Regisztráció Blogot indítok
Adatok
marlington

0 bejegyzést írt és 115 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Augusztus 20. számomra egy meglepetés-nap volt, mert előző nap este kaptam egy szlovák rendtársamtól egy telefonos kérést, hogy egy Panamából jött jezsuita szeretne Pestre látogatni, tudnék-e segíteni neki az eligazodásban. Őszintén szólva nem voltam túl lelkes a kérésre, mert két napra rá…..
marlington 2013.08.30 10:46:34
Kevés az ilyen átgondolt cikk a kritikus hangvételűek között, ezért jó is volt olvasni, főleg ezt:"A kereszténységet igazából nem lehet kívülről megalázni, csak mi magunk alázhatjuk meg azzal, hogy keresztényietlenül viselkedünk – és erre sajnos van számos történelmi és saját életbeli tapasztalatunk"

Ugyanakkor pár ponton minden empátiám ellenére sem tudok vele egyetérteni:

"olyan pontokat értelmez át, ami sokak számára nagyon fontos és a szent kategóriájába tartozik. Nemzeti és vallási szimbólumok, egy nép narratívája, önazonossága, nemzeti hősei..."

A művészet mindig is megkérdőjelezett ilyen dolgokat, többek között ez is a szerepe. Hogy megállítson, elgondolkoztasson, rákérdezzen az életünk bálványaira, megszokott rutinjaira. Ha ezek a dolgok a megkérdőjelezés után is "szentek", akkor szentek, és egy előadás nem tudja ezt megváltoztatni, ha nem, akkor a mű ledöntött pár bálványt.

A darabban erőszakszervezetek fegyverként ábrázolt kereszt pedig nem Jézusra, hanem az intézményesült, politikai-hatalmi szereplővé lett egyházra utalnak, akivel a rendezés markánsan szembeállítja a hitét megélő, békért imádkozó Rékát, akinek a figurájában semmi irónia, gúny nincs, sőt: az "Adj békét, Uram" a darab egyik kiemelt, több eszközzel aláhúzott része. Tehát miközben az egyház történeti-politikai szerepére rávilágít, megmutatja az élő, működő, az embert átformáló hitet is, hiszen Réka abszolút a széllel szemben, Koppány lányaként, saját hatalmi környezete tiltakozása ellenére vallja meg hitét.

"Szent István, aki még csatát sem vesztett éltében itt egy tutyi mutyi pocak" - ez nem Alföldio találmánya, a Koltay-filmben is elég béna István, főlag az ottani keménykedő Vikidál-Koppány mellett, itt a vívódó Stohl mellet ez nem volt szembetűnő, inkább a teljes ország a belvisztályaival együtt tűnt erőtlennek a sodró német árral szemben - ez koncepció, amivel lehet vitatkozni, de egy musicalnek nem a történelmi hűség a feladata, hanem hogy állítson valami érvényeset. Ez az előadás megteszi. A darab zárlatában a véres, rettegő tömeg, amint a korona-karámba terelve élteti énekelve Istvánt, az már túlnőtt a magyar helyzetábrázoláson és valami egyetemesen, zsigerileg megrázót mondott hatalomról, erőszakról, és az annak kiszolgáltatott emberiségről. Nekem ezért érte meg megnézni (és persze Nagy Feró-Varga Miklós gegjéért, de az más fajsúly.)

A zsidó párhuzamra nem reagálnék hosszan, ez az ő dolguk, a mi felelősségünk a mi múltunkkal való szembenézés, eltöprengés, illúziók, öntömjénezés és giccs nélkül. Ezt nem egy zenés színdarab fogja megtenni, de egy tétova lépést tett efelé, és mivel sokaknak generációs élmény, sőt egyfajta identitásképző "szent tehén volt", nagy figyelmet keltett.
Ezért nem értek egyet azzal, hogy "A provokáció csak mélyíti az árkokat." Nem, a provokció kizökkent, megállít, akár feldühít, de végső soron elgondolkoztat - jó esetben. Annak, aki nem is akarja azt betömni. A giccs eszméket hirdet, a művészet kérdéseket tesz föl, amiket már mi válaszolunk meg magunknak.

