Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LLL78

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A röghöz kötés a piac szabad működését zavaró potyautas problémára adott hibás és működésképtelen válasz. A kérdés az, hogy található a valós problémára, valós válasz. A hallgatói szerződés „röghöz kötés” névvel elhíresült elemétől voltak az elmúlt…..
LLL78 2013.02.22 13:12:04
Gratulalok, feltalaltad a roghozkotes egy ujabb formajat... Ugyanugy idekenyszerited a diplomast, mert extran fizetni a kutya nem fog erte kulfoldon (ahogy ezt te magad is elismered tkp.), tehat nem lesz valasztasa. Itt kell, hogy boldogoljon valahogy, akkor is ha nincs munkalehetoseg, mert a kulfoldet eleve elvagtad elole a javaslattal.

Ha szintisztan moralis kerdeskent kezeljuk ezt az egeszet, akkor a kormany altal javasoltakkal nincs problema. Jogilag sem. A felsooktatas nem emberi jog - egyedul az alapfoku oktatas az. Nagy-Britanniaban az egyetem magatol ertetodoen fizetos, nincsenek allami helyek. Ez egy befektetes, az eletedet, karrieredet epited vele, ha ugy dontesz. Tok normalis dolog, hogy te invesztalsz bele anyagilag, es te is aratod le a gyomulcset kesobb. A magyar allam ehhez kepest felajanl egy extra opciot is, ti. hogy o invesztal beled, es ehhez azt a feltetelt szabja, hogy itt kell dolgoznod x evig. Kb. olyan, mint amikor egy ceggel kotsz megallapodast - ok fizetik a tanulmanyaidat, te meg dolgozol naluk x evig. Senki nem kot eroszakkal sehova - valaszthatod, ha ugy gondolod. A britek valoszinuleg baromira orulnenek, ha lenne ilyen lehetoseg is az egyetemeiken... De nincs.

Szoval, moralis es jogi problema nincs a javaslattal. Ez viszont onmagaban nem jelent sokat. Sokkal erdekesebb, hogy milyen gazdasagi kovetkezmenyei lennenek egy ilyen lepesnek ma, itt, Magyarorszagon. Hogyan alakulna az elvandorlas - mind a diplomasok, mind a 18 evesek koreben. Ha egy fiatal nem akarja bevallalni a 10 ev itthonmaradast, es inkabb azt valasztja, hogy fizet a tanulmanyaiert, akkor mar nem csak Magyarorszagban fog gondolkodni, hanem ugyanugy megfontolja a kulfoldi egyetemekre jelentkezest is. Es ha kulfoldon szerzi meg a diplomajat, nagy valoszinuseggel ott is fog maradni. Eletreszolo kapcsolatokat kot az egyetemi evei alatt, magas szintre hozza a nyelvet, a diplomajat elismerik az adott orszagban (nem ugy, mint a magyart) stb. stb. Bar azt gondolna az ember, de nem feltetlenul nehezebb kulfoldon folytatni tanulmanyokat - ha dragabb is valamivel a megelhetes es tandij, konnyebben megkeresheto ra a penz, mert tobb a lehetoseg part-time ill. diakmunkakra.
Masreszt az a diplomas, aki onkoltsegesen szerezte meg a diplomajat, valoszinuleg inkabb kulfoldon keres munkat, mert abbol, amit ott keres, lazan visszafizeti a tandijat. Gondoljunk egy orvosra pl. aki nagyon sok millioval adositja el magat - az otthoni fizetesebol ezt eleg sokaig fizetgethetne, tehat adott, hogy kimegy a tizszereset megkeresni... Viszont ha mar egyszer kiment, eros esely van ra, hogy marad is. Lehet, hogy nem orokre, de akkor is evekre kiesik a magyar termelesbol.

Szoval ezeket mind-mind alaposan vegig kellene gondolni, nem vaktaban otletelni, meg moralizalni a levegobe.
w Demográfiaexport 2009.07.17 09:00:00
Az Egyesült Államokban főműsoridős, választási vitákat uraló téma, Európában még csak mellékszereplők mellékfrontja, Rocco Buttiglionétől a római pápáig. De szépen képernyőre vihető, úgyhogy hozzá kell szokni. A keresztény egyházaknak fontos identitásképzési és…..