Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lord_Tiru

24 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az újvonalas Wolfensteinek (The New order és The New Colossus) végigjátszása után úgy döntöttem, hogy beleugrok egy még komorabb, még disztópikusabb világba. Mégpedig a Bethesda posztapokaliptikus, nukleáris háborúból felocsúdni próbáló, de nem bíró Amerikájába utaztam el, ezúttal Boston és…..
Mi, akik halmazként 'gamer' névvel vagyunk illetve, játszhatunk egy csomó okból. Vannak köztünk néhányan akik versenyszerűen, emgélhetésként űzik. Vannak megrögzött játékosok, akiknek a videojátékok a mindenei és igazo fantikuok. De többségünk talán "pusztán" relaxációs céllal, vagy csak…..
Lord_Tiru 2020.10.13 11:16:23
@Exploiter: Persze, hogy a világ nem fekete-fehér. De szélsőségekből kiindulni értelmetlen és eleve rossz megközelítés. Nem mindenki alkoholista, aki megiszik egy-két sört, nem mindenki szerencsejátékfüggő, ha nagy ritkán elmegy kaszinóba és még lehetne sorolni ennél erősebb példákat is felhozva.
A cikk az átlag, rekreációs céllal játszó emberekről szól...akik ugyebár a többségét képviselik az egész halmaznak, illetve a velük szemben felállított előítéletekről. A célja pedig ezek eloszlatása, illetve az, hogy ellenpéldákkal, érvekkel szemléltessük, a videojáték sem más az emberek többségének számára, mint bármi más szabadidős tevékenység. Pl TV nézés. Az sem mindenki műsorfüggő, aki TV-t néz, még ha vannak kényszeres TV nézők is.

A cikk pedig eleve a hobbi játékosokról és nem a profikról, vagy versenyszerűen űzőkről szól. Azt megint csak nincs értelme idevenni, hiszen bármilyen hobbi esetén, ha az ember azt magas szinten/versenyszerűen/megélhetésként akarja űzni, akkor mindent alá kell áldoznia annak. Szóval ebben sem jobb/rosszabb a videojáték másnál.

A magam részéről meg éppen ezért gyűlölöm a multis játékokat és a mikrotranzakciókat, mert valóban egy genyó üzleti modellt követnek. Sok helyen utóbbi ezért is ütközött jogi problémákba. Előbbivel meg nem lehet mit kezdeni. Nem kell velük játszani :)

Itt nem a kritikák elkerüléséről van szó, hanem, hogy ne általánosítsunk és ne bélyegezzünk meg senkit adott hobbi miatt. Én pl a pecázásnak nem látom értelmét, de egyáltalán nem tartom bajnak, ha valaki azzal tölti a szabadidejét. Mert őt az pihenteti, az teszi boldoggá. És a hobbiknak, szabadidős tevékenységeknek ez a célja. Azon forogni, hogy ki milyen tevékenységet választ az üres idejének elütésére pedig rendkívül "buta" dolog.
Lord_Tiru 2020.10.13 11:26:05
@egy igazi barom vagy mária: Szerintem ugyanezt a kérdést bármelyik hobbi esetén fel lehet tenni. De egy hobbi, egy szabadidős tevékenységnek nem is az a célja, hogy eredményt lehessen felmutatni benne. A céljuk az, hogy kikapcsolják, szórakoztassák az embert. Azért mert valakinek van 'X' hobbija még nem jelenti azt, hogy azon kívül semmi mást nem csinál. Sőt, szerintem az emberek többségének legalább 3-4 hobbija van, amiket éppen időbeosztása, kedve szerint egymás mellett űz. Ezen kívül az emberek nagy részének van a hobbijai mellett családja, barátai (utóbbiak lehet pont a hobbik miatt) és velük is tölt időt. Ugyanúgy elmennek nyaralni, kirándulni, szórakozni. Ha valaki heti háromszor eljár focizni, mert az a hobbija az sem csak azzal foglalkozik éjjel-nappal, nem? Az meg, hogy a munkájában/szakmájában milyen sikeres valaki, sok ponton nem kapcsolódik azzal, hogy milyen szabadidős tevékenységet végez, hiszen két teljesen totál külön álló dolgokról beszélünk.
Lord_Tiru 2020.10.13 12:04:40
@egy igazi barom vagy mária: Sajnos nem érted a lényeget. Itt nem konkrét esetekről van szó, hanem a videojátékokat hobbiként űzőkkel szembeni általános tévhitekről és előítéletekről. Ugyanúgy ahogy vannak tévhitek és előítéletek a rockerekkel, a motorosokkal, a focistákkal...a kb. mindenkivel szemben. A fenti állítások olyanok, amiket úgy általánosságban lehet hallani, hogy mondanak olyanoknak, akik játszanak.
Tüntetések sincsenek. Nem is ez a cikk lényege. Itt nem siránkozásról van szó, hogy de rosszul bánnak a játékosokkal. A cikk lényege, hogy eloszlasson tévhiteket, sztereotípiákat a videojátékokkal kapcsolatosan, némi görbe tükör állítással és ellenpéldákkal történő érveléssel. Hogy megmutassa egyik rekreációs tevékenység sem jobb/rosszabb a másiknál.

