hogy mindenkinek fogytán van…..
Számomra elképzelhetetlen, hogy mindent megjegyezzek, ami fontos: a határidőket, a családdal kapcsolatos teendőket, a bevásárlást, a telefonszámokat, mindenféle hasznos ötleteket, főzéssel kapcsolatos tanácsokat stb. Az automatizált és számítógépes világban is nagyon jó hasznát veszem a kézzel írt…..
Mostanában sokszor érezheted, hogy nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogyan eltervezted vagy ahogyan szeretnéd. A megoldhatatlannak tűnő helyzetek és kérdések ott tornyosulnak feletted és kudarcélmények sora veszi el a jókedved. A mai blogbejegyzésem olyan példákat mutat be, amelyből kiderül: a kudarc…..
Húsvét Vasárnap ünnepeljük Jézus feltámadását! Ő tényleg testben támadt fel, ma is él és uralkodik! Ma egy olyan filmet ajánlok Neked megnézésre, amely Jézus feltámadásának egy kevéssé ábrázolt szemszögét mutatja be. Ez a film a Clavius (Risen), amely címszereplője a Luther filmből ismert Joseph…..
KreatívITI Tavaszi nagytakarítás 2021.03.30 14:48:22
A hétvégén kinéztem az ablakon, és láttam, hogy az egyik szomszéd ablakot pucolt, a másik virágokat ültetett át az erkélyen, egy harmadik pedig a szemetet vitte ki – Tavaszi nagytakarítás… Vasárnap aztán elkezdődött a nagyhét – Virágvasárnapon vonult be Jézus Jeruzsálembe, békességgel, öröm és…..
Mostanában sokat gondolkozom a digitális eszközök térhódításának hatásairól. A tények magukért beszélnek: az oktatás jelenleg is digitálisan történik, s lassan több könyv van egy digitális felhő szolgáltatásban letöltve, mint a könyvespolcokon. Számtalan Bibliaolvasó, - tanulmányozó alkalmazás…..
Nemzeti ünnepünkön, úgy érzem, ki kell jelenteni azt a tényt, hogy mi magyarok kreatívok vagyunk. Számtalan találmány és szabadalom fűződik magyar tudósokhoz, de egyszerű emberekhez is: a gyufa, a golyóstoll, a dinamó és a számítógép, a Rubik-kocka és a Kodály módszer a világ minden táján ismert és…..
Eltelt egy hét, és most szusszanhatunk három napot. A túlélő üzemmód bekapcsolva, de a szülők-tanárok-gyerekek Bermuda-háromszögében mégis elveszettnek érzed magad? Miért jövök itt a kreativitással, alkotó tevékenységgel? Mert az a tapasztalatom, hogy amikor bekapcsolom magamon az alkotós, rajzolós,…..
Február végén, március elején már nagyon ’zöldhiányom’ van, ilyenkor mindig szemet gyönyörködtető látvány a földből kibúvó hóvirág, a tavaszi virágok első zöld gubói, szárba szökkenő hajtásai. Ráadásul lakótelepi közegben szinte vadászni kell a friss gyepet, füves területeket. Bevallom, falun…..