Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vajda Anna Noémi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Távolról az örökség vagyon, hirtelen meggazdagodás, melyre áldomást érdemes inni. Karnyújtásnyiról viszont, bármekkora is, hagyaték. Valaki hagyta. Maga után hagyta. Halála által rád. Úgyhogy vagy a hozzá fűződő jó, vagy a rossz emlékek fosztanak meg az örömteli számbavételtől. Ha ráadásul…..
Vajda Anna Noémi 2020.05.22 00:47:14
A szöveg nem mindent árul el. Azt sem, hogy a számítógépek mellett barátok és helytörténész ismerősök, svábok és magyarok, zsidók és örmények, kimértek és ízesek is bekapcsolódtak a fejtegetésbe. Kihagyhatatlan varjasi-sarkadi Szabó István (Sarkadiak a tűzviharban -- a második világégés sarkadi rajzának társzerzője): "Ez a harcos kiérdemelte a másodosztályú Vaskeresztet. Szalagja ott van a >>te embered<< zubbonyának gomblyukába fűzve. S bal mellén valami kitüntetési sávok... nem éppen akárki volt. (S ezt a keresztet általában nem hentesek a hentességért kapták, hanem csakis frontharcosok. Képzeld, Himmlernek, az SS mindenható vezetőjének sem jutott Vaskereszt, csak egyéb plecsnik. Furcsa, torokszorongató világ volt az.) Lehet, hogy Prinz Eugen SS-hegyivadász hadosztályban szolgáló bánsági, újaradi, szentmártoni, mácsai vagy ki tudja... sváb gyerek. Mert a Prinz Eugent kizárólag bánsági, bácskai, horvátországi svábokból és elvétve erdélyi szászokból toborozták. Toborozták?! Fenét! 1942 után minden német származású katonaköteles kötelezően >>önként<< az SS-be kellett jelentkezzen, illetve vitték. A halálfej ne borzasszon el, ha már valódi koponya is volt, van a fantasztikus Béla asztalán. Nem tudom, ugyanarra a koponyára gondolunk-é, vagy Béla tartott egyet annak idején a kedves Szabó Pistának, egyet meg az utókornak?
Mondom, a Totenkopf (= halálfej, bocsáss meg!) nem csak az SS kiváltsága volt, ezt viselték a magyar ejtőernyősök is. Azt jelentette e jel, hogy sz....unk a halálra s sz...tak is. Legtöbben. S nem minden SS volt szadista tömeggyilkos. Távolról sem. (Ugye, Heinrich Böll és >>Derrick felügyelő<< (Horst Tapper) is az SS-ben szolgált.) Igaz, hogy a legpiszkosabb >>munkát<< velük végeztették, különleges, e célra válogatott egységekkel. A Waffen SS (tehát a harcterek modern gladiátorai) pont úgy katona, harcos, mint többiek, kivéve, hogy fanatikusabbak, elszántabbak, keményebbek voltak. Végül is elit alakulatok, vagy mi az izé?" A kép sorsa. Stuttgart felé vándorol éppen, ha virtuálisan is, felkutatni a rokonait, feltérképezni a visszamenőleget. Hátha.. Aztán akár.