Egyébként nem, általában nem a család mondja ezeket, hiszen akinek egy családtagja játszik, azok általában tudják, hogy mi ez és az ember mit csinál mellette :)

A másik állításodat nem értem. Minek hívja magát az aki szabadidejében videojátékozik, ha nem játékosnak/gamernek? A focit játszó ember is focistának hívja magát, akár csak hobbiból, akár megélhetésből csinálja, nem? A Te példáddal élve, ha valaki úszik, akkor ő úszóként jellemezhető. Vagy milyen más jelzőt tudsz mondani egy emberre, aki XY tevékenységet folytat? Teszem azt ha én karatézok, akkor az emberek azt fogják mondani, hogy én egy karatés vagyok, nem?
Nem is olyan rég beszámoltam nektek a Bethesda és a Machine Games által feltámasztott Wolfenstein első részéről, amivel kapcsolatosan nagyon pozitívak voltak a benyomásaim. Olyannyira, hogy csakhamar beleugrottam a The New Order teljes értékű folytatásába is (a spin-off epizódokat és egyéb…..
A különböző shooter játékok mindig is a videojáték ipar legnépszerűbb szegmensét alkották. Ennek megfelelően a fejlesztők és kiadók szintje ontják magukból az ilyen jellegű címeket. Annyi játék jelenik meg a témában, hogy ahány ház, annyi szokás jelleggel egy csomó különböző kategóriára lehetne…..
Lord_Tiru 2020.09.22 11:53:26
@Treff Bubi: Örülünk, hogy tetszett a cikk, annak meg pláne, ha neki köszönhetően kedvet kaptál egy-két játékhoz a listáról. Elvégre ezért csináljuk az egészet. :)
Ne feledd el átnyálazni a korábbi cikkeinket, hátha azok között is találsz olyat, amihez megjön a kedved.
Lord_Tiru 2020.09.22 11:54:38
@Alick: Ezek többsége klasszikus videojáték, de olyannyira, hogy nagy részük 10+ éves, így nem hiszem, hogy VR-ban játszhatók lennének. Én sajnos nem tudok ilyenről.
Lord_Tiru 2020.09.22 11:56:07
@Matthew2003: Örülünk, hogy tetszett a lista. :) Az általad említett két cím nagyon prózai okból nem kerülhetett fel a listára: még nem játszottam velük. De felírtuk őket, ahogy lehetőségünk engedi kipróbáljuk és ha lesz annyi jelölt még az is lehet csinálunk egy második listát is.
Az Uncharted széria (cikkek itt, itt, itt és itt) végigpörgetése után egy kicsit naturálisabb akcióra vágytam. Hála a nyári vásár csodáinak eleget tettem egy régi elmaradásomnak és behúztam egy méltán híres klasszikus, a Wolfenstein szériának a legújabb, kicsit átértelmezett epizódjait. Szerintem…..
Kritizátor Káosz a paradicsomban 2020.08.27 13:00:00
Mindannyian szeretünk játszani. Ki jobban, ki kevésbé, ki több időt, ki kevesebbet tölt el a kijelző előtt egeret vagy kontrollert markolászva. Vannak köztünk olyanok, akik ebből a tevékenységből élnek meg (ez is megérne egy cikket), vannak akiknek egyszerűen az a hobbijuk, hogy más világokat járnak…..
Tudom-tudom, mostanság egy másik Naughty Dog játék a menő, de talán éppen emiatt ötlött fel bennem a gondolat (nem), hogy végigvigyem a stúdió eggyel korábbi atombombáját, Nathan Drake legújabb utolsó kalandját, az Uncharted 4-et. Aki nem ismerné annak itt egy rövid áttekintés: Az Uncharted széria…..
Uncharted cikksorozatunkat továbbfolytatva végül elérkeztem az eredeti trilógia utolsó részéhez, a Drake's Deceptionhöz is. Az eredetileg 2011-ben megjelent epizód betonozta be véglegesen a vakmerő kincsvadász, Nathan Drake kalandjairól szóló szériát a videojátékok hírességének csarnokába. A…..
