Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Váczi Alexa

24 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi időszak minden függőségnek kedvezett, de mind közül kiemelkedik az online vagy internet függőség, hiszen a digitális oktatás „legálissá” tette a számítógép és az okoseszközök használatát. Az első számú probléma nem a tartalom, hanem maga a monitor! A mai eszközök használatát nem lehet…..
Váczi Alexa 2020.06.03 10:47:15
@Peter Kerekes: Köszönöm a kedves visszajelzést! :) Örülök, hogyha hasznosnak találtad!
Váczi Alexa 2020.06.04 09:36:59
@midnightcoder2: Szerencsére ma már nincs szükség arra, hogy fizikailag mintát vegyenek bárki agyából. Számtalan képalkotó eljárás (MRI, CT, EEG, PET scan) áll rendelkezésre, amivel a változások nyomon követhetők. Köszönöm, hogy megírtad a véleményed!
Váczi Alexa 2020.06.04 09:44:12
@scsaba1: Nagyon köszönöm a kedves visszajelzést! Felháborodni, kritizálni mindig sokkal automatikusabb reakció és kevesebb erőfeszítés kell hozzá, mint önmagunkba nézni. Ilyen az emberi természet. :)
Az elmúlt években egyre inkább népszerűvé vált, hogy a szülők elárasztják a közösségi oldalakat a gyermekeikről készült fotókkal és videókkal. Első ránézésre, nem tűnik veszélyes dolognak, hiszen ez majdnem olyan, mint amikor régen a nagymama megmutatta a fényképet a közértben a pénztárosnak. A…..
Váczi Alexa 2020.05.29 15:29:42
@Almandin:
Nagyon köszönöm! :)
Jó hallani róla, hogy van ellenpélda is.
Váczi Alexa 2020.05.29 19:19:09
@kéki béla: Én még nem találkoztam olyan gyerekkel, aki rettegett volna a saját képmásától, pedig iskolapszichológusként van szerencsém hozzájuk. Ahogyan azt is látom, hogy a gyerekek egymás között is visszaélnek a képekkel, ami óriási probléma, mert nem lehet kontroll alatt tartani.

Azért mert egy dolgot sokan csinálnak, az nem azt jelenti, hogy az rendben van és nem lesznek következményei.
Néha túl fáradtak vagyunk, hogy mindent megcsináljunk, ami a listánkon szerepel. Tudjuk, hogy olvashatnánk egy könyvet, vagy neki állhatnánk a garázs takarításának, de a telefon görgetése vagy a tévé nézése egyszerűen könnyebb. Az energiánk korlátozott és ha erőfeszítéseket teszünk az élet egyik…..
Váczi Alexa 2020.05.21 09:41:32
@KARAK TERi: Nem készítek tükörfordítást, a cikkeimet mindig a lehető legnagyobb professzionalitással igyekszem megírni. Ehhez a cikkhez az alábbi szakirodalmakat használtam:

- Baumeister, R.F., Tierney, J. (2013): Akaraterő. A legnagyobb belső erő újrafelfedezése. Ursus Libris, Budapest.
- Muraven, M., Tice, D.M., Baumesiter, R.F. (1998): Self-Control as Limited Resource: Regulatory Depletion Patterns. Journal of Personality and Social Psychology 74. 3. 774-789.
- Inzlicht, M., Schmeichel, B.J.(2012): What is Ego Depletion? Toward a Mechanistic Revision of the Resource Model of Self-Control. Perspectives on Psychological Science 7. 5. 450-463.
- Mischel, W. (2015): Pillecukorteszt. Hogyan fejlesszük önuralmunkat? HVG Kiadó Zrt. Budapest.

Ezek mindenki számára elérhető könyvek és cikkek.
Az egó-kimerülésről Baumeister Akareterő című könyvében olvashatsz többet, létező pszichológiai fogalom.
Váczi Alexa 2020.05.21 10:26:16
@Dan da Man:

Kedves Dan da Man! Ami elsőre eszembe jutott az a túlzott optimizmus, irreális optimizmus, idealizmus, az önismeret hiánya. A cikkem kapcsán nem beszélhetünk olyan helyzetekről, amikor valakinek nincs kapcsolata a realitással, mert akkor a célok elérhetetlen dimenziókban születnek. Nem arról van szó, hogy ha azt gondoljuk, a nulláról lefutjuk a maratont, akkor az menni, fog. Mert nem, legalább is kicsi az esélye és semmiképp nem jó ötlet. De arról már beszélhetünk, hogy napi 15 percet kocogunk, még akkor is, amikor nagyon-nagyon rossz napunk van.

