Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hidas

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Mars benevez 2008.08.11 07:00:00
Kommentelők figyelmébe: Új rendA sportrajongók érzékenységét tiszteletben tartva szólok előre, olimpiáról, annak „sporteseményeiről” itt nem lesz szó. De nem ám. Minden tisztelet és figyelem megilleti az emberiség nagy teljesítményeit avagy vívmányait, de az fix,…..
Hidas 2008.08.11 15:33:04
Érdekes módan nem csak amiatt állítható párhuzamba a két esemény (olimpia - orosz invázió), mert mindkettő egyazon időpontban zajlik (nyilván, az oroszok nem véletlenül az olimpia kezdetére időzítették a teljes attakot), hanem mert az én olvasatomban a két esemény ugyanabba a fősodorba klasszifikálható -csak épp más eszközökkel történik a megvalósítása.
Ez pedig nem más, mint az,hogy a két állam megpróbálja újradefiniálni magát a világpolitika poronján, jellemzően felsrófolni igyekszik saját "árfolyamát".
Az elmúlt hónapok-hetek nem híradásai nem is szólnak másról, csak és kizárólag a "minden idők legsikeresebb olimpiájáról". Valljuk meg, imponáló az a magabiztosság, amivel az olimpiát minden, a legapróbb, legjelentéktelenebb részletig megtervezték. A háttér, a szervezés, a már-már tökéletesség (talán a szmog..:) egyértelmű üzenet: tessék elfelejteni a korábban kialakított sztereotípiákat(bóvli, vacak, szegénység) és más hívószavak alapján azonosítani Kínát (innováció, gyorsaság, precizitás, teljesítmény, minőség). Ez alapján, gazdasági (szuper)hatalomként szeretné láttatni magát - és vegyük észre, a próbálkozás nem alap nélkül való.
Marad persze a (főképp a fejlett demokráciák által felhánytorgatott) az emberi, politikai jogok terén meglévő deficit, Tajvan, Tibet, mongolok, stb.
Nem kérdés, hogy az olimpia Kína saját stáusának javításában a legjobb eszköz: hosszú távon egy olyan imidzs kiépítését teszi lehetővé, ami az igazi nagyok közé repítheti. A városi lakosok pedig teljes mellszélességgel ki is állnak a fejlődés mellett, és a gyorsan változó gazdasági viszonyok (sokan kerülnek feljebb, rövid idő alatt) feledtetni tudják a korrupciót, a diktatúrát stb. egy időre.
Oroszország eszközei - és jelenlegi helyzete (és legfőképp múltja) teljesen más eszközök alkalmazását teszi lehetővé.Ez pedig az erőből való "politika csinálás" , valljuk meg, ez az, amiben némi gyakorlatuk is van :)
Érdekes módon, az átlag, városi orosz szavazópolgár mindezt egyáltalán nem nézi rossz szemmel (persze, a hozzáállást kiváltó kényszer mértékéről, vagy a púder vastagságáról nehéz nyilatkozni)és a nyugat ágálása inkább integrálni látszik a többséget, semmint valamiféle forradalmi hangulatot teremtve a fennálló hatalommal szemben.A keményvonalas külpolitika mindemellett eredményes lehet: regulázzák a kissebbségeket, és elrettentik a határozott retorikával a nyugatot (ha mégsem, elzárják a gázcsapot,és Európa megfagy).
Ha a két országnak sikere lesz (nem kételkedem e felől), a szépséghibákról mindenki hallgatni fog (lesz kénytelen), és más felé fordul a figyelem. Esetleg a szerint, miképp tematizálják ők (Oroszo.,Kína) a világpolitikát - nekik tetsző módon.
Hidas 2008.08.11 16:31:59
A két esemény hosszú távú célja érdekes hasonlóságot mutat véleményem szerint:
Mindkettő (invázió, olimpia) hatékony eszköz lehet, hogy Oroszország illetve Kína újradefiniálják magukat a világpolitika színpadán.

