Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Király L. Gy.

27 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Barátos, elköszönős, életigenlő. Nana nem volt mindig házi macska: az utca kandúrja volt, aki szerette is a szabad életet, és pontosan tudta, melyik embertől mit várhat. Volt egy macskabolond, aki rendszeresen élelemmel látta el, és mindig volt hozzá egy jó szava. Amikor a macska megsérült, hozzá…..
A személygépkocsik értékesítésére vonatkozóan az áfatörvény idén áprilisban módosult. A változás abban áll, hogy most már minden olyan személygépkocsi eladás adómentes, amelynek beszerzésekor nem vonhattam le áfá-t, függetlenül attól, hogy volt-e áfa felszámítva vagy…..
A sertéságazathoz kapcsolódó termékek általános forgalmi adójának csökkentését javasolja az agrártárca. Félreértés ne essék, itt nem arról van szó, amiért az MSZP aláírásokat gyűjt, vagyis nem az élelmiszerek áfájának csökkentéséről, hanem egy olyan áthidaló…..
Noha túl vagyunk már az év eleji adóváltozások okozta izgalmon, néhány változást talán nem érdektelen felidézni bő három hónap múltán sem, hátha elkerülte valaki figyelmét. 2013. évtől egy például érdekes szabállyal bővült a személyi jövedelemadó. A fogyasztásra…..
NAVigare necesse est Luxus áfa? 2013.03.13 11:17:33
"Orbán Viktor szerint szükség lenne egy, a luxuscikkekre kivetett 35 százalékos adókulcsra, de – mint fogalmazott – erről valószínűleg vita lenne a nemzetközi szervezetekkel"-  írják a hírportálok és idézik az újságok. A különleges, főként csak nagy…..
2013. év január 1-től kiemelt változás az illetékben, hogy  a takarékbetét ajándékozása nem illetékmentes. Furcsa a takarékbetét kifejezés, hiszen ez már csak egy befektetési forma sok más új mellett, mitől lenne fontos ez a változás. A lényeg abban van, hogy a…..
Némi lendületvesztés után szeretném újra mozgásba hozni a blogot. Ennek egyik eszköze, hogy  hétvégeken reagálnék egy-egy olyan hírre vagy eseményre, amely az előző héten az adózással kapcsolatban napvilágot látott, illetve történt. Ennek a rovatnak a címét az egyik…..
Először is boldog új évet kívánok a blog minden olvasójának. Nem új évi fogadalomnak szánom, de 2013-ban egyrészt igyekszem egy kicsit rendszeresebben (hetente legalább egyszer) írni ide, és nincs kétségem, hogy lesz miről. A posztok tartalmában is tervezek kicsi változtatást,…..
A hír félig igaz, a személygépkocsi üzemben tartásához, illetve fenntartásához igénybe vett szolgáltatások általános forgalmi adója 50 %-ban lesz levonható 2013. évtől. A szabályozás szolgáltatások oldalán nyitja meg az áfá-t, a terrmékbeszerzések oldalán nem. Ha egy…..
Korábban már írtam a magyar adórendszer két új tagjáról, a kisadózó vállalkozásokk tételes adójáról (KATA) és a kisvállalati adóról (KIVA). Az alábbi rövid írás azoknak szól, akik töprengenek az áttérésen. A kisvállalati adót alapvetően két tétel után fizetjük…..
Ezt a bejegyzést az időközben megszerzett információk alapján részben pontosítottam, részben pedig kiegészítettem. Örömmel tapasztaltam, hogy miután kitettem egy bejegyzést a KOCKERD kérdőív visszaküldését elmulasztó vállalkozás adószámának törléséről, a témakört…..
Egy szakmai konferencián az NGM főosztályvezetője azzal dicsérte a munkahelyvédelmi akcióterv keretében bevezetett új adózási formákat, hogy azok – az eva-val ellentétben – ösztönöznek a foglalkoztatásra és a beruházásra.  Nem vitás, az eva elsősorban a magányos…..
Kérem, hogy az itt leírtakat egyelőre fogadják fenntartással. Mielőtt elolvassák, érdemes megnézni ezt a bejegyzést. Korábban írtam arról, hogy mire kell vigyázni, hogy ne függessze fel az adóhatóság a cégünk adószámát. Ennek kapcsán kerestek meg egy olyan üggyel, ahol nem…..
Még 2010-ben történt, hogy történetünk hőse, az Adózó egyik negyedévi bevallásában összesen több mint 150 millió forint értékesítés és mintegy 90 millió forint beszerzés után 32,5 millió befizetendő és  22,3 millió levonható áfá-t tüntetett fel a bevallásában.…..
