Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Azon Filóztam Blog

30 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régen minden más volt – hangzik el gyakran a háborút és egyéb történelmi vészterhes időket megélt idős emberektől. Ezt a mondatot a mai kor embere gyakran szemforgatással és egy ironikus „persze” kíséretében elengedi a füle mellett. Pedig ha mélyen magunkba tekintünk, akkor szembe kell néznünk a…..
Ahogyan azon már korábban is filóztam, időnként vannak olyan nagy horderejű események, melyeket évekkel később felidézve az ember pontosan meg tudja mondani, éppen akkor hol és kivel volt – a hölgyek talán még azt is, hogy miben voltak éppen. Számomra ilyen volt például a férfi gyorskorcsolya váltó…..
Vannak olyan történések a nagyvilágban, amelyeket felidézve az embernek rögtön az jut eszébe, éppen akkor hol és kikkel volt, amikor megtörtént, mit csinált éppen, vagy milyen módon értesült róla. Emlékszem rá, hogy annak idején családi körben ültünk az étkezőben, amikor bemondták a tévében, hogy…..
A magyar közélet uborkaszezonjának az Állami Számvevőszék nagy port kavart tanulmánya, „A felsőfokú végzettséggel rendelkező nők túlreprezentáltságának tényezői és gazdasági-társadalmi hatásai” vetett véget. A közösségi média oldalain bejegyzések százai és hozzászólások ezrei születtek a témával…..
Gyerekkoromban nem igazán szerettem államalapító Szent István ünnepét, mert augusztus 20-a után valahogy mindig felpörögnek az események. Szüleimmel megvásároltuk a szükséges tanszereket és eszközöket, édesanyám bekötötte a könyveket és a füzeteket, és már meg is szólalt az iskolacsengő... Latin…..
Szabálykövető ember lévén rendkívül felbosszant, amikor valaki nem ilyen módon viselkedik, és mondjuk záróvonalon előz és/vagy a megengedett sebességhatárnál gyorsabban megy, mondván ő mindenek felett áll. Vagy ha nem vesz és így nem is lyukaszt jegyet a tömegközlekedési eszközökön, mert csak azért…..
A március 8-i nőnap apropóján gondolkodtam el azon, hogy egy bizonyos életkor felett nőként állandó célkeresztben találjuk magunkat, záporoznak a minket érő kritikák, észrevételek, kéretlen jó tanácsok – és a legszomorúbb, hogy mindezt legtöbbször nőtársainktól kapjuk. Ezek a helyzetek…..
Ha február, akkor Valentin nap, azonban az év második hónapjában nem csak ez az egy nap szól a szerelmesekről: több, mint húsz éve Angliából indult el az a kezdeményezés, hogy a február 14-i héten különböző rendezvények keretében a házasságra és a család fontosságára hívják fel a figyelmet. Friss…..
Február 4. és 20. között a sportkedvelők figyelme Pekingre irányul, ebben az időszakban rendezik meg a 24. téli olimpiai játékokat. A négy évente megrendezése kerülő sportesemény nem csak bajnokokat ad a világnak, hanem példaképeket is: olyan történéseknek lehetünk szemtanúi, amelyekből mi,…..
Novak Djokovic teniszezőt eddig sem csak a sportbarátok ismerték, de most már azok is egészen biztosan hallottak róla, akik nem követték figyelemmel eddigi pályafutását és nem szoktak sporteseményeket nézni.  Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon való részvétele és az országba beutazása több…..
A környezetvédelem az elmúlt évek egyik slágertémájává vált: egyre többen aggódnak a globális felmelegedés, ivóvízkészleteink csökkenése és a bolygónk jövője és miatt. Már-már divat lett bizonyos kezdeményezések és nézetek mellé állni még akkor is, ha esetleg jobban belegondolva nincsenek mögötte…..
2019. április 15-e este. Kijöttem a konditeremből, a buszmegálló felé vezető úton ránézek a telefonomra. Húgom csupa nagy betűvel írt üzenete villan fel a kijelzőn: ÉG A NOTRE DAME! Hazaérve bekapcsolom a tévét, követem a legfrissebb híreket. Sok minden kavarog bennem, de legfőképpen az, hogy miért…..
Ha a szívemre teszem a kezemet, akkor be kell ismernem, hogy a karácsonyi időszak kevésbé szólt a sportolásról, mint inkább a pihenésről, kiadós alvásról, olvasásról, társasjátékozásról és persze a finom falatokról, tartalmas étkezésekről. Január első hete azonban nem csak a munkakezdést, hanem a…..