A Kínaiak taktikája sikeresnek tűnik. Lehet, hogy nem akar mindenki majd Kínai lenni - de a sikeresség imidzse innentől nem csak az USA-t, vagy pl. Japánt illeti majd meg, hanem Kínát is. Ennek egyik kiváló manifesztuma a pekingi olimpia. (na meg ha megnyerik az éremversenyt...:)

Gazdasági (szuper) hatalommá kívánnak válni- ez nem kétséges (éppenséggel már azok is, még ha nem is tudatosult mindenkiben. Ázsiát kinőtték, ez bizonyos, gazdasági, katonai főlényük, stabilitásuk a térségben már-már nyomasztó.).
A fenti ambíció pedig könnyedén lefordítható egyéni igények szintjére is: egy olyan országban, amelyben generációk képesek olyan változásokat végbe vinni, mint a mostani, joggal érezhetik magukat a siker letéteményesének.
És ez nem csak propaganda: emberek milliói voltak képesek kiemelkedni az igazi mélyszegénységből, és bizonyítani, így vagy úgy.)És most nincs is más dolguk, mint learatni a siker babérjait. Ezek (olimpia, sikeres űrprogram etc.) nagyon jót tesznek egy nemzet önérzetének, és még arról is meg tudnak feledkezni, hogy esetleg némi deficit mutatkozik az emberi jogok "piacán" (sajtó -és véleményszabadság, Tajvan, Tibet etc.)
Pláne, ha ellensúlyozni lehet néhány kritikával is az éltanulókat: a fejlett nyugati demokráciák hibáit könnyedén ki lehet figurázni, felnagyítani, ha elegendő időt szánunk rá (pl. Guantanamo, Irak stb.) Összességében mindezzel időt nyerhet magának az elit.


Oroszország=erőből politizálás

A grúzok elleni attak időpontjának megválasztása, nos (az oroszok nem hinném, hogy merő véletlenségből szánták rá magukat éppen MOST az attakra) ez tipikus, már-már KGB-s pártállami időket idéz. 

Egyetértek azzal a véleménnyel: fontos üzenete van ennek a gyors lerohanásnak, Európának, a csecseneknek, a többi kissebbségnek: Oroszország nem Szerbia, velük nem lehet packázni (ez kérem itten nem Koszovó, és ha nem volt világos eddig, Oroszország nem tűri, hogy az ügyeibe beleszóljon bárki.
Putyin ügyesen kalkulál: ha frontot nyit a nyugat felé, ezzel is integrálhatja az oroszok többségét (pl. rakétapajzs, Szerbia- Montenegro).
Ha pedig a konfliktusokban nyerni tud, nos az is sikerként adható el.
Sakkban tartani Európát a Gazprommal, és a kontinensen lévő abszolút katonai erőfölényének megerősítésével, demonstrálásával (jó úton haladnak)
Sakkban tartani az állampolgárokat: munkabérrel, inflációval, bírósággal (csakhogy adjunk a látszatra) végső esetben pedig a rendőrséggel.
Olajbevételek, gázbevételek, oligarchák elszedett vagyonai: ezek jó alapot teremtenek ezen célok megvalósításához.
Gazdaságuk fejlődik, gyorsabb ütemben, mint a kontinensen bárhol, vagy mint Amerikában. A tömegek szintjén ez nem ilyen egyértelmű, de az oroszoknál ez sajnos már bevett gyakorlat (a korrupció sokat hoz, de csak az elit számára).


Az orosz vállalatok pedig -ha kedvük van- átkelnek a Kárpátokon avagy az Alpokon, és bevásárolnak a régi, patinásnak hitt nyugati vállalkozásokból (pl.percek kérdése, és felvásárolhatják az OMV-t, SIMÁN)
A kissebbséget pedig -hagyományok szerint el lehet tüntetni. Grúzia példája pedig mutatja: nem is tűrnek ellentmondást, a nyugat felháborodása pedig nem hatja meg őket(bár az időpontválasztás:) ez egy kicsit olyan régi KGB-s időket idéz).

Nemokára pedig téli olimpia Szocsiban...:)
Gili egy sajátos anomáliát fedezett fel az Erste rendszerében, legalábbis a Homár még nem hallott olyanról, amikor a bank több pénzt von le jutalékként külföldről érkező pénz után, mint amennyit feladtak: Egy internetes vásárlás eredményeképpen egy magánszemélynek…..