Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szamlazoprogram

68 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A számlázó programokat felhasználóknak 2014 november 15-ig regisztrálni kell a NAV-nál a 2014 október 1 előtt vett programokat. Ezzel és a nyáron kihirdetett törvénnyel is összefüggésben néhány értelmezést közzé tett a…..
Helytelen árazás, áfázás = ráfázás?   Rossz szó vicc, de tény hogy ha a választott számla formátumon a tétel egységár nem tartalmaz már tizedes értéket, de ha igen akkor is gondban leszünk ha 1000-esnél nagyobb mennyiségek számlázása a feladatunk. Lássuk mit okoz a…..
  Semmi gond (eszköz oldalról), a legtöbb szoftvercég már elkészült és a programjaink már ismerik a 2012-es előírásokat.  Erről a jogi nonszenszről több gazdasági híradásból is értesülhettek.…..
Termék adatlaponként vagy az összes 27%-os egyszerre.http://szamlazoprogram.blog.hu/2011/09/20/afa_valtozas_vagy_uj_afa_kategoria_termek_adatlapok_atallitasa   A mi számlázó programunkban a funkció régebben a terméklistán volt ma a szolgáltatás menüpontban található,…..
2012.01.01-től változik a cégautó adó elszámolás alapja és mértéke is. Előtérbe kerül a jelenleg még céges személygépkocsik dolgozóknak történő értékesítése és kiküldetési rendelvénnyel való igénybevétele.A jelenleg ingyenes kiküldetési rendelvény programot…..
 Az ügyviteli programokban a termék és szolgáltatások adatlapjainak ("cikktörzs") átállítása válik szükségessé ha változik az áfa kategória. Ez tömegesen ma már szinte egy gombnyomás a legtöbb programban. Azonban időben számos problémát vet fel. - jővő évi…..
  Ismét áfa változás - ismét ügyviteli rendszer átállítás - jön a még soha nem volt 27%-os áfa - ha a parlament is jóváhagyja.   Ez a túl sűrű jogszabályi környezet változás miatt a mai számítógépes számlázásban, ügyviteli rendszerekben nem nagy gond. Ha nem…..
1.) Az előlegbekérő levél, a díjbekérő, a pénzbekérő vagy a proforma.2.) Az előleg és az uniós ügyfél - áfa bevallás?3.) Az előleg átvétele készpénzben, csekkel vagy utalás. 4.) Több előleg - többszöri előleg befizetése. 5.) Áfa változás és…..
Minden PRECÍZ  számla modult tartalmazó programban mód van akár a devizás bejővő számlák iktatására is. Azaz akár belföldi akár külföldi szállítótol kapott számla iktatható. Itt most csak azt mutatom meg hol lehet beállítani azt hogy a cikktörzsben az utolsó…..
   Nem gondoltam volna hogy nálunk még a norvég nyelv is teritékre kerülhet. Egy utazási iroda kérésére speciálisan a magyar törvényeknek megfelelő számla formátummal, de norvég magyar rovatozással kellett egy új nyomtatványt létrehoznunk.    Az utas…..
de ne örüljön aki rosszalkodni akar, vagy csak a túlzott adminisztráció csökkenését várja, itt van helyette a NAV, azaz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.    A név változás a hatóságnak sem megy simán és azonnal, így az se gond ha valaki még a régi megnevezéseket…..
szamlazoprogram 2011.02.21 15:38:24
@Elstron:
Szerencsére nem, növekedett az előző évi forgalmunk, azonban rossz piacra dolgozunk (kifejezetten és csak kisvállalkozásoknak szállítunk - bár multik is vettek tőlünk), ahol az árérzékenység drasztikusan megnőtt. Sajnos más szoftver cégek, más üzlet politikája miatt ( 6 ingyenes termék van már a piacon) a kicsiket érintő gazdasági válság végéig kénytelenek leszünk különböző akciókat hirdetni, hogy a növekedést fenntartsuk.
