Regisztráció Blogot indítok
Adatok
László Kovách

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az örmények magukénak mondhatják a világ egyik legrégibb, folyamatosan létező kultúráját, civilizációját. Örményország volt az első ország a világon, ahol államvallássá tették a kereszténységet (kicsivel megelőzve a Római Birodalmat is).  Hegyi-Karabah (Arcah) legmagasabb csúcsa, a 3724 méteres…..
László Kovách 2020.05.13 00:48:30
Nagy örömmel olvastam végig a Hegyi-Karabahról szóló írást! Elsősorban, mert volt szerencsém, 2013-ban nekem is eljutnom oda. Előző útlevelemben ott virít az Artsakh Republic feliratú vízum, a 21 216-os sorszámú. (A vízumon szerepel a Nagorno-Karabakh Republic név is!) Sajnos az nem derült ki, hogy évenként újrakezdték a számozást (2013. június 28-án ragasztották be), vagy államuk alapításától indult ez. A cikkben fényképen is szereplő Külügyminisztériumban kaptuk meg a vízumot, és négyünkön kívül összesen csak két másik külföldi folyamodott akkor vízumért. Izgalmas volt péntek délután elszaladni a busz végállomástól a Külügyminisztériumig, annak bezárása előtt, mert a határon azt mondták, bemenni bemehetünk az országba, de elhagyni csak a megkapott vízummal tudjuk! (Néha eszembe jut, ha nem adják meg, még mindig ott vagyok?) Apró fricska: pont az azeri vízummal szemközti oldalra ragasztották be, de előtte udvariasan megkérdezték, hogy nem akarjuk-e külön papírlapra (tehát nem az útlevélbe!) a vízumot, mert akkor az azeriek, ha meglátják, már nem engednek be az országukba! Mondtuk, nyugodtan ragasszák be, ott már voltunk és nem terveztük visszamenni. Vagyis számunkra nem volt haszontalan a Külügyminisztérium épülete!
Egyébként nagyon jól éreztük magunkat az országban, és a sörük is jó volt! A Sztyepanakerttel szomszédos Susában rengeteg műemlék van, sajnos eléggé elhanyagolt állapotban. Itt található többek közt az egykori kán palotájának jelentős romja, nagy kiterjedésű várfalak, és régi örmény stílusban, de a XIX. század végén épült Megváltó Krisztus Székesegyház, az örmény egyház, artsakhi központja.
A cikk is jó, de egy-két pontosítást szeretnék hozzátenni! A cikkben bemutatott 2 dramos ,,bankjegy"-et Ausztriában nyomtatták, egy New York-i numizmatika cég megbízásából. Két fajta címlet létezik, a 2 és a 10 dram, és mindkettőn a 2004-es évszám szerepel. Nekem mind a kettő meg van, itthon Budapesten vásároltam egy kereskedőtől, pár száz forintért darabját, . Tulajdonképpen értéktelenek, egészen biztosan nem hivatalos bankjegyek! Teljesen közönséges, mondhatni silány papírra vannak nyomtatva, pénzként használva, szinte azonnal tönkremennének. Ottjártunkkor csak az örmény dramot használták, és abból is a legkisebb címletű papírpénz a 100 dramos volt, ez is igen csekély értékű, akkoriban kb. 60 forint. (Tehát egy 2 dramos értéke nagyjából 1 Ft 20 fillér, még azt a gyenge minőségű nyomtatást sem fedezné, kapni meg semmit sem lehetne érte!) Meggyőződésem a legtöbb helyi lakos még nem is látta ezeket, a talán ,,emlékpénznek" nevezhető nyomatokat! A cikkben szereplő T-72-est nekünk sikerült megmásznunk. Susa, a régi főváros melletti magaslaton áll. Innen lőtték az azeriek rakétavetőkkel a mostani fővárost, Sztyepanakertet. Régi szabály, az ostromhoz legalább háromszoros túlerő kell! Itt fordított helyzet volt, az azeriek rendelkeztek 3 tankkal, és az örményeknek csak ez az egy volt! Hősiességüknek, és talán magasabb szintű katonai kiképzésüknek köszönhetően mégis ők győztek a háború legfontosabb csatájában! Igen, a cikkben is szerepel, az örmények közül többen jutottak el a szovjet vörös hadseregben akár a tábornoki rangig is, míg az azeriek csak igen alacsony rendfokozatokat értek el. Az ok eléggé rasszista, a szovjet vezetés az örményt fehér embernek tartotta, míg a török népcsoporthoz tartozó azerit nem!
2013-ban már sok éve nem volt vasúti közlekedés az országban, de mivel én szeretek mindenütt vonatokat fotózni, megkerestük Sztyepanakert vasútállomását. Gyalog, mert a taxis kicsit sokat mondott rá, bár élénken érdeklődött, minek megyünk oda, már sok éve nem jár arra vonat. Mire azt válaszoltuk, hogy: csak! A taxis bizalmaskodóan megkérdezte: akkor mi kémek vagyunk? Mondtuk igen!
Egyébként aki teheti, látogassa meg ezt a vidám, bájos, hegyek közt megbúvó kis országot! Jerevánból reggel 7 órás indulásra van meghirdetve a sztyepanakerti busz, bár helyi jó szokás szerint ténylegesen csak akkor indul el, ha megtelik. (Kis buszok járnak!)