Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M267

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma a trianoni békediktátumra emlékezik a magyarság, mely - második világháborús vereségével együtt - mindmáig megszabja nemzetközi létezésének, benne biztonság- és katonapolitikai lehetőségeinek külső kereteit is. A fő kérdés nem változott: létezhet-e kitörés a legyőzetett szerepéből, normalizáció…..
M267 2020.06.10 01:33:55
@molnibalage: Hát, nem tudom. Alig egy évvel később az amerikaiak egy légierő, haditengerészet, és komolyan vehető légvédelem nélküli, 344 km2-es szigetet, amin összesen nem volt 2000 fegyveres, -akiknek képességeiről most ne is beszéljünk- 8 ezer katona, 11 hadihajó, és több helikopter és repülőgép segítségével foglaltak el, mint amennyi összesen szerepet játszott a falklandi háborúban, mindezt úgy, hogy a legközelebbi katonai létesítményeik pár száz kilométeren belül voltak. De még a jelentős erőfölény mellett is olyan szembeötlő hiányosságokra derült fény, hogy sürgős katonai reformokra volt szükség (Goldwater-Nichols Act). Elég annyit mondani, hogy 9 helikoptert vesztettek a 4 napos grenadai műveletek alatt!
Persze alapvetően nyilván igazad van, csak arra akartam célozni, hogy ez a Vietnám utáni amerikai haderő a 80-as évek elején azért küzdött hiányoságokkal (Eagle Claw, Libanon), amik egy fokkal komolyabban vehető ellenféllel szemben valószínűleg még hatványozottabban jelentkeznek.