  Mától kezdve (pontosabban a webáruházas forgalmazóknak már tegnap óta) kötelező a számlán feltüntetni a számlatömböket és a jelenléti íveket vásárlók esetében az átvevő személy nevét és személy adószámát, azaz vásárolni csak adóazonosító kártyával…..
  A fizikai leltározást sokan elhanyagolják, pedig sokkal jobb pontos állapottal indulni neki az évnek és nem a számítógép által kiszámolt elvi - nem valós készlettel.   A lopás károktól, a téves beszállításokon át, téves árukiadáson át a kezelői tévedésekig…..
  Miniszteri rendelettel elvben eltörölték az eredeti és másolat felirat kötelező feltüntetését és a példányszámozást (ami persze elsősorban a nyugati szoftver cégek ottani viszonyokra készült programozóinak a szemét szúrta, hiszen itthon minden cég e szerint már…..
  Magán vélemény hogy a hivatalosan uniós nyomásra megváltoztatott és a nyugati szoftver cégek érdekeit szolgáló változás semmit sem könnyített nekik sem, csak a kisvállalkozásoknál okoz hiba lehetőséget. Értsd, ha nincs meg a törvényi megfelelőségi nyilatkozat,…..
  A holnap életbelépő új törvényi előírások miatt ezzel összhangban mi is új program verziót jelentettünk be. Megtartva ugyan az eddigi verziószámozást, de a jobb ügyfélszolgálati munka érdekében az új előírásoknak megfelelő új változat a 12 éven használt eddigi…..
  Emlékeztető mindenkinek aki számlázó programot használ, hogy csütörtöktől (árpilis 1 és ez sajnos nem árpilisi tréfa) új előírások lépnek életbe.   Mint ismeretes 2010 április 1-től új, kifejezetten a számlázó programokra vonatkozó előírások lépnek…..
  Mint ismeretes 2010.04.01-től változik a számítógéppel kiállított számlákra vonatkozó törvényi előírás, mivel ez a kifejezetten a számlázó programot gyártókra vonatkozik és nem a számlát kitöltőkre így gyakorlatilag mindenkit érint.   Kivételesen csoda…..
ma megjelent az APEH 07ESZIG jelű, az APEH által kijelölt sorszámmal ellátott számla, egyszerűsített számla, nyugtanyomtatványok értékesítésével kapcsolatos adatszolgáltató adatlap 3.0-ás változata. (03.22-ei APEH hirlevél szerint) Az alábbi címről érhető el a…..
  A köznyelvi elnevezése csak APEH igazolásnak titulált, valójában a törvényi előírások a gyártóra rót kötelezettségként gyártói igazolást és ezzel együtt ügyfél nyilvántartást ír elő a számlázó programokat gyártó, vagy Magyarországon forgalomba hozó…..
Búcsúzunk a 07ESZIG-től, vagy még sem? Sajnos nem, csak a neve lett a bevezetés évétől elvonatkoztatva és mától ESZIG névre hallgat. A negyedéves aktualizálás mellet így a bevallásokat is már ezen kell majd megtenni visszamenőlegesen is. Erről lásd: ESZIG letöltés az…..
1.) Előlegbekérő levél   Alapesetben előlegbekérő levélnek minősül elvileg minden olyan bizonylat, ami alakilag nem felel meg a számla tartalmának, de pénz utalására szólít fel, vagy vár el (pld újság előfizetés). Figyelem ! Nagyon fontos momentum, hogy ha valamit nem…..
szamlazoprogram 2010.01.05 02:23:47
@Addsa: A rész számla a végszámlának nem része, de ebben én mint szoftveres nem szeretnék tanácsot adni.
Amit irok az csak logikai levezetés.

