Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DVires

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
killtheradical Tudsz saccolni? 2008.07.30 06:17:00
Lopsz, csalsz, hazudsz! Igaz történet alapján. Szeretem én a magyar államot, annak is leginkább az adóhatóságát. Az Apehet kisstílű dolog szidni, mert dupla hendikeppel indul: szívatják a törvények, rendeletek ellentmondásai és hézagai, és szívatják a lehetőségek, amik…..
DVires 2008.07.30 18:26:14
érdekesek a hozzászólások, érdekes a történet is. hozzá teszem a sajátomat:
egyéni vállalkozó vagyok és EVÁs voltam egészen idén januárig (visszamenőleg).
decemberre lenullázódtam (sokminden összejött év végére, apám aki szintén vállalkozó volt meghalt, az ő vállalkozását is le kellett zárni, ami szintén nem kevés pénz volt), viszont két ügyfélnél is november végén zártuk le a munkákat, amiket kiszámláztam. pénzem nem maradt miután az előbb felsoroltakat intéztük, vártam a számlámra a pénzt, de azok január közepéig nem érkeztek meg (8 napos fizetési határidő - gondolom a vállalkozók ismerik mit jelent ez azoknál akiknek fizetni kell).
volt még 32000 forint tartozásom, amit ugye december 20-ig be kellett volna fizetnem. csak január közepén sikerült, amint megérkeztek az összegek, máris netbankoltam az apehnek.
júniusban jött az apeh levél hogy egyébként visszamenőleg töröltek az evából.
fellebbeztem (+5000 forint illeték), leírtam mi miért történt, felhívtam a figyelmüket arra, hogy sajnos becsületesen próbálok élni (épp ezért nehezen) és mindig minden adót pontosan fizettem be eddig is, ezután is így tervezem.
jött júliusra a másodfokú határozat, kioktató hangnemű szöveggel, amiben közlik hogy méltányosságról nem határoz a törvény, még most is tartozok a pénzzel (ami nem igaz, mert azt ugye befizettem és azóta is minden rendben a tb-től kezdve a járulékokig), és különbenis még jó hogy befizetem az adót, mert az egyébként kötelességem.
felhívtam az ügyintézőt (aki egyébként kedves és segítőkész volt) elmondta, hogy sajnos akkor most negyed éves bevalló leszek az évben, adjam le az első két negyed éves bevallást. ami sajnos azt fogja eredményezni hogy büntetést kapok a késések miatt, dehát fellebbezni kell (+illeték ugye), és akkor egyszer majd jóváírják. a számláimat visszamenőleg sztornózni kell, újra ki kell állítani az új (már nem -3-43, hanem -2-43) adószámmal.
a bevallást nem tudtam rendesen megcsinálni mert új adószámom még nincs (a negyedéves bevallás nem fogadja el az EVÁS adószámot), ezért átírtuk 2-43-ra, bár azóta sem küldött erről sem az apeh, sem az önkormányzat semmit.
végül a bevallásokat beküldtem, rémisztő eredmények voltak a papírokon, mert az első igazán jó évem (lett volna) és mivel abban a hitben éltem hogy EVÁs vagyok, nem vásároltam semmit számlára. de egyébként sem, mert a munkámhoz egy scannerre, nyomtatóra, számítógépre és laptopra van szükségem, ami már van. se nyersanyag, se semmi. minimális költségek keletkeznek a munkám során. minden évben nem vehetek több számítógépet meg ilyesmit, mert akkor is kérdőre vonnak.
szóval ezek után nem vagyok EVÁs, gyűjthetem a számlákat (csak tudnám miről, mert a bevételhez képest a kiadásom szinte nulla), egyébként azóta megjött a késedelmi kamat és a büntetés (ami a tartozás kb 30%-a volt), de még várom a harmadik büntetést (a késve beadott bevallás miatt).
szóval én próbáltam tisztességesen vinni a vállalkozást, de érdekes módon elég volt egy, a postban vázolt hiba gyakorlatilag jelentéktelen összeggel, és megbüntettek vagy háromszor.
igen, kérhettem volna kölcsön. de ki számít arra hogy egy milliárdos multi nem fizeti ki a neki jelentéktelen összeget annak, aki egyébként 3 hónapon át dolgozott neki azért a pénzért?

na ez nem panasz volt, csak érdekes hogy milyen különbségek vannak az elbírálásnál. de azért csodálkozom hogy az én 32000 forintos tartozásom hogy eredményezhetett ennyi macerát és büntetést, illetve EVÁból törlést a fenti esettel szemben...