Általában borzalmas tévéműsor. Kötelező és erőltetett jókedv (legtöbbször). Pezsgő. Malac. Virsli. Lencse. Bólé. Himnusz. Petárdázás. Tűzijáték. Megint pezsgő. Fogadalmak (talán). Buli. Fáradtság. Éjszaka. Hajnal. Nincstaxi. Séta. Tömegközlekedés. Séta.  Végreitthon. Végreágyban. Ébredés. Újévi…..
Ez az év más, mint a többi. Mindamellett, hogy leginkább a négy fal között töltöttük az év nagy részét, soha vissza nem térő lehetőséget kaptunk arra, hogy sok mindent átgondoljunk az életünkben, megtanuljunk vagy másképp csináljunk mostantól – és mindemellett tulajdonképpen folyamatosan vizsgázunk…..
Középiskolás voltam, amikor egy késő őszi estén a családi vacsora közben a háttérben szólt a tévé. A híradás arról tudósított, hogy az amerikaiak a hálaadást ünneplik, másnap pedig kezdetét veszi az üzletekben és a bevásárlóközpontokban a nagy leárazás, vagyis a Black Friday, amikor eredeti árának…..
Sosem jártam még Amerikában, de ha van valami, amit nagyon irigyelek a filmek alapján tőlük, az a Hálaadás ünnepe. Épp úgy, ahogy Karácsonykor, nagy sütés-főzésben vannak a háziasszonyok, összegyűlik az egész család, körbeülik az asztalt és ima vagy asztali áldás keretében hálát adnak mindazért a…..
Nem kellenek ahhoz brit tudósok, hogy megállapítsuk, a pozitív, elismerő szavaknak bátorító erejük van, erősítik az önbizalmat valamint általuk javul a teljesítmény – ennek ellenére az élet egyes területein mégis fukarkodunk velük, pedig nem kerülnek semmibe, ráadásul a környezetünkben élők…..
Ha valamiben, akkor sajnos a panaszkodásban és nyugati szomszédaink irigylésében mi magyarok nagyon jók vagyunk – ahogy abban is, hogy mindig más(ok)ra hárítsuk a problémák megoldását.   Mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik előszeretettel hozakodnak elő azzal, hogy „mert bezzeg nyugaton milyen…..
Ha valami a képzelet szüleménye  esetleg némi realitással fűszerezve vagy netán valóságos, de nem velünk vagy a közvetlen környezetünkkel történik meg, hajlamosak vagyunk elnézőbben vélekedni róla. Abban az esetben viszont, ha fordul a kocka, már nem vagyunk ennyire nagyvonalúak. Főiskolás…..
Amióta a közösségi oldalak használata alapvető napi rutinná vált, tendencia lett egyre több mindent megosztani az életünkről. Mint mindennek, ennek is vannak előnyei és hátrányai. Pozitívum, hogy  könnyebb a kapcsolattartás, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor estetleg heteket kellett várni egy…..
Nemrégiben a Képmás magazinban olvastam egy nagyon jó cikket egy egyedülálló és nagyon sikeres oktatási modellről, melyet egy Borsod megyei iskolában alkalmaznak. A szerző saját személyes élményeit osztotta meg a cikk elején, arról írt, hogy tanították olyan pedagógusok is, akik már gyerekkorában…..
Még tinédzser koromban kaptam Anyukámtól egy képet, ami még mindig megvan. Egy fotó volt egy kopár földből kinőtt lila virággal és volt rajta egy felirat is: „Valaminek mindig tudjunk örülni”. Nem véletlenül ezt választotta nekem Anyu, ugyanis családomban már-már legendássá vált pesszimizmusom,…..
Akik jól ismernek, tudják, hogy nagyon nem szeretem a közhelyeket, de valóban döbbenetes, hogy mennyire gyorsan elrepült az idő: idén már 16 éve, hogy érettségiztem. A magyar írásbelin Kosztolányi Dezső: Boldog szomorú dal c. verséből írtam verselemzést. Szeretem ezt a verset, ami a magyar költészet…..
A világnapoknak az a célja, hogy felhívják valamire a figyelmet.  Az ezeket összefoglaló listát végignézve megállapíthatjuk, hogy tulajdonképpen már mindennek van világnapja: az origaminak, a planetáris tudatnak, a tejfogyasztásnak, a magyar operettnek, a távközlésnek, az internetnek, a helyi…..