Más kérdés, hogy zeneileg 1-2 kivételtől eltekintve minősíthetetlen volt, ami nem mellékes egy slágerekre épülő musical esetében. Dramaturgiailag azonban voltak benne finomságok. Olyan volt ez a darab, mint egy ínyenc hamburger, amiben különleges, kézművas sajt van, és egy sületlen, hitvány hús - végsősoron fogyaszthatatlan, de vannak benne finom részek. De nem sajnáljuk túlzottan, mégis csak hamburger. Pedig ez a szakács főzött már finomat.
marlington 2013.08.30 13:09:56
@Izrael misztériuma: Igen, hogy hasonló rednezéshez mit szólnának a zsidók... majdnem linkeltem is példának a Roger Waters-ügyet, és hozzáfűztem, hogy egyik szűklátókörűség nem legitimálja a másikat. (Merthogy a falban antiszemitizmust látni szerintem egyértelmű csőlátás, szerintem ezt nem kell bizonyítanom)

De ugyanekkora magyar- és keresztényellenesnek kikiáltani Alföldi rendezését is, mikor Réka figurája sokkal hangsúlyosabb, mint a régi rendezésben, és ő pont a békéért imádkozó hívőt képviseli a háborúba torkolló poltikai-vallási hatalmi gépezettel szemben. Ebben semmi keresztény-vagy magyarellenesség sincs, egyszerű megkülönböztetése ez az egyháznak mint politikai-hatalmi szervezetnek és az egyháznak mint Krisztus testének, és azt szerintem minden hívő elismeri, hogy a történelem során a kettő nem mindig haladt egyfelé.
Rosszul emlékeztem, Tamás Gáspár Miklós "Csonkamagyar patológiák" című írása nem az És-ben jelent meg, hanem a Mozgó Világban, úgyhogy könnyen el lehet olvasni. Farkas Zsolt remek széljegyzeteit viszont, amiket ehhez a cikkhez írt, egyelőre nem, mert a Lettre archívumában még…..
w Télapó nem jött el 2011.05.23 06:45:00
Magyarországot, hála istennek vagy ellenlábasainak, javarészt elkerülte a kereszténységnek (vagy bármilyen vallásnak) a növényszintre butított, szó szerint értelmezős, ultrabigott változata. Az Egyesült Államokban domináns fetrengős-karizmatikus, a mindennapos csodákat hirdető…..
Annyira szép az Aranymetszés ajánlója a tévéműsorban, hogy muszáj szó szerint beidéznem. "Az aranymetszés vagy aranyarány egy olyan klasszikus arányosság, ami a természetben és művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria…..
Kiváló időzítés, remek plakátok (a kedvencem az esztergomi bazilika és a piramisok montázsa), csodálatos programok, Hegedűs Lóránt, a HAMASZ elnöke (micsoda poén, ha-ha-ha, az atv már le is csapott rá). Vajon mi lesz még? 3 emeletes torta, tetején a World Trade Center…..
A fiatalember, aki igényt tartott az egész heti publikálásra, érzelmi okokra hivatkozva visszavonta posztjait, így most egy vadiúj történetet olvashattok, ami teljesen független az előző szériától. Mit tennél, ha rajtakapnád a pasidat, hogy egyszerre 60 lánnyal levelezik és nem az…..
marlington 2010.08.11 09:40:25
A "Követnek a DM-ben a biztonsági őrök, de miért?" Facebook-oldalt tízezer rajongójával, számtalan posztjával és kommentjével együtt egy csapásra, múlt héten inaktiválta a létrehozója, mert egy hónapja egy rejtélyes kéz törölte az admin-jogát. A DM tagadta,…..
 Styxx barátunk visszatér - a posztot szigorúan belső használatra ajánlom, de arra bármikor.     MODOROS CROSSOVER Kérges, Hűtlen Férj, Szárazbarát és Múzsája utazik a vonaton- sok-sok intertextualitással, Esterházy watch & learn!:-) -   Cserzett…..
Orbánné Vica a "Nemzeti Együttműködés Rendszerében" a Magyar Facebook Köztársaság, valamint a "Tüzijáték beruházásból segítsünk az árvízkárosultakon" Facebook csoport és az IrodalmiCentrifugA nevében kéri a tisztelt Tüzijáték Bizottságot: A…..
w Légy résen! 2010.06.30 06:15:00
Még nem tudhatjuk, mi mindent fognak elkúrni. Csak azt, hogy lesz bőven elkúrás; részben felkészületlenségből és kapkodásból, részben meg azért, mert nagyon is felkészültek a pusztításra. De semmi sem fekete vagy fehér: a voluntarista konzervatív kormányzás jó pár ügyben…..
Akik azon siránkoztak, hogy a U2 idén kénytelen volt lemondani a Glastonbury fesztiválos fellépését Bono hátsérülése miatt, valamelyest kárpótolva érezhették magukat szombat este amikor Matt Bellamy a Muse koncert vége felé egy meglepetés vendéget jelentett be. "Ő The Edge,…..
marlington 2010.06.28 16:05:38
A NEO laza négy év, és megszámolhatatlanul sok koncert után végre világ elé tárt pár új dalt, pontosabban egy hat trekkes EP-t. Külön öröm, hogy az elektro-rockzenekar a Six Pixels című munkáját a korszellemhez híven ingyenesen letöltheti bárki, mégcsak regisztrálni sem…..
Subba Subba Records: R-Stone 2010.06.15 14:41:00
marlington 2010.06.15 15:20:37
Van neki mégegy:
www.youtube.com/watch?v=dqWVgJlrEps&feature=related

