Adatok
Roachy
0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Kezdjük az alapoknál!
Kezdő kovászolóknak ajánlott zamatos fehér kenyér. Ez az első recept, amivel a kezdő tanfolyamaimon is találkozhatsz. Lépésről lépésre végigkövetheted a kovászos kenyérkészítés folyamatait ebben a posztban. Ez egy kimondottan otthonsütők számára összeállított recept, otthoni…..
Roachy
2020.04.23 19:32:40
@Ormós Gabriella: A receptben van leírva, hogy ha hosszú hűtős kelesztés van, akkor csökkenteni kell 120 grammra a kovász mennyiségét, én 140-et tettem bele és kb 10-11 órát volt hűtőben (kb 6fokon). A kenyér BL80 liszttel készült csak a 45 g teljes kiőrlésű búzalisztet cseréltem rozsra, mert nem volt más. Azt gondoltam ez olyan nagyon nem befolyásolja majd a kenyeret. A lefedett sütést is írtad te magad, amihez egy másik cikkedben a jénait is javasoltad ha nincs más, hozzátéve hogy persze azért nem ugyanaz mint a dutch oven. A joghurt helyett tejfölt is írtad. Szóval igazából mindent pontosan az írásaid alapján csináltam, kivéve azt a 45 g teljes kiőrlésű búzalisztet, amit rozsra cseréltem. De gyanítom inkább a gőzhöz lesz köze, mert fel is tűnt, hogy elég hamar elkezdett kérgesedni a kenyér. Ha a jénai rontotta el, akkor azt talán ki kéne majd venni a "Süssünk vasban..." cikkedből, vagy beleírni, hogy az csak gőzgombóc készítésére alkalmas. ;) Egyébként minden más szempontból tökéletes lett a kenyér, csak kicsit lapos. Nem ez az első kovászos kenyerem, de az első édesanyám sütőjében, biztosra akartam menni ezért fedtem inkább le. De akkor a jénait ezek után hanyagolom és beszerzek ide is egy spricnit, vagy egy pataki tálat. Én eddig csak gőzölős sütővel készítettem kovászos kenyereket, vagy vas edényben.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Minden rendben ment a kenyérrel egy dolgot leszámítva, hogy nekem nem jött föl olyan szép magasra sütés közben. Inkább szétterült kicsit és laposabb maradt. Mi lehet ennek az oka?
Ahogy én csináltam a recepthez képest, hogy 140g rozskovászt használtam és joghurt hiányában tejfölt tettem bele. Illetve a teljes kiőrlésű búzaliszt helyett teljes kiőrlésű rozsliszttel készült.
Egy éjszakán át kb 10 órát a hűtőben volt szakajtóban a tészta. Majd fedett jénaiban sütöttem.
Minden másban pontosan a receptet a követtem.