Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dísz tér

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A budavári önkormányzat aulájában vitafórumot tartottak a Dísz tér 2. tervezett beépítése kapcsán. Újjáépüljön az egy ideig a Külügyminisztériumnak otthont adó, a második világháborúban elpusztult épület, vagy ne? Mi legyen a telek sorsa?..
Dísz tér 2020.01.29 14:50:37
A Külügyminisztérium 80 évvel ezelőtti épületének visszaállítása mellett egyetlen mai érv sem szól.
-- 80 éve nem autóval jártak fel a hivatalnokok dolgozni.
-- 80 éve a Várnak nem kellett napi 100 ezer turistát fogadnia,
-- 80 éve a Vár nem volt UNESCO-Világörökség.

A Várhegy nem gránitszikla, hanem mészkő-képződmény, már a kis buszok alatt is omlik-mállik. A Vár innenső felének az értéke a Középkori Műemléki Lakónegyed, kormányzati hivatal 80 éve nem működik itt. Nincs értelme gigantikus funkciókat bepaszírozni az egy-két szintes polgárházak közé. Nincs értelme általános funkciójú (azaz bárhova telepíthető) hivatalokat ide tenni. Itt csak helyi érdekű (lokális) funkciót érdemes működtetni: közösségi, történeti, turisztikai bemutató teret, szolgáltatást. --

A Dísz tér 2. telket természetesen be kell építeni, de nem 100 %-os arányban, ahogy a mostani terv mondja, hanem legfeljebb 30 %-ban, egy ide illő kétszintes épülettel, a többi legyen park, zöld terület, kiülő, kávézó. -- A volt Külügy Hauszmann-féle épülete gyönyörű, de nem ide, hanem a pesti oldalra, a többi korabeli palota közé. Itt a Hunyadi János úttal képződött természetes demarkációs vonalat be kell tartani: A túloldalon a Karmelita Kolostorban a Miniszterelnökség, a Várszínházban a minisztere, a Sándor-palotában a Köztársasági elnök már így is túl sok hivatal a várnak. Az út innenső oldalától a Budavári Lakónegyed maradjon meg egyedülálló polgárvárosként és turisztikai látványosságnak. Gigantikus minisztériumokat ide begyötörni a középkori házak közé rosszabb, mint az elefánt a porcelánboltban.