Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Reka27

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben Magyarországon sok-sok szülő arra törekszik, hogy a gyerekeit mielőbb megismertesse egy idegen nyelvvel (pl. Helen Doron angolra viszi a kisbabáját, beíratja az óvodai nyelvoktatásra, esetleg ő maga beszél vele otthon idegen nyelven), mi, a külföldön élő magyar családok,…..
Reka27 2020.01.21 16:25:06
@Felicitasz:
Koszonom Felicitasz a gyors valaszod! 2017 ota elunk kint. Visszafordithato lenne szerintem, viszont a ferjem ragaszkodik hozza, hogy angolul beszeljunk, hiszen kint elunk. En konnyebben feloldodom ha magyarul beszelek vele, hiszen igy ismertem meg ot, igy tudom elmondani az erzeseimet, az angol egymas kozott valahogy mesterkeltnek, munek tunik, es neha nem is beszelgetek annyit. Vagy nem olyan elannal adom at a gondolatokat.
Vannak viszont helyzetek, hogy magyarul beszel o is, es akkor valahogy boldogabbnak erzem magam. Nagyon erdekes, hogy miert van ez? Parszor mondta hogy nem akarja hogy bevandorlonak nezzek… nem tudom miert? Azok vagyunk, de dolgozunk, adaptalodunk a kornyezethez, de nem hinnem hogy mindent fel kene adni. Nem leszek 100% amerikai sose. O regen 4 eves koraig kint elt, majd visszakoltoztek es az osszes iskolat Magyarorszagon vegezte. Szulei par eve jottek ki, a testverek mar itt jarnak iskolaba. Otthon magyarul beszel mindenki, annak ellenere hogy a gyerekek egesz nap angol kornyezetben vannak. csak nala van ez a berogzodes.
Latom milyen szepen megtanultak angolul, lassan anyanyelvi szint, ugyhogy abban biztos vagyok hogy a babanak is menni fog. Nem szeretnem viszont ha a magyart kihagynank hiszen oriasi plusz lenne a kesobbiekben. Ferjem nem ellenzi a magyar nyelvet, de angolt akarja elsosorban hogy a kisgyerek ne erezze magat kirekesztve mert nem erti a tobbiek mit beszelnek. Kerdeztem egyetert-e azzal ha en magyarul beszelnek a babahoz, o vele meg angolul. Mintha nem is magyarok lennenk. Talan ebben benne van. A gyakorlat megmutatja, de jobb lenne elore tudni es latni mi hogy lesz. Nem szeretnem ha ez az egesz veszekedes targya lenne.
Kisvarosban elunk, az termeszetes nekem is hogy masok elott angolul szolok hozza, ha munkatarsakkal kimegyunk valahova angolul beszelunk. Nem ertem, hogy otthon, ha csak ketten vagyunk miert nem lehet? Munkahelyen angol megy, nem attol fogok megtanulni jobban angolul ha otthon is ugy beszelek vele, ,mert az nem szakmai nyelv, csak ‘chit-chat’. En igy latom. Probaltam mar mindent elmagyarazni, hogy az se jo ha a gyerek a mi angolunkat tanulja meg, de nem sikerult attorest elerni. Nagyon ragaszkodik ahhoz amit o kigondolt.
Jo a munkank, es eleg valoszinu hogy itt maradunk. Nem tudna elkepzelni mar otthon, miota latta hogy itt mit erhet el. Nekem szerintem menne, persze hianyoznanak bizonyos dolgok. Az en csaladom Europaban van, es a legjobban ez faj a szivemnek, hogy az unoka nem ugy fog felnoni ahogy en. Szuleim nem beszelnek angolul, felek mi lesz, hogy beszelnek majd a gyermekemmel? Nem lesz olyan kozvetlen a kapcsolat mint nekem nagymamammal, de szeretnem ha a gyermekem ismerne oket, tudna veluk beszelni es nem idegenkedne.
A Magyar iskolat lattam mar, azt mindenkepp szeretnem kesobb, illetve van egy templomi gyulekezet a kozelben, neha megyunk istentiszteletre. Ok is tartanak vasarnapi iskolat.
Kicsit hosszura sikeredett, koszonom hogy elolvasod es velemenyezed, tanacsot adsz. Remelem minden szepen a helyere kerul elobb avgy utobb.
Reka27 2020.03.03 19:37:18
@Felicitasz: @Callis: Koszonom szepen a valaszaitokat. Bocsanat a kesoi reagalasert nagyon sok dolog kavargott bennem, es gondolkodnom kellett. Ezek kapcsolodnak a helyzethez de a kifejtes nagyon off topic lenne. Kellene egy jo pszichologia topic :D
En is mindig azzal jovok, hogy minel tobb nyelvet beszel egy ember annal nagyobb a lehetoseg kesobb, akar egy ilyen palyan elindulni vagy EU kapcsolattal dolgozni, annal sokretubb es tapasztaltabb lehet. Az hogy otthon is angolul kell beszelnem a ferjemmel nekem nagyon fura, de alkalmazkodom persze. Neha atvalt magyarra ha valamit reszletesen akar megbeszelni, es van idoszak foleg csaladlatogatas utan par nap hogy magyarul beszelunk. Aztan vissza a regibe. Mindig mondja hogy a gyereket szeretne magyarul tanitani, kerdem en hogy ha nem az lesz az elsodleges nyelv otthon? Hogy akarjon a gyerek magyarul beszelni, nem fogja kerni ha nem megszokasbol megy.
Vannak 56-os ismerosok, a gyerekek mar felnottek, ertik a magyart es tudnak beszelni de konnyebb angolul. A szulok magyarul beszelnek egymassal. Itt a pelda es megse. Mindig bizom a kesobbiekben, mi van ha a gyakorlatban mas lesz? Mindig ebbe kapaszkodom de felek hogy pofara eses lesz a vege. Biztos vagyok abban ha magyarul beszelne otthon, es ahogy ti is irtatok, az angol igyis ugyis raragad es akcentus nelkuli lesz, a kulvilag miatt. Es tobb idot fog eltolteni ott, nem kerdes. Nem beszelne akcentussal, de ha tolunk veszi at az angol akkor mar nem vagyok benne biztos.
Sajnos nem tudom elmagyarazni a ferjemnek, annyira ragaszkodik ehhez az egeszhez. En viszont azt erzem, hogy gyereknevelesben csak magyarul tudnam a maximumot adni, angolul nem tudnam ugy elmagyarazni amit kell mint magyarul.
Tudjatok erdekes, es nincs osszangban az egesz. Kettonk kozott es a mi csaladunkban elvarja hogy angol legyen az elso. Szuleihez ha atmegyunk akkor minden magyar. Nem ugayanazok az emberek vagyunk? Ahogy irtam korabban angol tarsasagban egyertelmuen nem magyarul beszelek vele. Az utolso szalmaszalam az az opcio hogy en beszelek a gyerekkel magyarul, az apjaval angolul, kozosen angolul, o beszelhet angolul vagy akarmilyen nyelven ami epp tetszik, es tarthat magyar napokat a hetvegen, de mindenkepp szuksegesnek erzem, ahhoz hogy a gyerek tudjon plusz egy nyelvet hogy legalabb z egyik szulo azon a nyelven szoljon hozza.