Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dreamworldphotohu

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha szeretnénk megoldani egy problémát vagy fejlődni valamiben, sokszor az segít a legjobban, ha a dolgot egyszerűen más szemszögből nézzük. Ez igaz az életben és a fotózásban is. Szinte már magamat ismétlem, de nem lehet eléggé hangsúlyozni: soha nem féljetek kilépni a komfortzónából. Számomra az…..
dreamworldphotohu 2020.07.25 20:11:05
Volt időnk ízlelgetni a szót: imposztor-szindróma. Im-posz-tóóóór. Szin-dró-ma! Mint valami súlyos betegség. Az lenne?  Ugyan, dehogy.   Ez csak az önbizalomhiány fancy, modern elnevezése.  Mivel fogékony vagyok a pszichológiára és az önismeretre (még egy egyetemi diplomát is “akasztottam”…..
dreamworldphotohu 2020.07.05 11:36:18
Köszi szépen az ajánlást! Lehet, hogy most belülről jön a napi troll :))

Az önbizalomhiány szerintem alapvetően személyiség kérdése, de sokszor okozza a tudás és a tapasztalat hiánya is, és könnyen át lehet esni a ló túloldalára. Kaptam egy belépő gépet, a család dicséri a képeimet és máris én vagyok a "photography". Mint mindenben, itt is a középutat érdemes megtalálni.

Az alkalmazott fotózás nagy részének szerintem a művészethez semmi köze, és emiatt viszonylag objektív szempontok alapján "kiértékelhető" egy kép minősége (ezekről írtam is itt cikket). A "tökéletlen" viszont még nem feltétlenül rossz. Egy lifestyle kép például lehet, hogy nem felel meg a hagyományos portré vágási szabályainak vagy nem pont ott éles, ahol kellene, de attól még a maga műfajában pont tökéletes, mert mondjuk egy érzelmet, "igazi pillanatot" örökít meg. Egy csomó szempont - tűélesség, kevés zaj, tökéletes fények - a legtöbbször csak a fotósoknak fontosak, az ügyfeleknek kevésbé. És itt már nyilván bejön az ízlés, hogy kinek mi tetszik és mi a fontos.

A vállaltan kezdő képeknél én egyébként kevesebb rosszindulatú negatív kritikát szoktam látni. Sokszor az veri ki a biztosítékot, amikor a tudás és az ízlés hiánya szerénytelenséggel és arroganciával párosul. Ettől függetlenül szerintem egy komment hangvétele mindig az íróját minősíti, az így odahányt, bántó kritika az írójáról állít ki szegénységi bizonyítványt.

Kicsit vitatkoznék még a fake it elvvel is, vagy legalábbis kiegészíteném azzal, hogy próbálja meg mindenki reálisan felmérni a határait (ebben nyilván nem segít az imposztor szindróma) és ne vállaljon el egy olyan munkát, aminek az elvégzésére még jó eséllyel nem képes, mert az ügyfele csalódott lesz és nemcsak magát, de a fotós szakmát is lejáratja a kontárságával. Szerénység, szakmai alázat!
Ott van a fényképezőgéped tárcsáján a videó funkció jele, de eddig még soha nem merted használni? Izgat a gondolat, mit lehetne kihozni belőle, örülnél, ha a családról mozgóképi anyag is készülne, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Kétrészes sorozatunkkal egy kis kedvcsinálót szeretnék adni azoknak,…..
A minimalista fotográfia a fotográfia egy olyan formája, amelyet túlzó, szigorú egyszerűség jellemez. Ez a stílus a kompozíciós alkotóelemek minimális használatát hangsúlyozza: szín, tárgyak, formák és struktúra. Gyakran egyetlen tárgyra, alanyra fekteti a hangsúlyt a kompozíción belül, miközben a…..
dreamworldphotohu 2020.06.26 08:58:52
@Szabványok: Amire gondolsz, az a bokeh, bukéja a büdös dolgoknak van ;) Bár a posztot nem én írtam, nekem tetszenek Fanni képei, és kisgyereknél nyugodtan el lehet felejteni a "klasszikus" szabályokat, próbáld ki egyszer, hogy egy ennyi idős örökmozgót fotózol. Azzal meg semmi gond sincsen, hogy hátulról is készülnek képek, nem kell minden képen az alanynak szemből szerepelnie.
dreamworldphotohu 2020.06.26 09:01:19
@eßemfaßom meg áll: Fanni így értelmezte a minimalista fotózást a természetben a saját családjával, ennyi, nem kell mindenbe túl sokat belegondolni :)
Mióta anya vagyok, szinte minden nap fotózom a gyerekeimet. Az esetek nagy részében persze a legcukibb képek akkor készülnek, amikor a lakás körülöttünk szinte úszik, a ruháját épp leette, a szája maszatos és persze én csak a legritkább esetben szerepelek rajtuk (szelfizni sajnos nem tanultam meg az…..
dreamworldphotohu 2020.06.10 10:30:13
@ColT: Szerintem arra gondolt Kinga, hogy nem kell megfelelniük a fotós nagykönyvnek, pl. a vágásokat illetően, vagy hogy ne álljon ki az alanyból egy fa :) A lényeg, hogy az érzelmek, hangulatok jöjjenek át a képeken.
Nem vagyok különösebben egy kocka alkat, mégis, már az előző mobilos cikkem megírásakor tudtam, hogy a folytatásban muszáj lesz kitérnem a képszerkesztő applikációkra. Előzőleg írtam (és persze azóta is tartom), hogy az okostelefonok is kiváló "játszóteret" nyújtanak a tanulni vágyó fotósoknak.…..
Nagyon sokan kérdezitek mindig, hogy az apukákkal hogyan érdemes kommunikálni a fotózások alatt. Amióta workshopokat tartok, még nem telt el úgy egy oktatás sem, hogy valaki ne tette volna fel a kérdést, hogy mi van akkor, ha az apuka nem együttműködő. Eleinte én is sokat stresszeltem azon, hogy…..
dreamworldphotohu 2020.05.28 10:04:11
@CCnick: Aztán majd lehet bánni, hogy nincsenek közös képek a családról. :) A gyerekek is szeretik ezeket visszanézni évekkel, évtizedekkel később, nemcsak az anyukák. Egyébként úgy gondolom, hogy ha apuka szereti anyukát, akkor egy évben 1-2-szer kibírhat 1 órát háborgás és szemforgatás nélkül ;)
dreamworldphotohu 2020.05.29 13:32:46
@CCnick: Igen, én is mindig átnézek évi 10-20.000 db gagyi mobilos fotót a nyomtatott albumok helyett!
dreamworldphotohu 2020.05.29 19:44:38
@CCnick: Vicceltem, mert egy átlagos családban simán ez van, legalábbis amíg kicsi a gyerek. Egyébként az enyém 3 éves lesz és 5.000 kép van a válogatott (!) családi albumban. (Nem gagyi mobilos, még mielőtt felmerül.) Ez már most sok ahhoz, hogy lapozgassam, de mindenki úgy csinálja, ahogy jól esik!