A vég számla mint fogalom itt két különböző tényleges eljárást takar.

Az egyik a hagyományos előleg és (vég) számla. Itt az idők folyamán a valós csak pénzügyi (ha úgy tetszik bruttó módú) tartalomtól mára elment a szabályozás az adott pénzügyi mozgás időpontjára befagyasztott adóelszámolási pillanatra - kiskapuk bezárása okán)

A másik helyesen úgy lehetne megfogalmazni, hogy utolsó rész számla szerződés szerint. Ebben csak melléklet az addigi rész számlák összesítője.

Ha ezt a logikát követem akkor az előleg vonatkozhat bármely rész számlára is, tehát az előleg végszámlája lehet a szerződés egyik rész számlája, csak hogy tovább bonyolítsam a figyelembe veendő szempontokat, de így talán érthetőbb is. Azaz az előleg bekérőn meg kell határoznom hogy mivel szemben kérek előleget és az mikor kerül elszámolásra (nem a számla teljesítési szempontjából mert az az előleg beérkezési dátuma - 2010.01.01-ei állapot a komment írása). Ha én X előleget kérek akkor az állhat az első rész teljesítéssel szemben is de állhat a végelszámolással szemben is. Ez a fogalom csorbítás szándékos, ugyanis más elbírálás alá eshet ha rész számlaként végszámlázom az előleget és más ha csak a végén számolom el (de közben mondjuk csődbe megyek) A kifacsart példából azonban jól érzékelhető, hogy mindkét esetben másik "szerződés" alapján történik az elszámolás, még ha egy fizikailag egy szerződés része is.
-------------------------
Más áfa tartalmú előleg kezelése :
(A rész számla, önmagában jogi értelemben teljes körű számla, tehát csak szerződés összesítőjébe kerül bele, a végszámlára szerintem nem, így ezt részét a kérdésnek figyelmen kivül hagytam.)
2008.07.01-től nevesítetten is (szemmel láthatóan politikai okokból - lásd lakás előlegek) eltértek végleg a korábbi (bruttó) pénzügyi előleg jellegtől és gyakorlatilag a rész számlával egyező módon számolják el, de előlegként végszámlázva. Ezért számla szintjén ma is "létezik" pld 20%-os áfa. Miért is?
Mert az előleget nem a (vég) számla kiállításakor érvényes adó törvények alapján számolják el mint korábban, hanem az előleg megfizetésekor érvényes részt a végszámlában is így kell feltüntetni. Tehát a végszámla két rész tételből fog állni (régi áfás és új áfás - befizetés szerint) és ezzel szemben állnak a csökkentő befizetett előlegek tételei, a befizetés szerint. Számvitelileg nyilván való nonszensz és az áfa emelést volt hivatott a beruházok (multik és milyen véletlen az állam általi illetve magánszemélyek lakás vásárlásainak finanszirozását kell csak végig gondolni) esetében enyhiteni (magán vélemény, de korábban amikor csökkent az áfa miért nem így volt?).

Remélem érthetően elbonyolítottam a kérdést .-)
Egy iciri picirit kiakadtam. Nem úgy az új ügyfelünk. Ő nagyon kiakadt. Mint korábbi bejegyzéseimből látható volt a legtöbb programot tisztességesen írták meg, azaz egy új áfa kategória vagy egy új partner vagy egy újabb számla kiállításához nem kell új programot venni…..
szamlazoprogram 2010.01.05 01:14:28
@Addsa: Tény hogy "első felindulásból" írtam. Szándékosan nem egy konkrét terméket említettem, hanem csak egy jelenséget akartam bemutatni.
Azaz semmi kifogásom a különböző konstrukciókkal és árakkal szemben. A gond akkor van amikor egy amúgy teljes körűen paraméterezhető rendszerben egy nyilvánvalóan változó paramétert szándékosan "belehuzaloznak" a programba, hogy annak változásakor egy általuk szabott áron frissítsenek. Még ez sem kifogásolható, hiszen a vevő magára vessen ha ezt a részletet vételkor nem tisztázta (persze ki az aki a kocsi utolsó csavarjának a minőség tanúsítványát is bekéri vásárlás előtt, azaz azért van egy elvárható homogenitás egy szoftver tulajdonság listáján) De. Ha én veszek egy kocsit, akkor tudom hogy az üzemeltetése milyen jellegű költségekkel jár 3-6-10 év távlatában. Azaz teljesen fer a frissítési díj vagy annak a gyártó általi megszabásának módja. Ez lehet akár havi díjig is részletes, lehet egy éves lehet több éves - mindegyik fer és a cég üzletpolitikájától függ. Nekünk a nagyon kis vállalkozások a vevőink, más az üzlet politikánk. Tehát itt egy adott vevő esetében még a verseny helyzet is közrejátszott, de magam ellen is írtam, azaz egy váltás a vevőt megviseli.

