Regisztráció Blogot indítok
Adatok
colloid

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Furcsán megváltozott a szüret mostanában. Amikor elkezdtem a hobbiborászkodást, összesen két szüretem volt, egy muskotályos és egy olaszrizling. A szüretekre néztük a szép napos hétvégéket, a szőlő csak érett, és amikor eljött a szüret ideje, a család, a barátok, és mindenki összejött, szedtük a…..
colloid 2020.09.26 00:11:30
@RAMBO:

www.boraszportal.hu/borvilag/hogyan-nyissunk-borospincet---ii-resz-5575

Itt írják, a következőt:
"Ha a pincében kanna- és palackmosás is történik, és nem a helyi ivóvíz szolgáltató által szolgáltatott vizet használnak, akkor a felhasznált víz megfelelő minőségét igazolni kell."

Ha jól tudom, erre az esetre a kijelölt tűzcsapról lehet vizet vételezni, szerződéses mennyiségig, és ezzel a víz származása/minősége is igazolt. (Ezt hívják vízhordási engedélynek.)

Viszont a jelenleg hatályos jogszabály több ponton rendelkezik a víz és szennyvíz kezeléséről, nem csak a mosáshoz kell, bármilyen pincemunka van, szimpla bor tárolásán kívül.

25/2010. (III. 19.) FVM rendelet
njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=131153.357367

"a felhasznált víz minőségének az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendeletben foglaltaknak való megfelelését, ha a kérelmező nem a helyi ivóvíz szolgáltató által szolgáltatott vizet használ kiszerelés során," 2.§ 4.b)

Szóval úgy tudom ha nincs közvetlen vízbekötés, akkor nem mondhatom, hogy "hoztam a faluból", bár a törvény csak szolgáltatót emleget, de mégis fura lenne, hogy csak úgy bemondásra megy a dolog.

Nem mondom, hogy lehetetlen megugrani az előírásokat, de van pár, a hegyen nehezen kivitelezhető pontja, biztos mindenki megoldja valahogy, csak én vagyok világtalan egy csöppet.
Ennek a blognak az egyik első bejegyzése arról szólt hogy hogyan kell kimosni a hordókat. Ez a hagyományos paraszti technológia leírása, ami a forrázáson alapul: ha egy hordóba forró vizet öntünk, majd meghengergetjük, akkor a felszabaduló gőz kilövi a dugót. Ha a dugót gyorsan újra visszadugjuk,…..
colloid 2020.05.19 11:56:06
@csite: Lehet igazad van, nem értek hozzá ennyire. Nekünk dongát, abroncsot cserélt (elég régi hordón), nem volt olcsó, de jó minőségben megcsinálta.
@RAMBO: www.zsarfa.hu/