Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Iván Balicza

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sefatias Isten politikus? 2020.06.01 08:12:55
Isten egyre jobban benne van a magyar politikai életben. Egyre többször szólítják meg. Kérik, hogy áldja meg az ő akaratát fontosnak tartó politikai vezetőket. És ennek köszönhetően egyre több a magát vallásosnak tekintő szavazó, aki persze arra szavaz, aki fontosnak tartja a kereszténységet. Épp…..
Iván Balicza 2020.06.02 16:47:52
@sefatias: Ószövetségben: Jósiás király, a törvénykönyv (Tóra) megtalálásakor. Nehémiás, a fogságból való visszatéréskor, a törvénykönyvre alapozva építi újjá Jeruzsálemet. Mellesleg mind a kettő politikai vezető volt. Újszövetségben: Jézus magatartásának, cselekvéseinek alapja volt az ószövetségi Szentírás. Jézus tanítását hallgatók akkor is, ma is irányelvnek tekintették a szavait. Apostoli levelek: Pál Jézus szavára hivatkozva áll a szegények mellé, amikor gyűjtésre buzdít; Jobb adni, mint kapni. János keményen inti a - már akkor is - tévelygő híveket: Aki nem szereti embertársát, akit lát, hogyan mondhatja, hogy szereti Istent, akit nem is lát. Amikor azt olvassuk emberekről, hogy Isten Lelke vezette őket, akkor ez nem valami relytélyes hangot jelentett, hanem azt, hogy a lelkiismeretükben szólt Isten. Mint Luther Mártonnak, aki bár nem bibliai alak, de azért tudott egy,s mást róla, amikor a birodalmi gyűlésen tanítása és hite megtagadására akarták rávenni úgy válaszolt: nem tanácsos dolog az embernek a lelkiismerete ellen cselekedni. A közelmúltból is sok példát lehetne hozni: A.Schweitzer, Teréz anya, Dietrich Boenhoeffer, és mai keresztény mártírok, akik Isten szavát, Jézus példáját, a lelkiismeretüket követték, így szólt hozzájuk Issten. Úgy gondolom, ott van az alapvető gond, hogy azt, hogy Isten szól, valami misztikus, átlagembernek fel nem fogható módon képzelik el sokan, pedig Isten nagyon is hétköznapi társunk.
Iván Balicza 2020.06.02 18:30:38
@sefatias: Ezt kéred: mutass egy bibliai esetet, szereplőt, akit isten ezen három módon szólított meg. Mutattam neked többet is. Jósiást is, Nehémiást is a Biblia szavaival szólította meg, mert számukra a Tóra volt a Biblia. Ma is része a Bibliának. És nem "általában" szólt, hanem egy konkrét helyzetben konkrétan az ő személyükhöz. Ha ma erkülcsi, hitbeli kérdésed van, a Biblia ma is konkrétan téged szólít meg, egyébként pedig tényleg általános és elméleti. A Bibliát laehet elemezni, kívülről vizsgálni, de ez nem Isten szava. Isten szava a lelkiismeretedben és az értelmedben is neked szóló személyes üzenet. Én így tapasztalom, sajnálom, többet nem tudok mondani. Csak egy példát még: a szerelemről, házaasságról beszélhetnek a pszichológusok sok vagy kevesebb okosat, de hogy valóban milyen, azt csak akkor tapasztalod meg, ha szerelmes leszel valakibe. Ez nem elmélet, hanem élet. Ha ez nem elég, tényleg nem tudom jobban magyarázni.
Iván Balicza 2020.06.02 18:51:28
@sefatias: Az udvariasság miatt írok még egyszer, mert befejeztem. Köszi, az eltérő véleményeink ellenére jó volt eszmét ütköztetni, ha nem is jutottunk közelebb egymás véleményéhez. Persze, naivság is lenne azt várni, hogy bárkinek a véleményén tudnánk is formálni egy kommentfolyamatban.