Ha erről gondolkodunk, akkor én nagyon fontosnak tartom, hogy (akár mások segítségével), de reálisan lássuk az aktuális ént és az ideális ént.

A másik fontos szempont, hogyha valaki nagy ambíciókkal megy neki az életnek és ennek csak töredéke sikerül, akkor fel kell tennünk nagyon sok kérdést. Ki kell nyomoznunk, hogy miért alakult így. Hol csúszott el a folyamat? Nem megfelelőek vagy személyreszabottak a célok? Az illető nem vállalta a célok elérésével járó munkát? Nem volt meg a motiváció vagy nem volt kitartó? Nem volt jó a stratégia? Milyen üzeneteket kapott a származási családjától, amik ezekkel a célokkal összefüggnek? Nem szabotálta-e önmagát a folyamat során? Nem hitette el vele valaki gyerekkorában, hogy nem képes bizonyos dolgok megvalósítására?
Én hiszek az ember tanulékonyságban, találékonyságában és hogy mindig van választásunk és csinálhatunk mást, mint eddig. A másik válaszadó( Exploiter) válasza sajnos nagyon mély szomorúságra, összetörtségre és tehetetlenségre utal. Illetve arra, hogy az illető nem vállalja a felelősséget a saját életéért.

Szívből ajánlom neked Carol Dweck Szemléletváltás c. könyvét, a HVG kiadó gondozásában, ami pont arról szól, hogyan tudjuk a kudarcainkat erőforrássá alakítani.