abban nem álldogál annyit a szponzorfelirat alatt, de vizuálisan sokkal kreatívabb :/
Az HBO nem szarral gurigázik, már vagy másfél hónapja nyomja a True Blood soron következő harmadik évadát az interneten és a nyomtatott sajtóban, szerintem az USA-ban csak az nem hallott már a redneck vámpírokról és az új évadban hozzájuk csatlakozó farkasemeberekről, aki…..
Angolul tudóknak ad igazán az alábbi videó, a többiek ebből most kiesnek. Az öklözést és a kaka evést akarja Obama Ugandába vinni?!  szólj hozzá: Homosexuals eat da poo poo..
Véget ért a saga, megvan az ítélet, illetve egy vádalku: Charlie Sheen, a televízió jelenleg legjobban fizetett sztárja és egyik ügyeletes botrányhőse bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádak közül a legenyhébbekben, és ártatlannak a súlyosabbakban (életellenes…..
A Freedom-magazint az egyház alapította arra a célra, hogy egy függetlennek látszó forrásban jelentesse meg az "ellenségeit" lejárató cikkeket.A legújabb kiadás a CNN-el és Anderson Cooper-rel foglalkozik. Elolvastam a cikkeket, és megnéztem a videókat. Akik szintén…..
addict Óda a Skittles reklámokhoz 2010.05.12 10:45:00
Amikor először találkoztam a Skittles cukorka reklámaival, csak néztem értetlenül. Előről kezdtem a filmet, aztán újra és újra. Nem értettem, de nagyon nem. Aztán a következő darabnál már elkezdett valami derengeni. A harmadiknál már egészen világos volt, hogy nem a reklámok…..
marlington 2010.05.12 15:46:21
comment:com Celeb és Psziché 2010.04.29 14:30:00
Miután tavaly májusban megjelent a Mindennapi Pszichológia, nem gondoltam volna, hogy valaki még erre a terepre mer lépni. A Nők Lapja Konyha, a Nők Lapja Egészség, a Nők Lapja Évszakok, a Nők Lapja Évszakok és a Nők Lapja Ezotéria után persze nem meglepő, hogy a Sanoma azt…..
marlington 2010.04.29 16:56:50
EZ Basic – Hello Heavy (TwelveTones) Nemrég jelentette meg a második nagylemezét a magyarországi indie-élmezőny egyik jeles képviselője, az EZ Basic. Szarvas Árpád és csapata a Hello Heavy névre keresztelt albumán büszkén folytatja a már megkezdett utat. A zenekar, a kezdeti…..
Néhány nap különbséggel két andoridos Motorola mobilt is teszteltünk, a Dextet és a Milestone-t. Közös tesztet írunk, egyben össze is hasonlítjuk egymással a két mobilt. Még egyiket sem kapni itthon szolgáltatónál, de a Milestone állítólag hamarosan lesz majd. Az még nem…..
Az év végi listakészítésből senki nem maradhat ki, így mi sem, gondoltuk megszavaztatjuk az Index munkatársait arról, hogy az eltelt tíz évben melyik külföldi sorozat jött be nekik a legjobban. A válaszadóktól azt kértük, hogy ne rangsoroljanak, csak sorolják fel azt a maximum 20…..
marlington 2009.12.30 00:47:49