Már a videojátékok hőskora óta nagyon fontos, hogy az adott játék milyen karaktereket vonultat fel. Legyen szó a főszereplőkről akik lehetnek hősök, antihősök, de akár gonoszok is, vagy a mellékszereplőkről, esetleg karaktereink ellenfeleiről is. Az iparág története során ezernyi szereplőt láttunk…..
A Drake's Fortune újrakevert változatának befejezése után azonnal folytattam Nathan Drake szemén keresztül átélt kincskeresős kalandomat a második résszel, az Among Thieves-szel. Az Uncharted második része mindössze két évvel az első után jelent meg 2009-ben és szinte azonnal ámulatba ejtette a PS3…..
Nem is olyan rég írtam nektek arról, hogy mennyit tud dobni egy játék polci megjelenésén egy ütős borítókép és egy toplistában válogattam össze, hogy szerintem melyek a legjobbak. De van egy másik elem, ami ugyanúgy nem konkrétan a játék maga, de mégis nagyon fontos az összkép és az élmény…..
Lord_Tiru 2020.07.14 10:51:17
@midnightcoder2: Köszi az ajánlást, felvesszük a listára és a következő részben akár még szerepelhet is :)
Lord_Tiru 2020.07.14 10:55:39
@showme79: Igen, a Baba Yetu valóban egy népszerű főcímdal. Sajnos valahol határt kellett húzni, hiszen így is nagyon hosszúra nyúlt a lista, ezért maradt le. De a következő részben szinte biztos, hogy benne lesz. :)
2007-ben a Sony nagy hazárdjátékba fogott mikor kihozta egyik legkreatívabb stúdiója, a Naughty Dog teljesen új címét, az Uncharted-et. A megjelenés előtt nagyon sokan szkeptikusok voltak és nem egyszer hallhattuk az „modern Indiana Jones utánzat” és a „férfi Lara Croft” kifejezéseket egy-egy…..
Mi gamerek szeretjük a videojátékokat és szeretünk játszani, ez vitán felül áll ugyebár. A kiadók pedig imádják a nehezen megkeresett, vagy fiatalabbak esetén kikönyörgött pénzmagunkat, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy mi rácuppanjunk a játékaikra és meggyőzzenek minket, mi tényleg, de…..
Mire meguntam a világvége témát, amit három játékon keresztül nyúztam, addigra pont befutottak a hírek a Ubisoft új üdvöskéjéről az Assassin's Creed Valhalláról. Véleményt majd akkor formálok róla, ha láttam is mozgás közben, de ahogy a hírek sokasodtak természetesen nekem is kedvem támadt…..
Azt hiszem nem csak a magam véleményét mondom el mikor azt írom, hogy mi gamerek már nagyon-nagyon vártuk a következő generációs Playstation konzol és a rá fejlesztett játékok bemutatkozását. Sok utalgatás, ködös infók és késlekedés után tagnap/ma éjszaka végre a Sony dobott némi koncot az áhítozó…..
Mind tudjuk, hogy a videojátékok világa és a videojátékipar hatalmas szegmens, az emberek ideje, pénztárcája és szívük tárhelye pedig annál kisebb. Ennek következtében rengeteg olyan játék jelent és jelenik meg folyamatosan, amikben ott a potenciál, hogy sikeressé, klasszikussá váljanak, de…..
Lord_Tiru 2020.06.10 20:34:50
@Etniez: Őszintén szólva nekem a F76 az MMO mivolta miatt teljesen kimaradt, így arról nem tudok nyilatkozni. Ezért nem is tettem volna fel a listára.
Lord_Tiru 2020.06.10 20:37:23
@Fredddy: Szerintem egy nagyon izgalmas koncepcióval rukkolt elő. Sajnos tény, hogy nem sikerült 100%-osan teljesíteni a dolgokat, de még így is kellően élvezetes és újító volt szerintem ahhoz, hogy mindenkinek érdemes legyen kipróbálnia. Én időről időre újra előveszem.