Nem is ezek összehasonlítása a bejegyzés célja, hanem a tisztességes tájékoztatás vásárláskor. A mienknél is van olcsóbb (legalább hat cég kínál ingyenes számla modult, persze itt is a tájékoztatás hiányosságaira épülő később fizetendő díjak sokszor az üzleti modell alapjai).
Azaz tudjam mit várhatok el a szállítótól, mikor milyen nagyságrendű (nem pontos bár pld. infláció követő stb bejegyzéssel ezt is illik jelölni) díjazással. Hogy ne mással példálózzak. Nekünk a legkisebb programunk olcsóbb mint egy átlagos havi mobil számla, de a legtöbb ügyfelünknek ez is gond manapság. Ha én mint gyártó telezsúfolom mondjuk a ma kapható legnagyobb kiépítésünk funkcióival akkor "jogosan" kérhetem a teljes rendszer nagyságrendekkel magasabb árát? Önmagában igen, hiszen valóban egy újabb sokkal többet tudó programot kap, rengeteg munkám van benne. De ő nem ezt vette meg (funkcionalitás). Ő csak (térítés ellenében) a régit szeretné tovább üzemeltetni. Tehát vett egy terméket aminek van egy elvárható élettartama, aminek természetesen van egy üzemeltetési költsége (amit vásárláskor illik tisztázni)
Talán túlzottan leegyszerűsítve, ha veszek egy trabantot majd négy év múlva motorcserénél közlik velem hogy csak merci motort tudnak adni.....
Tehát egy szoftver cég ugyan úgy terméket állít elő mint bár mely más gyártó. Ugyan úgy köteles a törvény szerint a termék elvárható élettartama alatt (ez lehet csak egy év ha úgy hirdették meg) az "alkatrész ellátásra", azaz a vételkori tudás szinten üzemben tarthatóan fenntartani. És igen a szoftver cégnek meg joga van új funkciókat új termékeket más akár sokkal magasabb áron is kihozni. De az már egy új termék (ha úgy teszik egy másik autó típus, más tudással más áron teljesen jogosan), a szoftveresek egy része elfelejti hogy egy termék fejlesztése nem csak a programozásból áll és hogy a régi programokat is kell üzemeltetni, azaz bár technológiailag ugyan azt a programot fejleszti a meghirdetett "kész terméket" illene a fejlesztő környezettel stb. fenntartani.
A mi esetünkben ez az elvárható élettartam meghirdetetten 5 év (bár 20 éve változatlan konstrukcióban biztosítjuk, de mi is csak 5 évre látunk előre ezért ekkora a termékeink garantált élettartama. Akkor is amikor mondjuk az MS más rendszer mellett dönt, tehát rajtunk kívül álló okból idő előtt lejárna egy termékünk technikai élettartama.
Nem részletezem tovább mivel szoftver egy "speciális termék", de a vevő rendszerint átlagos tehát illik pontosan tájékoztatni mit várhat el mit nem.
Azt a részt mind gyártó mind vevő utálom, hogy ma egy szoftver licenc, akár 20 oldalas is lehet és a végén azt sem tudom hogy bekapcsolhatom-e a számítógépemet, pedig ezzel foglalkozom.

Tehát mint mindenben itt is kellene egy egészséges bizalom mindkét félnek, aminek egy egyszerűen megfogalmazott, de tisztességes tájékoztatás sokat segíthet.
Magára a számlázó programokra vonatkozó előírások közvetlenül nem változtak, bár szokás szerint az év utolsó napjaiban ismét hozzá nyúltak a törvényhez (PM) és néhány megfogalmazás változott. A számla kiállítóra vonatkozó előírások azonban részben változtak…..
  Programja válogatja, hogy egy rendszeren belül kezel-e több tömböt vagy egy tömb, egy könyvtár elvet követik. Az utóbbi azért előny mert a vizsgálható időszak lejártával könnyen eltávolítható a gépről az adott év, könnyen áthelyezhető másik gépre (ha nincs hw…..