Nagyon köszönöm a kérdésedet! Bízom benne, hogy tudtam rá neked megfelelően válaszolni. A legjobbakat!
A szorongás egy olyan széleskörű probléma, amivel felnőttek és gyerekek egyaránt küzdenek. A jelenlegi bizonytalan helyzet, a sok ellenmondó információ és az újonnan felmerülő nehézségek felerősítik a bennünk lévő félelmeket. Mindez teljesen természetes, de nem árt ha van néhány olyan módszer,…..
Neked mi jut eszedbe a pihenésről? Nem a vakációra gondolok, hanem a hétköznapi pihenésre. Mivel töltöd a munkavégzés vagy a tanulás közbe beiktatott szüneteket, az estéket, a hétvégéket? A jelenünkben folyamatosan ingeráradat ér minket. Minél nagyobb városban élünk, annál nagyobb a zsúfoltság és…..
Sok diák számára a tanulás kellemetlen feladat, számos negatív érzéssel, elutasítással, haraggal, motiválatlansággal jár. Sokan halogatják a házi feladat elkészítését, vagy a dolgozatokra, vizsgákra való felkészülést. A számonkérések olyan mértékben megnövelhetik a szorongást, hogy a tanulók…..
Sokan úgy gondolják, hogy a produktivitás kulcsa a jó időbeosztás. Valójában azonban az energiánkat nem tudjuk megfelelően kihasználni. Hiába kapnánk a 24 óra mellé, plusz öt órát, ha abban az öt órában is fáradtak és levertek lennénk. Az energiaszintet a szokások határozzák meg. Szokásai…..
Ha dolgozatra, vagy vizsgákra tanulunk, vannak olyan fogalmak, amelyeket muszáj elsajátítanunk és vannak olyan összefüggések, amelyeket muszáj átlátnunk. Sokan beleesünk abba a hibába, hogy az agyag elolvasása után úgy érezzük, hogy tudjuk, amit elolvastunk. A probléma az, hogy csak úgy érezzük és…..
Rengeteg olyan élethelyzet van, amikor olyasmit is el kell sajátítanunk, ami nem érdekel bennünket és nincs hozzá kedvünk. Azok a dolgok, amelyekhez érzelmek vagy élénk képek kapcsolódnak sokkal tovább maradnak a fejünkben, mint az unalmas tények. Ezért ha valamiről azt gondoljuk, hogy unalmas,…..
Az egyik legfrusztrálóbb dolog az életben és a tanulásban, hogy rengeteg dolgot elfelejtünk. Olvasunk egy könyvet és hetek múlva már nem tudjuk pontosan felidézni. Találkozunk egy kérdéssel – tudjuk, hogy tanultunk róla valamikor – de mégsem  tudunk rá válaszolni. A középiskolában rengeteg órát…..
A számok életünk fontos részei. Az iskolában gyakran szembesülünk azzal, hogy rengeteg évszámot kell megtanulni, fejben tartani. Sajnos nagyon könnyű őket összekeverni és ismétlés nélkül pillanatok alatt elfelejtjük őket. Olyan módszert mutatok, amivel – kellő gyakorlás után – elég lesz egyszer…..
Néhány hete az élet, teljesen más mederben folyik, mint amelyet megszokhattunk az elmúlt évek során. Rengeteg probléma, kérdés, nehézség felmerült az elmúlt időszakban, amelyet meg kellett oldani és amire valamilyen választ kellett adni. Egy krízishelyzet – legyen szó egyéni, családi vagy globális…..
A gyerekek nagyon különböző módon reagálhatnak a jelenlegi helyzetre. Vannak, akik ugyanolyan szorgalmasan dolgoznak, mint amikor iskolába jártak és vannak olyanok is, akik kevésbé tudják (vagy akarják) tartani a határidőket. Nagyjából az összes pszichológus elmondta, hogy az egyik legfontosabb…..
Harmadik hete tart a korona vírus okozta, furcsa állapot Magyarországon. Soha ilyesmivel azelőtt nem találkoztunk. Egy új helyzet – még abban az esetben is, ha nagyon pozitív élmény – bizonytalansággal és szorongással tölthet el bennünket. Ha egy dalt hallunk a rádióban, sokszor azon vesszük…..
Sok szülő és pedagógus tapasztalhatja azt, hogy a gyerekeknek nincs kedvük tanulni, unják a feladatokat. Ez alapvetően a hagyományos oktatási rendszerben is probléma, de a digitális oktatás bevezetése még inkább felszínre hozhatta, hogy – a szülők és a tanárok erőfeszítései ellenére – a gyerekek…..
A családi élet az elmúlt két hétben teljesen megváltozott. Hoztam nektek néhány ötletet, amivel tovább tudtok lépni a „filmnézés – Xbox -  társasjáték” klasszikuson és amivel színesebbé tehetitek a hétvégéteket 1. Cél-montázs készítése Kezdjetek el közösen azon gondolkodni, hogy mit szeretnétek…..
Hoztam nektek néhány újabb módszert, amivel élvezetesebb, viccesebb és kreatívabb lehet a tanulás. Fontos, hogy ezek nem könnyű módszerek, hanem hatékonyak! Időt és energiát kell rájuk fordítani, viszont lehetővé teszik, hogy hosszú ideig  és pontosan emlékezzetek a megtanultakra.  Ha az első részt…..
A digitális oktatás bevezetése új kihívások elé állította a tanárokat és a szülőket is, de az otthon tanuló diákoknak is át kell állniuk egy teljesen más munkamódra. Összegyűjtöttem néhány tanulási módszert, ami segíthet ebben a folyamatban, de későbbiek során is hasznos lehet a diákok…..
Az iskolás gyerekeket nevelő szülők többségének az elmúlt egy hét óriási változást hozott. Az iskolák bezártak, otthon tanulást rendeltek el, a szülők pedig – akarták, nem akarták – tanulási menedzserekké váltak. Meg kell szervezniük az időbeosztást, a feladatokat priorizálni kell, segíteni kell…..
A jelenlegi helyzet minden szülőt és tanárt új kihívások elé állít. Összegyűjtöttem néhány gondolatot, ami segíthet túllendülni a nehéz pillanatokon és konstruktívan hozzáállni a mindennapokhoz. Engedjük meg magunknak és a gyerekeknek is, hogy ne sikerüljön minden elsőre! Bármilyen új…..
A digitális oktatás számos megoldandó problémát, új tanítási technikák alkalmazását várja el a pedagógusoktól. Az alábbi néhány módszer segítheti kreatívabbá, változatossá tenni a mindennapi tanítást-tanulást.  Ha az első részt nem olvastad volna, kattins ide!   Kulcsszavak módszere   Ha…..
A bezártság érzete mind a felnőttekben mind a gyerekekben feszültséget kelthet. Főként azok a gyerekek viselhetik nehezen ezt a helyzetet, akiknek eleve nagy a mozgásigénye és nincs lehetőségük kimenni a kertbe.Összegyűjtöttem néhány ötletet, amivel csökkenthető a mozgáshiány miatt kialakult…..
A digitális oktatás számos megoldandó problémát, új tanítási technikák alkalmazását várja el a pedagógusoktól. Az alábbi néhány módszer segítheti kreatívabbá, változatossá tenni a mindennapi tanítást-tanulást.  Átalakítás Kérjük meg a tanulókat, hogy az általunk elküldött anyagot (vagy…..
  Az alábbi linkről letölthető egy humoros, rajzos tájékoztató a koronavírusról. Leginkább óvodásoknak és alsósoknak ajánlom! ..