Az Antantot nem ismerem, mert nem nagyon vagyok az RTS műfaj rajongója.
Lord_Tiru 2020.06.10 20:40:11
@Hera Poliatevska: Én ezt máshogy látom. Szerintem Wei Shen az egyik legszerethetőbb karakter volt az elmúlt 10 évben, akivel könnyű volt azonosulni. De persze ez valószínűleg ízlés kérdése. A játék hangulata szerintem meg sok helyen tényleg ráver még a GTA-ra is. Persze, ezért is tettem fel a lsitára :) Kár érte, hogy relatív kevesen ismerik/szeretik (bár ismétlem, 1.5 millió példány nem épp kevés) és emiatt elkaszálták a folytatást. De legalább lesz egy film belőle...na nem mintha sokat várnék tőle :D
Napjaink legnagyobb videojátékos trendje a nyílt világú játékok szórása a piacra. Az elmúlt 10 évben ez a műfaj vált az uralkodóvá, a játékok jelentős hányada már egy szabadon bejárható homokozóba van beleültetve, legyen szó szerepjátékról, lövöldéről, verekedős TPS-ről, vagy akár egy autós…..
Lord_Tiru 2020.06.10 20:27:50
@porch monkey 4 life!: Itt jön képbe az egyéni preferencia. Nekem a Sleeping Dogs koncepciója, története és hangulata nagyon-nagyon tetszik. Jobban, mint a Horizon-é. Talán ez volt az egyetlen cím ahol hagytam, hogy egy kicsit a személyes ízlésem befolyásoljon.
De elismerem, a Horizon is helyet érdemelne a listán. Ahogy egy csomó másik cím is. Lehetne kétszer-háromszor ilyen hosszú is a lista. Valahol határt kellett húzni :D
De éppen ezért várjuk a Ti véleményeiteket is, hogy összehozhassunk egy olvasói listát is. :)
Lord_Tiru 2020.06.10 20:32:38
@moRtiZ: Ahogy a W3 cikkben is írtam, nagyon jól kivitelezett játék, de a megítélésében nagyon sok pluszt jelent a köré épített hype. Valójában önmagában sok új ötletet nem hozott, csak összecsipegette más játékokból a jó dolgokat és összegyúrta. A magam részéről úgy gondoltam, hogy a megadott kritériumok szerint egyszerűen nem kerülhet az őt megelőző játékok elé, mert véleményem szerint azok sokkal több újító és játéktörténelmileg fontos elemet hoztak.

