Regisztráció Blogot indítok
Adatok
helyesírási kisokos

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
comment:com De mi lesz a Tv3-on? 2009.11.10 11:26:00
Most már tényleg nagyon el akarja indítani a Tv2 tulajdonosa a Tv3-at, tárgyalnak a kábelszövetségekkel és a legnagyobb cégekkel, és közben rendezték a márkanév használati jogait is. A Tv3 felvásárlása óta ugyanis a jogok a Tv2-nél vannak, amik most átkerültek a tulajdonos…..
Aszongya dr. habil. Balázs Géza, tanszékvezető egyetemi tanár, nyelvápolás-ipari nagyvállalkozó a keddi (júl. 29.) Népszabadságban a helyesírási szabályzat ún. reformjának környülállásait ecsetelve:..
helyesírási kisokos 2008.08.04 15:08:52
A cikk nagyrészt nekem is tetszett, volt benne sok érdekes és jófelvetésű ötlet.

Egyre szeretnék egy kicsit kitérni, mégpedig az összetett szavak egybe-, illetve különírására. Szerintem elképesztő, hogy emberek (tudományos pályán mozgó, sokat publikáló emberek) mennyire nincsenek tisztában azzal, hogy nemcsak (!) teljesen értelmezhetetelen, de adott esetben félreérthető is lesz a mondat, ha nem találják el, hogy egybe vagy külön kellene-e írni az összetett szavakat.

Manapság ez rohamosan terjedő betegség, ami ellen (én legalábbis úgy látom), nem nagyon küzd senki. Ezen sürgősebben kellene változtatni, mint az ly eltörlésén (azt nem találom ilyen kihívásértékűnek), és leginkább olyan vonalak mentén kellene a reformot véghez vinni, ami logikusan követhető.

Kardinálispinty azt hiszem, rátapintott a lényegre logika-ügyben (na, ezt most vajon hogyan helyes? :) )

Az egész helyesírás problémára egyébként az jellemző, hogy az emberek nem olvasnak, ha mégis, akkor nem jut a kezükbe korrektúrázott, megszerkesztett, helyesen nyomtatott olvasnivaló, így aztán nem ragad meg az agyukban a helyes szókép.

Lehet, hogy ez visszavetné a jegyzetkiadást, de én akkor is kötelezővé tenném az egyetemi, főiskolai jegyzetek korrektúrázását, és felelős szerkesztését! Mert az általános és középiskolákban még csak-csak történik valami (persze, én is láttam már nyelvtankönyvben óriási szarvashibát), de efölött igazán katatsztofális a helyzet. Szégyen és gyalázat, hogy tudományos irományokat (szándékosan nem nevezem publikációnak) olyan helyesírással (vagy inkább helytelenírással) bocsátnak útjukra, amiért nekem általános iskola 3. osztályában tépték volna darabokra a dolgozatomat.

Úgyhogy én is támogatom az egyszerű, megtanulható "iskolás szabályzat" és a vastag, részletes, szakembereknek készült szabályzat ötletét.