Nagyjából egy hete látott napvilágot egy kormány dokumentum, amely a jól csengő "Kiegészítő jelentés a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa által 2012. március 13-án a túlzott hiány eljárás keretében kiadott ajánlás megvalósítása érdekében hozott intézkedésekről"…..
A NAV eszköztárában az utóbbi időben meglehetősen hangsúlyosan jelent meg az adószám-felfüggesztés. Erről az adózó nem is értesül, legfeljebb a partnereitől, akik – ha lelkiismeretesek – még a legnagyobb bizalom mellett is rendszeresen ellenőrzik üzletfeleik adószámának…..
http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/10/kiraly/..
Szeptember eleji sajtóhírek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium 150-160 milliárd forint többletbevételt vár az adóbeszedés hatékonyságának növekedésétől 2013-ban. A Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád viszont nem sokkal később egy tv interjúban legalábbis…..
Már az egyetemen is bosszantott, hogy a különböző közgazdasági elméletek tárgyalásakor az első kitételek egyike az optimális, zavarmentes működés feltételezése volt. Sajnos a való életben minden jószándékunk ellenére közbejönnek kisebb nagyobb gikszerek. Általános…..
Amikor eldöntöttem, hogy elkezdem ezt a blogot, azt is elhatároztam, hogy az esetlegesen napi haszonnal járó, praktikus bejegyzések mellett néhány elméleti gondolatot is megosztok az olvasóval. Ha érdektelennek találják, legfeljebb ezeket a bejegyzéseket kihagyják. De nagyon gyakran…..
Amint azt a blog bemutatkozó részében is írtam: az adóellenőrzés olyan a vállalkozás életében, mint a vihar a tengeri hajóséban. Próbálja elkerülni, de ez csak ideig-óráig lehetséges. Célszerűbb ha felkészül rá. Ebben a hosszabb bejegyzésben néhány tanáccsal szeretnék…..
Király L. Gy. 2012.09.25 11:45:35
@ügyvédjelölt: Sajnos nem mondhatnám, hogy egyedi esettel találkozott, de szerencsére azért nem is tipikus ez a magatartás.
A revizorok egy része a megfélemlítés módszerét alkalmazza, hogy hibára késztesse az adózót, vagy elismertessen vele olyasmit is, amit nem követett el.
Szerintem a megoldás az, hogy ha adóvizsgálat van egy vállalkozásnál, akkor érdemes szakemberhez fordulni a képviselet ellátást illetően. A cégvezető, a könyvelő, de még az ügyvéd sem az a személy (tisztelet persze a kivételnek), aki kellő hatékonysággal el tudná látni a képviseletet. A későbbiekben ezzel a kérdéssel szeretnék majd részletesebben is foglalkozni a blogban.
Adózni muszáj - de azért ha valaki mégis tudna egy kiskaput, akkor szóljon! Szinte minden vállalkozás vezetője kapható egy beszélgetésre, ha megjelenik nála egy "tanácsadó" és paragrafusokkal, meg látszólag odavágó NAV állásfoglalásokkal körülbástyázott ajánlatot tesz egy…..
Az előző bejegyzésben körbejártuk, hogyan is kell(ene) kinéznie a megfelelő személygépkocsi bérleti szerződésnek.  Ha sikerül összehozni egy ilyet, akkor a személygépkocsi bérlet áfá-ja levonásba helyezhető. Először is szögezzük le gyorsan, hogy ez a szabály…..
Tavaly ősszel izgatottan hívott fel egy új autók értékesítésével foglalkozó ismerősöm. (A találgatások elkerülése végett közlöm: nem kecskeméti az illető.) A hangja vidám volt, pedig akkoriban sem ment igazán jól az üzlet. „Meg vagyunk mentve!” – lelkendezett.…..
Tisztelt olvasók! Másodszorra futok neki az adózással kapcsolatos blognak. Az első próbálkozást, az adó-NAVigátort végül is feladtam egy sajátos névegyezés miatt, de hát olyan nagy veszteség senkit sem ért, hisz az érdemi írások még nem jelentek meg. Ezzel együtt nagy…..
Király L. Gy. 2012.09.01 21:19:50
@Kúp Ica: Várom szeretettel a kérdéseket, és igyekszem rá választ adni.
Király L. Gy. 2012.09.05 11:19:09
@ronhks: Nem vagyok egy geek, nem értem a blogolás minden technikai részletét, de a szakértők azt mondják, hogy az indexes blogokat csak be kell állítani az általad használt feed olvasóban, és máris működik a dolog. Mindenesetre - ugyancsak a szakértők tanácsára - a Google feedburner-jében is beállítottam az oldalt, így a leggyakrabban használált feedolvasok állítólag gond nélkül észreveszik. Ennyit tudtam tenni ...