A Fable stimmel.
Lord_Tiru 2020.06.10 20:24:37
@TeljesenUjFelhasznalonev: Egyszerű. Nem játszottam vele még =/
A Days Gone és a Far Cry 5 után még mindig rá voltam hangolódva a világvége témára, így elővettem egy másik Playstation-nagyágyút a The Last of Us-t, annak is a jelenlegi generációra átírt, feljavított változatát. Szerintem ezt a játékot közel hét évvel a megjelenése után senkinek nem kell…..
A Days Gone kisvárosi világvége sztorija annyira megragadott, hogy azonnal belevágtam valami hasonló témájúba és választásom a Ubisoft 2018-as tavaszi nagyágyújára, a Far Cry 5-re esett. Mint minden epizód a második rész óta, ez is erőteljes aktuálpolitikai, társadalomkritikai és korszellemet…..
Kritizátor Túl makacs a halálhoz 2020.05.11 13:00:00
Szinte napra pontosan egy éve jelent meg a Sony és a Bend Studio grandiózusnak szánt PS4 exkluzívja, a Days Gone, mely azt tárta elénk, hogy a vidéki Oregon állam hogyan élne meg egy zombiapokalipszist. Persze a fejlesztők világossá tették, hogy a játékban szereplő ellenségek nem zombik, hanem egy…..
Decemberben megjelent a közönség által már várva várt Witcher/Vaják széria, ami új löketet adott (most már lehet így nevezni) az egész franchise-nak. Mint tudjuk, a Witcher univerzum alapját a lengyel fantasy író, Andrzej Sapkowski könyvsorozata adja. A Netflix remekművének megjelenése után ezen…..
Lord_Tiru 2020.04.24 21:42:37
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Szia!

GOAT = Greatest of all time, tehát minden idők legjobbja.

Ízlések és pofonok. Nálam ennél vannak sokkal nagyobbat, vagy egyedibb, meghatározóbb élményt nyújtó játékok az elmúlt 10 évből. Szerencsére nem vagyunk mindannyian egyformák :)

A Gwent-ről szándékosan nem írtam, hiszen az egy játékon belüli minijáték, ami szerintem szerencsére nem volt azért szerves része a Witcher 3-nak és csak ritkán volt kötelező. Nekem nagyon nem jött be és kifejezetten zavart, amikor muszáj volt nyomni egy küldetés során. Ezért maradt ki. Úgy éreztem vannak fontosabb elemek, amiknek kell a hely a cikkben.

A zene valóban remek, de ezt írtam is.

Valóban érdekes, de szerintem a Bloody Baron (akit Te írtál az Manfred von Richthofen, de ő tök más figura :D ) szálnál mondjuk voltak jobbak. Számomra a novigradi események voltak a legérdekesebbek az alapjátékban. De ha a komplett pakkot nézzük, akkor a Blood and Wine viszi a prímet nálam. Az külön játékként is megállná a helyét. Sőt, lehet ha úgy adják ki még jobban is járnak.
Szeretett videojátékainkban mindig nagyon fontos szerepet kap a főszereplő és annak társai, ezért nagyon lényeges, hogy megfelelően kidolgozott karaktert kapjunk a fejlesztőktől. Ezt mindenki tudja. Na de ki elengedhetetlen fontosságú még egy jó sztorihoz? Természetesen egy remek ellenfél, egy…..
A Call of Duty sorozat hosszú utat járt be: A Medal of Honor fejlesztői közül kivált feltörekvő stúdió szerelemgyermekéből napjainkra egy csapatokon átívelő, kiadót életben és gazdagon tartó médiajelenséggé vált, ami látványban, történetmesélésben, költségvetésben és pláne bevételben is a AAA-s…..
Jelen cikkel jó mélyre kívánunk merülni a nosztalgia bugyraiba. Ennek pedig egy nagyon egyszerű apropója van: a napokban vált 15 évessé minden idők egyik legjobb Star Wars játéka és egyben taktikai FPS-e, a Republic Commando, melynek népszerűsége a mai napig töretlen. Erre, a mára ikonikussá váló…..